Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΡΙΤΣΗΣ



Ο περίπλους της Γης από τον Γιώργο Γκρίτση

Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1959 στην Αθήνα από γονείς λάτρεις της ιστιοπλοίας. Πήρε Μπακαλορεά και συνέχισε σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντωφίν στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του, ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Μιλά και γράφει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά και (μιλά μόνο) Αραβικά. Ξεκίνησε τις ιστιοπλοϊκές του δραστηριότητες το 1967 με σκάφη Optimist.

Το 1974 σε ηλικία 15 χρονών, επισκευάζει ένα παλιό γαλλικό σκάφος επτά μέτρων, χωρίς μηχανή και ταξιδεύει μόνος του στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το 1981 σε ηλικία 22 ετών, αγοράζει από την Μασσαλία ένα σκάφος τύπου Αρμανιάκ (7,85 μέτρα) της δεκαετίας του 60 και διασχίζει την Μεσόγειο, φτάνοντας στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως εκπαιδευτής ιστιοπλοίας.

Τον Δεκέμβριο του 1983, μαζί με την Anne Marie Biedermann, με το ίδιο σκάφος που το έχει ονομάσει ?Ιάσονα?, φεύγει από τον Πειραιά και μέσω Αλεξάνδρειας πραγματοποιεί πλου κατά τον ανάρουν του Νείλου μέχρι το Ασσουάν και επιστρέφει.

Κατά τα έτη 1985 - 1987 πραγματοποιεί τον περίπλου της γης, ξεκινώντας προς Ανατολάς : ?Ρόδος - Σουέζ - Ερυθρά Θάλασσα - Υεμένη - Κεϋλάνη - Μαλαισία - Σιγκαπούρη - Φιλιππίνες - Ιαπωνία - Βανκούβερ - Σαν Φρανζίσκο - Σαν Ντιέγκο - Ακαπούλκο - Παναμά - Τζαμάϊκα - Βερμούδες - Αζόρες - Γιβραλτάρ - Ελλάδα?.

Επιστρέφοντας του απονέμεται τιμής ένεκεν, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το δίπλωμα Πρακτικού Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού.

Εκδίδει ένα βιβλίο με τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του, που εξαντλείται σύντομα.

Τα έτη 1988 - 1989 υπηρετεί την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, απασχολούμενος στην Αθηναϊκή Τριήρη.

Εν συνεχεία εργάζεται ως Sailmaster στο "ΖΟΛΑΝΑ", ιστιοφόρο σκάφος 37 μέτρων του Σταύρου Νιάρχου και πραγματοποιεί πολλά ταξίδια από Ελλάδα σε Καραϊβική.

Το 1991 κατασκευάζει στο ναυπηγείο του Θανάση Μαργέλη στην Καλαμάτα, το "Καλλίπυγος", σκάφος εννέα μέτρων από κόντρα-πλακέ, πλαστικοποιημένο με δύο πτυσσόμενες καρένες και εξωλέμβια μηχανή.

Στις 2 Απριλίου 1992, ξεκινάει τον περίπλου της Γης , αλλά αυτή την φορά από Ανατολάς προς Δυσμάς, ενάντια στα δυνατά ρεύματα και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν στις περιοχές αυτές και ενάντια στην καθιερωμένη τακτική των θαλασσοπόρων που επιχειρούν το ίδιο πέρασμα αλλά από Δυσμάς προς Ανατολάς.

Μετά από ταξίδι πέντε ετών και αφού αντιμετωπίζει επιτυχώς τις δυσκολίες του μεγάλου εγχειρήματός του, που του δίνει μία παγκόσμια μοναδικότητα λόγω του μεγέθους και του είδους του σκάφους , του ολιγομελούς πληρώματος και της διαδρομής που επέλεξε, επιστρέφει στη Ελλάδα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 1997.

Ο Γιώργος Γκρίτσης, έλληνας ιστιοπλόος από γονείς λάτρεις της θάλασσας και της ιστιοπλοίας και ήδη γνωστός από τους δύο προηγούμενους πλόες του - του πλου κατά τον ανάρουν του Νείλου μέχρι Ασσουάν το έτος 1983 και τον περίπλου της Γης μέσω του Σουέζ και του Παναμά κατά τα έτη 1985-1987, απεφάσισε να πραγματοποιήσει τον περίπλου της Γης παραπλέοντας το νότιο άκρο της Αμερικανικής Ηπείρου (Ακρωτήριο Χορν) και το νότιο άκρο της Αφρικανικής Ηπείρου (Ακρωτήριο Καλής Ελπίδος) και μάλιστα από Ανατολάς προς Δυσμάς, ενάντια στα δυνατά ρεύματα και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν στις περιοχές αυτές και ενάντια στην καθιερωμένη τακτική των θαλασσοπόρων που επιχειρούν το ίδιο πέρασμα αλλά από Δυσμάς προς Ανατολάς.

Έτσι σχεδίασε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους 9 μέτρων, με εξωλέμβια μηχανή 9.9 HP , την ?Καλλίπυγο? που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Θανάση Μαργέλη στην Καλαμάτα και ξεκίνησε από εκεί στις 2 Απριλίου 1992 με μοναδικό πλήρωμα την Γερμανίδα σύντροφό του, κοινωνιολόγο Αnne Marie Biedermann για το μεγάλο όνειρο πολλών ιστιοπλόων στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks