Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010







Η απόλυτη ταξιδιώτικη μόδα του ’60 και του ’70, η Ύδρα , το νησί του πάλε ποτέ jetset αγάπησε περρισότερο από κάθε άλλο και διασκέδασε εδώ, στη θρυλική Λαγουδέρα, το night club που παίχτηκαν οι πιο λαμπρές σκηνές της κοσμικής Ύδρας. Όλα ξεκίνησαν το 1958, όταν ο Μπάμπης Μωρές επισκέφτηκε την Ύδρα για διακοπές, ερωτεύτηκε το νησί με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να μείνει μόνιμα και να χτίσει τη δική του επιχείρηση, τη Λαγουδέρα.

Ένα χρόνο πριν, είχε γυριστεί στο νησί η ταινία “Το παιδί και το δελφίνι”, η πρώτη ξένη παραγωγή στην Ελλάδα, με τη Σοφία Λώρεν. Η Λώρεν τραγουδά για πρώτη φορά το τραγούδι “Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη” και βγάζει την Ύδρα από τη λίστα με τα αζήτητα. Τότε ήταν που το νησί άρχισε να γίνεται πόλος έλξης μεγάλων προσωπικοτήτων της διεθνούς σκηνής, η Μπριζίτ Mπαρντώ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Τζον Λένον, καθώς και άπαντες οι αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου σε κάθε επίσκεψή τους στην Ύδρα συνήθιζαν να διασκεδάζουν εδώ, στο θρυλικό night club Λαγουδέρα και μαζί με αυτούς ακόμοι περισσότεροι… Rolling Stones, Beetles, Μαρία Κάλλας, μεγάλες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και εφοπλιστικούκόσμου, όπως ο Ωνάσης με τη Τζάκι ακόμα και βασιλείς κρατών επισκέπτονταν το νησί ξανά και ξανά.
Πολλοί από αυτούς μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν στην περίφημη Λαγουδέρα.

Ο Μπάμπης Μωρές ήταν ένας εφυέστατος επιχειρηματίας, ο οποίος μονίμως γυρνούσε με μία κάμερα στο χέρι, κινηματογραφούσε και φωτογράφιζε τις διασημότητες που επισκέπτονταν το μαγαζί του και έστελνε στην Αθήνα την ανταπόκριση, ήταν ο παπαράτσι της εποχής θα λέγαμε. Έτσι, η Ύδρα με τη Λαγουδέρα πρωτοστατούσε στις livestyles σελίδες των εφημερίδων και οι διάσημοι πήγαιναν στη Λαγουδέρα να διασκεδάσουν, αλλά και να φωτογραφιθούν.
Τα θρυλικά σπίρτα του μαγαζιού που προέτρεπαν τον κόσμο να πιει και να διασκεδάσει, τα δερμάτινα πορτοφόλια με το λογότυπο του καταστήματος, τα πολυτελή μπρελόκ, δώρα που έκανε στους εκλεκτούς πελάτες, μαζί με τα χιουμοριστικά βραβεία διασκέδασης που τύπωνε ο ίδιος, έδειχναν την μοναδικότητα του μαγαζιού που ήταν μπροστά για την εποχή του, αλλά πάνω από όλα το μεράκι και την φαντασία του Μπάμπη Μωρές. Αρκετές δεκαετίες μετά, μπόρει τα φλας να έχουν σβήσει και η παλιά Λαγουδέρα να έχει κλείσει, όμως το μοναδικό σκηνικό της Ύδρας διατητείται αναλλοίωτη.

“ O Μπάμπης Μωρές δεν είχε ξαναέρθει και ξετρελάθηκε μαζί της (Ύδρα) και τον άλλο χρόνο άνοιξε την πρώτη Λαγουδέρα σε ένα πολύ ωραίο μαγαζί, που φτιάχνανε βάρκες τότε εκεί, ένα μακρόστενο μαγαζί και είχε κρεμάσει και βάρκες στο ταβάνι. Τότε, η διασκέδαση γινόταν με γραμμόφωνο και με δίσκους και στη μία ώρα έκλειναν τα φώτα της Ύδρας, γιατί είχε γεννήτρια και ανάβαμε κεριά. Ωράριο τότε δεν υπήρχε, πήγαινε ως το πρωί και πολλές φορές βλέπαμε την ανατολή του ήλιου.”
"υπάλληλος της Λαγουδέρας"

“Κάθε πρωί ο Μπάμπης Μωρές έβλεπε ποιοί θαλαμιγοί είχαν έρθει στο λιμάνι και είχε φτιάξει δύο πύλινα σκεύη, ένα πιατάκι και λενα κανατάκι που έγραφαν επάνω Λαγουδέρα, στο πιατάκι είχε λίγο ψωμί και στο κανατάκι λίγο κρασί και αυτό ήταν το καλωσόρισμα εκ μέρους του νησιού και του ίδιου σε όλους τους ανθρώπου που ερχόντουσαν στην Ύδρα"
ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ


Τηλεοπτικό Αρχείο ΣΚΑΙ από την εκπομπή Γυρίσματα
http://www.omilos-hydra.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks