Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Μέχρι τέλη Αυγούστου θα παραδοθεί το γήπεδο
Μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον ανάδοχο του έργου, Ιάσονα Γκαζιάνη
(AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
Της Ελένης Χριστοδούλου
 
Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Πολιτικό Μηχανικό, Ιάσονα Γκαζιάνη, ανάδοχο της κατασκευής του γηπέδου της Ύδρας, προέβη η «Φωνή της Ύδρας» στο πλαίσιο πάντα της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολιτικός Μηχανικός, Ιάσονας Γκαζιάνης προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού, αφού ήταν ο ίδιος αθλητής στο άλμα επί κοντώ και οι γονείς του γυμναστές. Με αγάπη και σεβασμό λοιπόν στον αθλητισμό, εξειδικεύεται στην κατασκευή γηπέδων με μια τεχνογνωσία που μετρά σήμερα 120 γήπεδα σε όλη την Ελλάδα.
Το έργο του γηπέδου και η ανακατασκευή του σε σύγχρονο αθλητικό χώρο με ειδικό συνθετικό χλοοτάπητα ήταν πάντα ένα «όνειρο» για τη νεολαία του νησιού μας, αλλά και όσους αγαπούν τον αθλητισμό. Το έργο μετά από ενέργειες του Δήμου Ύδρας δρομολογήθηκε και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Την αρχιτεκτονική μελέτη δώρισε στον Δήμο Ύδρας ο Καθηγητής ΕΜΠ, Αρχιτέκτων Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ανάδοχος του έργου μετά από δημοπρασία που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής ορίστηκε η κατασκευαστική εταιρεία, εξειδικευμένη στα αθλητικά κέντρα, του Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ, Ιάσονα Γκαζιάνη και του Μηχανολόγου-Μηχανικού του ΕΜΠ, Κίμωνα Γκαζιάνη. Από την αρχική τιμή των 900.000 ευρώ η ανάδοχος εταιρεία με έκπτωση 43% μειοδότησε στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ. Για την ιστορία να πούμε εδώ, ότι η τελική μελέτη του έργου εγκρίθηκε από τρεις φορείς: Περιφέρεια Αττικής, Αρχαιολογία και Πολεοδομία.
Προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες για την κατασκευή του γηπέδου αναζητήθηκαν από τον χώρο του νησιού μας εργάτες, οικοδόμοι και άλλοι τεχνίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις και όταν οι τιμές το επέτρεψαν και βρίσκονταν σε λογικά πλαίσια, οι συνεργασίες αυτές ευοδώθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση αναζητήθηκαν άλλα συνεργεία εκτός Ύδρας.
Η κατασκευή ξεκίνησε γύρω στις αρχές Γενάρη, οι δε προδιαγραφές του γηπέδου πληρούν επακριβώς τις επιτρεπόμενες διαστάσεις ενός γηπέδου της κατηγορίας αυτής. Σκοπός ήταν στο ξεκίνημα της κατασκευής και όπως πραγματικά έγινε, να γίνουν τα οικοδομικά κτίσματα αφού ο χώρος του γηπέδου περιλαμβάνει 5 κτήρια. Τα αποδυτήρια, το μικρό κτήριο των διαιτητών, το κτήριο των ομάδων, το κυλικείο και τις τουαλέτες. (Τα αποδυτήρια και κάθε πέτρινη κατασκευή θα βαφτούν λευκά).

Όμως τα προβλήματα που προέκυπταν μέρα με τη μέρα δυσχέραιναν το έργο της κατασκευής. Όπως κάποιες καταγγελίες, κάποια "σφάλματα" που ανάγκασαν την εταιρεία να διακόψει συνεργασίες και κάποια σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά υλικών (κατάργηση κλαρκ, απαγόρευση δύο ειδικών μηχανημάτων, συγκεκριμένες ώρες μεταφορών υλικών).
Καθώς επίσης, καθυστέρηση προκάλεσε μια νέα εντολή από την Περιφέρεια Αττικής, στο σημείο αριστερά των κερκίδων για ένα τοιχίο αντιστήριξης του βουνού, για προστασία του σπιτιού που υπάρχει στα όρια του γηπέδου.
Αλλά ευρύτερα και μια εικόνα απρόβλεπτων δυσκολιών, συνυφασμένη γενικότερα με την ιδιομορφία της Ύδρας, που όμως κάποιοι δυστυχώς τη συντηρούν με αρκετές «τρικλοποδιές» που σαφώς καθυστερούν την έκβαση του έργου. Ο ανάδοχος του έργου μάλιστα με τη γνωστή προσοχή που χρειάζεται λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προσέλαβε ο ίδιος Αρχαιολόγο.
Κάποιες «κακές γλώσσες» έσπευσαν με φωτογραφικό υλικό να τοποθετηθούν και να κάνουν κάποια σχόλια για κακή επιλογή υλικών (μικρά σίδερα) ή ακόμα για χρήση τούβλων. Ο κ. Γκαζιάνης ήταν απόλυτος στο θέμα αυτό. Η μελέτη όπως μας είπε, εφαρμόζεται κατά γράμμα και κανείς δεν μπορεί να παρεκλίνει από αυτήν. Τηρείται κάθε λεπτομέρεια που υφίσταται. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε υπάρχει, επιβλέπουσα Αρχιτέκτων-Μηχανικός από την Περιφέρεια, η οποία δύο φορές την εβδομάδα ελέγχει την πορεία των έργων. Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα υπάρξει ειδική επιτροπή παραλαβής, η οποία είναι υπεύθυνη για να ελέγξει το έργο και ποιοτικά και ποσοτικά.
  Ποιο όμως είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου; Πότε θα παραδοθεί;
Ο ανάδοχος του έργου, μας είπε ότι μέχρι τέλη Αυγούστου θα είναι έτοιμο το γήπεδο. Αυτή είναι η ημερομηνία που θέτει η εταιρεία ως καταληκτική. Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο των νόμιμων καθυστερήσεων αλλά μέχρι στιγμής γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του.
Βέβαια όλοι εμείς οι πολίτες περιμένουμε να δούμε τον πράσινο χλοοτάπητα για να πούμε ότι τελείωσε. Έναν χλοοτάπητα ο οποίος είναι εγκεκριμένος από τη FIFA και επίσης εγκεκριμένος από τη FIFA 2 STAR και πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές. Είναι δε αμερικάνικο προϊόν!
Όλο αυτό το διάστημα όμως έχουν γίνει πολύ σημαντικές «αφανείς» ουσιαστικά εργασίες. Έχουν γίνει οι αποξηλώσεις, έχουν φτιαχτεί κράσπεδα, έχουν θεμελιωθεί υποβάσεις και έχει τεθεί όλη η διαμόρφωση ώστε να τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας. Παράλληλα έχει γίνει προεργασία και πρόβλεψη με όλες τις υπόγειες σωληνώσεις και καλωδιώσεις για μελλοντικό φωτισμό, που θα προκύψει με μια νέα μελέτη που πιθανόν ο Δήμος μας θα αιτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν όρθιες 9 μαύρες κολώνες με έτοιμη μεγαφωνική εγκατάσταση που θα εξυπηρετεί και σε άλλες εκδηλώσεις π.χ. συναυλίες, εορτασμούς κτλ.
Ουσιαστικά σε 10 μέρες από τώρα η εταιρεία είναι έτοιμη να στρώσει τον χλοοτάπητα στο γήπεδο.Πλην όμως η όλη καθυστέρηση γίνεται πλέον από τη μεταφορά των υλικών, που αυτή την περίοδο εξυπηρετείται από τον Δήμο Ύδρας με φορτηγά και 4 δρομολόγια περίπου την ημέρα, λόγω της απαγόρευσης του κλαρκ. Φανταστείτε ότι για να κατασκευαστεί το γήπεδο με τα υλικά του συνθετικού χλοοτάπητα χρειάζονται 250 τόνοι υλικού, που θα πρέπει να μεταφερθούν για να φτάσουν στο γήπεδο με50 ειδικά λευκά σακιά Big Bag.
Περιμένοντας σύντομα το γήπεδο να «πρασινίσει» και να ακούσουμε χαρούμενες φωνές αθλητών και φιλάθλων, όλους μαζί ενωμένους στο πνεύμα του αθλητικού ιδεώδους, θα πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή το έργο χρειάζεται εξίσου τη βοήθεια όλων.
Δεν ωφελεί να καθυστερεί για κανέναν λόγο. Η νεολαία του νησιού μας αξίζει την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Φωτογραφίες fonitisydras
 http://www.fonitisydras.com/index.php/info/athlets/item/849-merxri_telh_aygoustou_provlepetai_na_paradothei_to_ghpedo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks