Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος Ύδρας τίμησε τους επιφανείς Υδραίους ζωγράφους του.



Ήταν πολύ καιρό ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη η δημιουργία των προτομών των 5 επιφανών Υδραίων ζωγράφων ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που αγάπησαν και τίμησαν τη γενέτειρά τους με το ταλέντο τους και την ανάδειξαν παγκόσμια. Του Περικλή Bυζάντιου, του Nίκου Nικολάου, του Nίκου Xατζηκυριάκου-Γκίκα, του Παύλου Παντελάκη. H πέμπτη προτομή είναι του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Tέτση που πόζαρε μεν γι'αυτήν αλλά την κράτησε ο ίδιος , «ώσπου να 'ρθει ο καιρός της» όπως χαρακτηριστικά είπε.  Οι προτομές φιλοτεχνημένες από ορείχαλκο πάνω σε μαρμάρινες βάσεις από τον  Τήνιο γλύπτη  κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνο. Η δε χρηματοδότησή τους έγινε εξ΄ολοκλήρου από τον κ.  Eberhard Ebner, εκδότη της Sudwest Presse και από το 1968 λάτρη της Ύδρας.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν εχτές Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 18:30 το απόγευμα στην πλατεία Βότση. Παρόντες δεκάδες καλεσμένοι οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την σεμνή και ιδιαίτερα συγκινητική αυτή εκδήλωση.  Ανάμεσά τους ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο  Γ.Α.Π. Πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός, μέλη του κλήρου, παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, μέλη των τοπικών αρχών, μέλη του Δ.Σ. , η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και καθηγήτρια, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η δημοσιογράφος και πολύ καλή φίλη της Ύδρας κ. Άννα Παναγιωταρέα, ο εκδότης των εκδόσεων "Μίλητος" κ. Νίκος Χαϊδεμένος, καθώς και πολλοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού. 
Την εκδήλωση "άνοιξε" ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης ευχαριστώντας όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση  του εγχειρήματος , καθώς και όσους τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή αυτή τελετή. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον χορηγό κ. Ebehard Ebner ,o οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί,  και τον γλύπτη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνο στους οποίους απένειμε και τιμητικές πλακέτες.
Ο κ. Παναγιώτης Τέτσης αποκάλυψε την προτομή του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η κ. Λίνα Μενδώνη την προτομή του Νίκου Νικολάου, Δήμαρχος Ύδρας πολύ συγκινημένος την προτομή του Παύλου Παντελάκη με τον οποίο υπήρξαν και πολύ καλοί φίλοι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Μαρκαντώνης την προτομή του Περικλή Βυζάντιου ενώ οι παριστάμενοι δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν, συμβάλλοντας στην πολύ συγκινητική και ζεστή ατμόσφαιρα της βραδιάς. 
Στη συνέχεια όλος ο κόσμος ανέβηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του λευκώματος που εκδόθηκε με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων των προτομών.  Το λεύκωμα είναι μια  χορηγία των Εκδόσεων Μίλητος, το οποίο επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης κ. Κλέα Σουγιουλτζόγλου και προλόγισαν ο  Μητροπολίτης  κ. Εφραίμ,  ο Δήμαρχος Ύδρας ,ο κ. Παναγιώτης Τέτσης  η, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, και η κ. Λίνα Μενδώνη.
Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και Υδρέϊκα αμυγδαλωτά ενώ όλοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν ένα λεύκωμα "Κήπος Υδραίων Ζωγράφων" τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου  θα διατίθενται υπέρ του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου του Δήμου Ύδρας.

Η εποχή που διανύουμε πολύ δύσκολη , τόσο για τον καθένα μας προσωπικά όσο και για την πατρίδα μας.  Παρ' όλα αυτά οι μνήμες της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας είναι τεράστια ανάγκη , τώρα περισσότερο από ποτέ να  παραμείνουν ανέπαφες, ιερές, και να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.  Ο πολιτισμός είναι Η Ελλάδα  και θα είναι αυτός που θα της δώσει ξανά και σύντομα την θέση που της αξίζει.

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks