Τρίτη 5 Απριλίου 2011

5 Απριλίου 1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία


Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897


            Οι μεγάλες Δυνάμεις στο συνέδριο του Βερολίνου (1878) είχαν αρνηθεί να ικανοποιήσουν το αίτημα των Κρητικών να ενωθούν με την Ελλάδα, υπέδειξαν απλά στην Τουρκία να βελτιώσει το διοικητικό καθεστώς του νησιού . Με τη «Σύμβαση της Χαλέπας»(Οκτώβριος 1878) προβλεπόταν μεγαλύτερη συμμετοχή Κρητικών στη διοίκηση, αλλά οι συχνές παραβιάσεις της σύμβασης από τους Τούρκους προκαλούσε μικρότερες ή μεγαλύτερες εξεγέρσεις που πνίγονταν στο αίμα . Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τότε να στείλει στη Κρήτη τον πρίγκιπα Γεώργιο, επικεφαλής μιας μοίρα του ελληνικού στόλου, για να εμποδίσει απόφαση τουρκικών δυνάμεων στο νησί . Η αντίδραση της Τουρκία ήταν άμεση . Τον Απρίλιο του 1897 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας, κατέλαβε τη Λάρισα , στη συνέχεια το Δομοκό και άνοιξε το δρόμο για την Αθήνα . Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση των μεγάλων Δυνάμεων και υπογράφτηκε  ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη (Νοέμβριος 1897) . Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει 100 εκατομμύρια χρυσά φράγκα, ποσό τεράστιο για τις οικονομικές της δυνατότητες, για αυτό ζήτησε δάνειο από τις μεγάλες Δυνάμεις και δέχτηκε «Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο» για την εξόφλησή του 



Ο Ατμομυοδρόμων Αλφειός Ι, τύπου Αχελώος και εκτοπίσματος 400 τόνων ήταν ένα από τα λεγόμενα «τέσσερα ποτάμια» και αδελφό πλοίο με τα ΑχελώοςΕυρώτας Ι και Πηνειός Ι, με τα οποία αποτέλεσαν την περίφημη Μοίρα των «ποταμών». Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Blackwall το 1884.







Έλαβε μέρος στην Κρητική επανάσταση το 1897 (Κολιμπάρι Χανίων) μαζί με το Κανάρης. Το Αλφειός Ι, με Κυβερνήτη τον ΠλωτάρχηΠαύλο Κουντουριώτη συμμετείχε στην απόβαση του εκστρατευτικού σώματος του Συνταγματάρχη Τ. Βάσσου στην περιοχή του Κολυμπαρίου. Το 1906 ήταν ένα από τα καράβια που καταλήφθηκε προσωρινά από τους Γάλλους, ως πίεση, για την εγκαθίδρυση μιας ευνοϊκής, για αυτούς, κυβέρνησης στην Αθήνα. Παροπλίστηκε το 1909 και επανεργοποιήθηκε το 1912, ενώ το 1925 μετονομάστηκε σεΝαυτίλος. Το 1919 παρεδόθη στην Υδρογραφική υπηρεσία. Παροπλίστηκε το 1936.
Το Αλφειός είχε μήκος 130 πόδια, πλάτος 25 και βύθισμα 13 πόδια και μέγιστη ταχύτητα 10 κόμβων.



1 σχόλιο:

  1. Οι Γαλλοι κατέσχεσαν το πλοίο - και τον υπόλοιπο ελαφρό στόλο - το 1917, όχι το 1906.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

metamarks