Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

1 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 1822, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου έγινε το 1821 και ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους. Συνήθως αναφέρεται και ως Α' Συνέλευση Επιδαύρου ή ως Α' Εθνοσυνέλευση.

Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1 Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.

Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Τα γνωρίσματά του ήταν το κυανό και λευκό χρώμα και το κυκλικό σχήμα. Το Ελληνικό εθνόσημο υπέστη πολλές, μέχρι σήμερα, μεταβολές στο σχήμα και στις παραστάσεις μετά την πρώτη καθιέρωσή του, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών.

Το πρώτο Ελληνικό εθνόσημο έφερε έμβλημα την Αθηνά και την κουκουβάγια και μετά την άφιξη του Καποδίστρια προσετέθη και ο φοίνικας σαν σύμβολο αναγέννησης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, το βασιλικό έμβλημα, με τα δυο στεφανωμένα λιοντάρια που κρατούσαν το θυρεό με το βασιλικό στέμμα, έγινε το εθνόσημο του κράτους. Το βαυαρικό έμβλημα αντικαταστάθηκε από μια απλή μορφή λευκού σταυρού πάνω σε γαλάζιο πλαίσιο, με στέμμα μετά την άφιξη του Γεωργίου του Α΄. Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας το 1924 το εθνόσημο είχε απλή μορφή λευκού σταυρού πάνω σε γαλάζιο πλαίσιο. Το δανικό έμβλημα επανήλθε με την επαναφορά της βασιλείας μέχρι το 1967.Το εθνόσημο του 1975 ορίστηκε με τον Νόμο 48 (ΦΕΚ Α΄ 108/7.6.1975) και σχεδιάστηκε από τον χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλο. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια). Στη Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους, το 1823 το Σύνταγμα αυτό βελτιώθηκε.

Ένα από τα σημαντικά σημεία της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης είναι η έλλειψη αναφοράς στη Φιλική Εταιρεία.
Στην εθνοσυνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (Ανατολική χέρσος Ελλάδα και Δυτική χέρσος Ελλάδα όπως ήταν χωρισμένη) καθώς και από τα νησιά Ύδρα -Ιωάννης Ορλάνδος, Μανώλης Τομπάζης, Αναγνώστης Οικονόμου ή Οικονόμος
Φ. Βούλγαρης, Χ. Γιάννης Μέξης αναφέρεται και Μαίξις, Γκίκας Μπότασης,Βασίλειος Ν. Μπουντούρης , Σπέτσες και Ψαρά. Επίσης συμμετείχε, ψήφισε και υπέγραψε και αντιπρόσωπος των Αλβανών.

http://nationalpride.wordpress.com
http://el.wikipedia.org

2 σχόλια:

  1. ΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ 200 ΕΤΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πραγματικότητα, ο Φοίνικας αντικατέστησε την Αθηνά (δεν προστέθηκε στην Αθηνά), και μετά τον Καποδίστρια αντικαταστάθηκε και πάλι από την Αθηνά. Το ίδιο έγινε και με την σημαία. Η κυανόλευκη αντικατέστησε την τρίχρωμη σημαία της Εταιρείας και ο Καποδίστριας επανέφερε την τρίχρωμη, για λίγο όμως.
    Μια προσεκτική ματιά και μόνον σ’ αυτά τα σύμβολα, δείχνει τις δυο δυνάμεις που συγκρούστηκαν πριν, κατά την διάρκεια και μετά την «λήξη» της Επανάστασης. Πράγμα που σημαίνει ότι το Σύνταγμα, για το οποίο τόσο καμαρώνει η ιστορία, αποτέλεσε την πρώτη εκτροπή της Επανάστασης από τον αρχικό της στόχο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και μέσω των συμβόλων. Πού χάσαμε την μπάλα; Στο ότι κρίνουμε την Επανάσταση ως πρόθεση, εκ του αποτελέσματος, στο ότι είναι τελείως άγνωστοι στο ευρύ κοινό οι οργανωτές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

metamarks