Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΥΔΡΑ Ξελογιάστρα, κοσμοπολίτισσα και παραδοσιακή

 

*της Ιωάννας Παραβάλου
H Ύδρα είναι ο αγαπημένος προορισμός για κάθε εποχή. Ταξίδι στην Ύδρα σημαίνει ατέλειωτες βόλτες με τα πόδια ή με τα συμπαθή γαϊδουράκια στις γραφικές γειτονιές της, ξεκούραση με καφεδάκι και θέα το λιμάνι στα καφέ της παραλίας, παραδοσιακές νοστιμιές στην ταβέρνα της «Κοντυλένιας» στο λιμανάκι στα Καμίνια ή μεσογειακές γεύσεις, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια του νησιού για ένα ρομαντικό δείπνο. Όσο για τη διασκέδασή σας, τα μπαράκια της είναι στη διάθεσή σας με ψαγμένη μουσική και δυνατά κοκτέιλ… Ασφαλώς, Ύδρα δεν νοείται χωρίς να δοκιμάσετε τα απολαυστικά «υδραίικα», τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά του τόπου που φτιάχνονται με ευλάβεια και παλιά μυστική συνταγή, που περνάει από γενιά σε γενιά…
Απέχει μιάμιση ώρα με «Ιπτάμενο Δελφίνι» ή τρεις ώρες με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά και θα την ανακαλύψετε περπατώντας, καθώς στους δρόμους της δεν κινούνται αυτοκίνητα. Βολτάροντας στην παραλία ή στις γειτονιές της με τα ανηφορικά δρομάκια και τα σκαλοπάτια, θα θαυμάσετε τα πετρόκτιστα αρχοντικά της που χτίστηκαν πριν το 1800 από Ιταλούς τεχνίτες. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια πιο μακρινή βόλτα, που θα σας φέρει στα Καμίνια, ένα γραφικό λιμανάκι ιδανικό για ουζάκι, ή στην παραλία του Βλυχού με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου… Για πρώτη φορά αναφέρεται στον Ηρόδοτο με το όνομα Υδρέα, λόγω των πολλών νερών της. Το σημερινό της όνομα προήλθε από παραφθορά του αρχαίου. Η Ύδρα εποικίστηκε στην Ύστερη Νεο¬λιθική εποχή (3000 – 2600 π.Χ.). Λόγω της τραχύτητας του εδάφους, οι Υδραίοι στράφηκαν στη θάλασσα και στα τέλη του 18ου αι. το νησί αριθμούσε εμπορικό στόλο πλέον των 150 καραβιών, που ταξίδευαν ως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Δυτική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της Ύδρας στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, διαθέτοντας πλοία και χρήματα, ενώ Υδραίοι, όπως ο Ναύαρχος Μιαούλης, ο Αντώνιος Οικονόμου, ο Τομπάζης, κ.ά., πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση.
Αξίζει να δείτε:
• Το Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο της Ύδρας και το άγαλμα του ναύαρχου Μιαούλη.
• Το Μοναστήρι με το καστροδημαρχείο, τη Μητρόπολη και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.
• Το αρχοντικά του Παύλου Κουντουριώτη, του Λάζαρου Κουντουριώτη και του Σαχτούρη.
• Τα αξιόλογα μοναστήρια, όπως η Μονή του Προφήτη Ηλία, όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς και τη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας με τη μαγευτική θέα.
Οι καλύτερες παραλίες:
Στις παραλίες του νησιού θα φθάσετε με τα πόδια, με θαλάσσιο ταξί ή με βάρκα. Μερικές καλές επιλογές είναι οι εξής: Μπίστι (οργανωμένη παραλία, ιδανική για μακροβούτια και ψαροντούφεκο), Άγιος Νικόλαος (με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά), Μανδράκι (οργανωμένη παραλία), Σπηλιά και Υδρονέτα (κοντά στο λιμάνι, ιδανική για βουτιές από τα βράχια της Σπηλιάς και την προβλήτα της Υδρονέτας), Πλάκες Βλυχού (με κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, πάνω στο βράχο), Άγιος Γεώργιος (παραλία στη δυτική ακτή, κοντά στο ακρωτήριο Μπίστι), Καουμίθι και Νήσιζα (παραλίες με βότσαλο και άμμο, προσεγγίζονται με θαλάσσιο ταξί), Λιμνιώνιζα (όμορφη παραλία της νότιας ακτής, με βότσαλα, ιδανική για υποβρύχιο ψάρεμα).
Σημαντική εορταστική εκδήλωση:
Τα «Μιαούλεια»: Διεξάγονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Αγώνα για την Επανάσταση του 1821. Τις ημέρες αυτές στο νησί θα παρακολουθήσετε παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και το πιο εντυπωσιακό από όλα: αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα και πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, μέσα στο λιμάνι της Ύδρας!
Περισσότερες πληροφορίες για την διαμονή σας στην Ύδρα,καθώς και για τα αξιοθέατα, την μετακίνηση και την διασκέδασή σας, επισκεφθείτε το www.hotelsline.com και www.hotelsline.gr
 http://koinoniki.gr/2014/06/idra-xelogiastra-kosmopolitissa-ke-paradosiaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks