Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Εγκαίνια την Κυριακή το βράδυ στα Σφαγεία της Ύδρας, της ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη Pawel Althamer, στον χώρο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο νησί του Αργοσαρωνικού

Το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου το σκάφος του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στο λιμάνι του νησιού. Το επιβλητικό Guilty μόλις είχε αποβιβάσει τους εκλεκτούς καλεσμένους του. Διεθνείς συλλέκτες φίλοι του επιχειρηματία, επιμελητές, καλλιτέχνες, και πολύς κόσμος της μόδας καθότι το ίδρυμα εγκαινιάζει την έκθεση destefashioncollection στο Μουσείο Μπενάκη, ανηφόριζαν το δρομάκι που οδηγεί στα Σφαγεία της Ύδρας το κτίριο του ΔΕΣΤΕ.

Ήταν εμφανείς οι νέες παρουσίες που κατέφθασαν με πανύψηλα πέδιλα και προσπαθούσαν ματαίως να ισσοροπήσουν στον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στον εκθεσιακό χώρο.

Εδώ και έξι χρόνια το ίδρυμα προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό να παρουσιάσει την δουλειά του στο μικρό κτιρίο κοντά στο μικρό λιμάνι του νησιού, το Μανδράκι. Φέτος καλεσμενος ο Πολωνός καλλιτέχνης Pawel Althamer που δημιουργεί μεγάλες γλυπτικές εγκαταστάσεις, και βίντεο.

Όπως και πέρσι με τον Urs Fischer, και ο Althamer, αποφάσισε να εμπλέξει την τοπική κοινότητα του νησιού και κυρίως παιδιά, να συμμετέχουν στο έργο του. Μπαίνοντας στο κτίριο ο θεατής αντικρύζει μια μεγάλη εγκατάσταση με χαλιά καθώς και παιδικές κούκλες αλλά και τους πρωταγωνιστές της εγκατάστασης: μητέρες με τις κόρες τους που ζωγράφιζαν απερίσπαστα στην μέση αυτής της εγκατάστασης, σαν να βρίσκοταν στο σαλόνι του σπιτιού τους.



Για την Κυριακή των εγκαινίων καθώς και για την επίσημη πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης την Δευτέρα ο συλλέκτης επιφύλασσε στους καλεσμένους και μια ηχητική performance διάρκειας μιας ώρας με ηλεκτρονική, ψυχεδελική μουσική που "έδινε" μια χροιά υπνωτισμού στην ψυχεδελική εγκατάσταση.



Ενθουσιασμένο το κοινό παρακολουθούσε τα δρώμενα και κατευθυνόταν προς τον δρόμο ´οπου όπως συνηθίζεται ο συλλέκτης ´εστησε ένα τεράστιο τραπέζι μήκους σχεδόν 200 μέτρων όπου φίλεψε τους καλεσμένους του με δεκάδες ορεκτικά και παραδοσιακά πιάτα. Σαλάτες, κεφτεδάκια, ντολμαδάκια, χοιρινό στο φούρνο αλλά και παραδοσιακά Υδρέικα αμυγδαλωτά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των ξένων που ζητούσαν από τους Έλληνες να τους εξηγήσουν τι είναι αυτό που τρώνε.



Το πάρτι συνεχίστηκε για λίγους στο σκάφος Guilty και μετά στην Υδρονέτα όπου ο Κωσταντινος Δαγριτζίκος του 6 dogs και ο Στάθης Μητρόπουλος έπαιξαν μουσική μέχρι το πρωί. Η αμερικανίδα γκαλερίστα Kathy Grayson και η μουσικός Kim Gordon των Sonic Youth, διασκέδαζαν χορεύοντας Madonna αλλά και Αρλέττα (!) μαζί με ντ´οπιους Υδραίους.
Το νησί εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά με την φυσική του ομορφιά αλλά και την απλότητα του.





http://www.inewsgr.com/162/ydra-to-diethnes-tzet-set-tis-technis-vouliaxe-to-nisi-tou-argosaronikou.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks