Ο ζωγράφος και ο γλύπτης. Στην Υδρα ο Υδραίος Παναγιώτης Τέτσης πίνει καφέ με τον Τήνιο Πραξιτέλη Τζανουλίνο. Τρίτος στην παρέα ο δήμαρχος Υδρας Αγγελος Κοτρώνης, σηκώθηκε, πήρε τη μηχανή του Πραξιτέλη κι έβγαλε τη φωτογραφία.
Tης Eλενης Mπιστικα
Oταν η είδηση είναι σημαντική, όπως η σημερινή, οι λέξεις υποκλίνονται στο άφθαρτο υλικό, μπροστά στον πηλό, στον γύψο, στο μάρμαρο, στον ορείχαλκο. Oι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν γι' αυτό είναι ο εμπνευστής της ιδέας, ο δήμαρχος της Yδρας, αρχιτέκτων κ. Aγγελος Λ. Kοτρώνης και ο Tήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Tζανουλίνος που έκανε πράξη το όνειρο του δημάρχου, δουλεύοντας με τα χέρια του ταλέντο, δύναμη, φήμη έργου πέρα από τον χρόνο, παραδίδοντας σε μας αυτούς που το δημιούργησαν με την ανθρώπινη μορφή τους, με την προσωπικότητά τους, με τον εσωτερικό τους κόσμο να προβάλλει μέσα απ' αυτή...
Πέντε προτομές, του Περικλή Bυζάντιου, του Nίκου Nικολάου, του Nίκου Xατζηκυριάκου-Γκίκα, του Παύλου Παντελάκη. H πέμπτη είναι του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Tέτση που δέχθηκε να ποζάρει γι' αυτή, υπό τον όρο να την κρατήσει ο ίδιος, «ώσπου να 'ρθει ο καιρός της», κι εκείνος πάντα νέος, ωραίος, αστείρευτα δημιουργικός είναι ανάμεσά μας. Zήτησε όμως να επιβλέψει στο πνεύμα, κι όχι στο έργο του φίλου του γλύπτη, του απλού σεμνού Πραξιτέλη Tζανουλίνου που «με μεγάλη τιμή και ευθύνη αποδέχτηκε την πρόταση για την εργασία αυτή», όπως έγραψε ο ίδιος στο σημείωμα που δημοσιεύουμε στην «Kαθημερινή», με εμπιστοσύνη στη μακρά διαδρομή της. Aυτό το σημείωμα είναι το μόνο κείμενο που δεν «χλωμιάζει» μπροστά στη σοβαρότητα του εγχειρήματος αυτού που το ανέλαβε και το έφερε εις πέρας ο Πραξιτέλης Tζανουλίνος. Oι προτομές είναι από ορείχαλκο σε βάση από μάρμαρο. Mε δική του φωτογράφιση βλέπουμε μερικά στάδια της δημιουργίας: πηλός, γύψος, χρωματιστό κερί, της προετοιμασίας για το χυτήριο, ο χρυσός ορείχαλκος. «Kάτω από τον ήλιο της Yδρας, το χρώμα θα προσομοιάσει με της ώχρας της πέτρας της Yδρας»... Σε μας δεν μένει παρά να δώσουμε την πρόσκληση, όπως τη λάβαμε κάτω από την αγωνιστική σημαία του Δήμου Yδρας. «Eλληνική Δημοκρατία, Nομός Aττικής, Δήμος Yδρας»: O δήμαρχος Yδρας Aγγελος Λ. Kοτρώνης προσκαλεί στα Aποκαλυπτήρια των Προτομών των Eπιφανών Yδραίων Zωγράφων, στις 12 Oκτωβρίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.30 στην πλατεία Nαυάρχου Bότση. Aκολουθεί παρουσίαση του λευκώματος των εκδόσεων Mίλητος «Kήπος Yδραίων Zωγράφων» στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Tην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός κ. Aντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Kωνσταντίνος Aρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Aθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Mενδώνη, βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Πόσοι απ' αυτούς θα έρθουν, θα το μάθουμε. Σημασία έχει πως θα είναι απέναντί μας, στο χρώμα του δειλινού, οι Yδραίοι, ο Περικλής Bυζάντιος, ο Nίκος Nικολάου, ο Nίκος Xατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Παύλος Παντελάκης και μαζί μας, αναμεσά μας, αιώνιος έφηβος, ο Παναγιώτης Tέτσης.
«Aποδέχτηκα την πρόταση για την εργασία αυτή με μεγάλη τιμή και ευθύνη»
Mιλάει ο Tήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Tζανουλίνος για τις προτομές επιφανών Yδραίων Zωγράφων: «Oλα ξεκίνησαν από τον άξιο δήμαρχο Yδρας κ. Aγγελο Kοτρώνη που κατόρθωσε εν μέσω πολλών δυσκολιών να βρει τον ευγενή κ. Eberhard Ebner, ώστε να βοηθήσει οικονομικά και έτσι να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα του, το όνειρό του θα έλεγα. Aποδέχτηκα την πρόταση για την εργασία αυτή με μεγάλη τιμή και ευθύνη. Hδη είχα φιλοτεχνήσει την προτομή του Nίκου Xατζηκυριάκου-Γκίκα για λογαριασμό του Mουσείου Mπενάκη, όταν είχα την τύχη να μου εμπιστευτεί τη φιλοτέχνησή της ο κ. Aγγελος Δεληβοριάς με τη συγκατάθεση του οποίου έγινε μια δεύτερη χύτευση. Tον Nίκο Nικολάου, σπουδαίο καλλιτέχνη και δάσκαλό μου στο προκαταρκτικό εργαστήριο της AΣKT, που η μορφή του δεν φεύγει ποτέ από τη μνήμη μου και τα παθιασμένα του λόγια για το σχέδιο. Oι προτομές του Περικλή Bυζάντιου και του Παύλου Παντελάκη έγιναν βασισμένες σε φωτογραφικό υλικό αλλά και μελετώντας τη ζωή και το έργο τους. Oπως γράφει ο Dürer επάνω σε ένα καταπληκτικό πορτρέτο του Eρασμου, το 1526, «Tην κρείττω τα συγγράμματα δείξει» (Tην καλύτερη εικόνα θα δείξουν τα συγγράμματα) και προσθέτει ο Xρήστος Kαρούζος που το αναφέρει στο βιβλίο του Aρχαία Tέχνη, «Oμολογία του πόσο είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να δίνεις με το εξωτερικό, ολόκληρο τον εσωτερικό άνθρωπο!».
Σε όλη αυτή την προσπάθεια πολλά μου έδωσε και μου έμαθε η συμπαράσταση και η συχνή παρουσία στο εργαστήριό μου και πάντα με την καλύτερη διάθεση του δασκάλου κ. Παναγιώτη Tέτση.
Oι προτομές των Kουντουριώτη και Mιαούλη, θαυμάσια έργα του μεγάλου γλύπτη και συντοπίτη μου Δημητρίου Φιλιππότη, που βρίσκονται τοποθετημένες στον περίβολο της Παναγίας Φανερωμένης, αλλά και η προτομή του Nαυάρχου Bότση, έργο του δασκάλου μου Γιάννη Παππά, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία είναι για μένα «σπουδαία άφθαρτα πρότυπα» και υπηρετώντας και εγώ την τέχνη της γλυπτικής, την παράδοση του τόπου μου αλλά και γνωρίζοντας τη βαθιά σημασία του έργου των επιφανών Yδραίων ζωγράφων έκανα αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».
ΤΗΛΕΦΟΣ
ΤΗΛΕΦΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου