Σάββατο 9 Απριλίου 2011

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ WEEKEND ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ


01 Για να απελευθερωθείτε από τις ρόδες του τροχοφόρου σας. Ο μόνος τρόπος μετακίνησης στην Υδρα είναι με γαϊδουράκι, θαλάσσιο ταξί και ό,τι πολυτιμότερο έχετε για να την εξερευνήσετε, τα πόδια σας. Οι αγωγιάτες είναι η νέα κοινωνική τάξη «καπετάνιων» του νησιού, αφού σε αυτούς στηρίζεται η οικονομική ζωή του τόπου για τη μεταφορά, όχι μόνον ανθρώπων, αλλά και οικοδομικών υλικών και τροφίμων.

02 Για να ανηφορίσετε τα σοκάκια, που ξεκινούν από το λιμάνι, και να σταθείτε στα αναλλοίωτα στο χρόνο αρχοντικά και καπετανόσπιτα. Περάστε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Μανόλη Τομπάζη και της συζύγου του, τη Σχολή Eμποροπλοιάρχων στα αρχοντικά της οικογένειας Τσαμαδού, το Μέγαρο Παούρη, το Αρχοντικό του Γιώργη, που αργότερα αποτέλεσε την οικία του Παύλου Κουντουριώτη και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο, το οθωμανικών επιρροών Αρχοντικό Οικονόμου - Μυρικλή, στην ίδια πλευρά τα αρχοντικά Καλλέργη - Βότση και Σαχίνη και το αρχοντικό Μπουντούρη με τους κήπους και τη δική του εκκλησία.

03 Για να σκαρφαλώσετε μέχρι την πρώτη οικιστική εγκατάσταση των μεταβυζαντινών χρόνων, την Κιάφα, που σημαίνει κορυφή στη γλώσσα των πρώτων χριστιανών Αλβανών που εποίκισαν αυτό το μέρος. Η ανηφοριά θέλει κουράγιο, αλλά οι εκκλησίες, οι λουλουδιασμένες αυλές και τα έντονα χρώματα στους τοίχους των παλιότερων σπιτιών του νησιού θα σας ανταμείψουν, όπως άλλωστε και η θέα από ψηλά στον Αργοσαρωνικό.

04 Για να εμπνευστείτε, παρακολουθώντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες του νησιού. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών οργανώνονται πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Υδρα ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, όπως ο Μπράις Μάρτεν, ο Γιάννης Κουνέλλης, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Κώστας Τσόκλης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Παναγιώτης Τέτσης - Υδραίος ο ίδιος, συνέδραμε επίσης ουσιαστικά στη διατήρηση του ύφους του τόπου του. Επισκεφτείτε και την ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Τ/22980-52.421), την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Υδραίων, που φιλοξενεί εκθέσεις όλον το χρόνο (Τ/22980-52.210), και το πλούσιο Ιστορικό Αρχείο (Τ/22980-52.355). Το αξιόλογο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Υδρας, που στεγάζεται στην οικία του Παύλου Κουντουριώτη, είναι κλειστό (για νεότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον δήμο: Τ/22980-52.210).

05 Για να δοκιμάσετε νοστιμότατα υδραίικα αμυγδαλωτά στον Τσαγκάρη και αξεπέραστη γρανίτα φράουλα στην Ανεμώνη.

06 Για να πεζοπορήσετε στο ορεινό της «σώμα». Το όνομα Τσάμλιζα (το νησί με τα πεύκα), που της δόθηκε από τους Τούρκους, μάλλον δεν συνάδει με το πετρώδες τοπίο, όμως η εικόνα της άλλαξε μετά τις δύο πυρκαγιές που την έπληξαν. Ανηφορίστε μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία και επισκεφτείτε το ομώνυμο μοναστήρι όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης (υπάρχει ακόμα το κελί), περνώντας μέσα από πευκόδασος και απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα. Περπατήστε δυτικά μέχρι την παραλία του Αγίου Νικολάου και το Μπίστι ή ανατολικά μέχρι τη Λιμνιώνιζα, ίσως την ομορφότερη παραλία του νησιού, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και το φάρο. Για την επιστροφή σας μπορείτε να καλέσετε ένα θαλάσσιο ταξί (Τ/22980-53.690).

07 Για να επισκεφτείτε κάποιο από τα 6 μοναστήρια και τις 300 εκκλησίες της. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας και του Αγίου Νικολάου είναι από τα ομορφότερα του Αργοσαρωνικού, στα οποία βέβαια θα φτάσετε είτε περπατώντας είτε... ιππεύοντας.

08 Για να φτάσετε διά θαλάσσης μέχρι τη Δοκό με τα δεκαπέντε ερημονήσια της. Πέρα από τις όμορφες εικόνες που προσφέρει, εάν είστε τυχεροί, θα δείτε και τη φώκια Μονάχους μονάχους, που ζει και αναπαράγεται εδώ. Εδώ βρίσκεται, επίσης, βυθισμένο το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο, ηλικίας 4.500 ετών.

09 Για να δείτε ρομαντικά ηλιοβασιλέματα. Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Καμίνι, το γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες, ή ανηφορίστε ψηλότερα στους Προμαχώνες με τα κανόνια.

10 Για να κρυφοκοιτάξετε πίσω από τα παραθυρόφυλλα των αρχοντικών και να νιώσετε την ατμόσφαιρα εποχής που αποπνέουν. Αν πάλι το θεωρείτε αδιακρισία, περάστε από το παραδοσιακό φαρμακείο Ραφαληά, στο κέντρο της πόλης, που ιδρύθηκε το 1890 και διατηρεί μέχρι σήμερα το ύφος και το ήθος των παλιών φαρμακείων.


 Νατάσσα Μπλάτσιου
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_02/10/2009_300382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks