Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ

Ο Αγιος νεομάρτυς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ύδρα το 1770. Σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών πήγε στη Ρόδο για να βρεί δουλειά. Εκεί τον προσέλαβε ο ηγεμόνας της Ρόδου Χασάν Καπιτάν καί νεαρός ο Κωνσταντίνος παρασείρθηκε από τα πλούτη και την άνετη ζωή έγινε Μουσουλμάνος και ονομάστηκε Χασάν.

Μετά από τρία χρόνια σαν Τούρκος Αξιωματικός επισκέφτηκε την πατρίδα του Ύδρα, όπου δέχθηκε την καταφρόνηση των οικίων του και των συμπατριωτών του. Τότε ο νεαρός Κωνσταντίνος αισθάνθηκε το κακό που είχε κάνει.

Γυρίζοντας στη Ρόδο πηγαίνει σε έναν ερημίτη όπου εξομολογήθηκε και ζητά την ευλογία του να μαρτυρίσει για τον Χριστόν. Ο πνευματικός του υπέδειξε να αναβάλλει την ομολογία της πίστης του φοβούμενος το νεαρό της ηλικίας του. Έτσι μετανάστευσε στη Κριμαία καί έμεινε εκεί για τρία χρόνια.

Πέρνοντας την απόφαση να επιστρέψει πέρασε από την Κων/ πολη και ζητησε την ευλογία του Πατριάρχη γιά να μαρτυρήσει. Από κεί ανέβηκε στο Αγιο όρος και προσκύνησε την Παναγία της Μονής Ιβήρων παρακαλώντας Την να τον ενισχύσει στην απόφασή του. Επιστρέψας στη Ρόδο ομολόγησε την Ορθόδοξη πίστη και συλληφθείς οδηγήθηκε στη φυλακή όπου υπέφερε πολλά βάσανα για πέντε μήνες.

Τέλος ο ηγενόνας διέταξε να τον κρεμάσουν και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Θεό την 14η Νοεμβρίου. Το μαρτυρικό του σώμα κήδευσαν οι Χριστιανοί της Ρόδου στο χωριό Βαρούσι. Από κεί μεταφέρθηκαν τα ιερά του λείψανα στη γενέτειρά του Ύδρα όπου βρίσκονται στο τιμώμενο στο όνομά του Ιερό Ναό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks