Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΑΣ Κ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΤΡΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ SARONIC MAGAZINE


                                                         
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ

                                                                                                              Ύδρα 25-4-2013 
  


Το να έχουν  κάποιοι σήμερα την ευθύνη της διοίκησης ενός τόπου, ούτε εύκολο είναι και θα έλεγα ευθαρσώς ούτε «ευχάριστο».
Οι καλές χρυσές εποχές έχουν περάσει και όποιοι δεν τις εκμεταλλεύτηκαν τότε, για το καλό του τόπου τους και δεν εκπλήρωσαν όπως θα έπρεπε τις υποσχέσεις που έδιναν κάθε φορά στους Πολίτες, αυτούς τους κρίνει ήδη ο Λαός και περισσότερο θα τους κρίνει η ιστορία.
Η δική μας Δημοτική Αρχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από 1-1-2011, πιστή στις υποσχέσεις της στον Υδραϊκό Λαό, αλλά και στο όραμά της για μια καλύτερη Ύδρα, αναδύθηκε σε αγώνα δρόμου, αλλά και αγωνίας, αφού είχε να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.
«Πρέπει να καταφέρουμε πολλά». Αυτό βλέπουμε μόνο μπροστά μας. Όλα είναι δύσκολα σήμερα. Η Χώρα μας παλεύει να σταθεί όρθια, οι Δήμοι παλεύουν να τα καταφέρουν και ο μικρός, αλλά τόσο μεγάλος σε ιστορία και μοναδικότητες Δήμος της Ύδρας αγωνίζεται πολύ. «Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» λέει ο Λαός μας.
«Μόνο το καλό της Ύδρας», με αυτή την σημαία ζητήσαμε την ψήφο του Υδραϊκού Λαού και οι Συνεργάτες μου και εγώ, με αυτό το στόχο και με αυτό το όραμα πορευόμαστε και θα πορευόμαστε και στο μέλλον.
Προσπάθειες σε όλους τους τομείς. Προσπάθειες να αλλάξει ο παρωχημένος και απαρχαιωμένος τρόπος διοίκησης, προσπάθειες να αλλάξει η νοοτροπία του Δήμου προς τους Πολίτες και των Πολιτών στον Δήμο, προσπάθειες να μπει τάξη στον καίριο και τόσο σημαντικό τομέα των οικονομικών του Δήμου, προσπάθειες χωρίς χάσιμο χρόνου προγραμματισμού έργων, έργων υποδομής και πολλών άλλων, που επί τέλους θα δώσουν άλλη όψη στο νησί μας και που δυστυχώς για χρόνια ολόκληρα έμενε στάσιμο χωρίς την παραμικρή εξέλιξη. Τι κρίμα και τι αδικία για έναν τόπο τόσο σημαντικό, όπως η Ύδρα μας !
Τα έργα και οι προσπάθειές μας είναι γνωστά.  Επιγραμματικά θα σας τα αναφέρω.

1. Αφαλάτωση : Σε λίγο, είναι θέμα μερικών μηνών, το νησί μας θα υδρεύεται ολόκληρο με αφαλατωμένο νερό, άριστης ποιότητας, πόσιμο. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός με σημαντική έκπτωση 26%. Βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και θα ακολουθήσει η κατασκευή του.  Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.680.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. 
2. Βιολογικός καθαρισμός και δίκτυο αποχέτευσης : Προϋπολογισμός έργου περίπου 12.000.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2013 το έργο θα δημοπρατηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
3. Διαχείριση απορριμμάτων : Μέσα στον Μάιο, θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα για το φλέγον αυτό θέμα. Πάντως υποσχόμαστε ότι το έργο θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, το νησί μας θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα επί τόπου και θα λύσει οριστικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Και  αυτό το σπουδαίο έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
4. Γήπεδο : Το έργο δημοπρατείται στις 30 Απριλίου και αμέσως αρχίζουν οι εργασίες. Τα νιάτα της Ύδρας θα αποκτήσουν επί τέλους ένα σύγχρονο γήπεδο και το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς τα παιδιά θα παίζουν στο δικό τους υπέροχο γήπεδο. Προϋπολογισμός έργου 900.000 ευρώ. Και αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
5. Ναύδετος (Σημαδούρα) : Το έργο έχοντας εξασφαλίσει τις πολύ χρονοβόρες, αλλά απαιτούμενες εγκρίσεις, δημοπρατείται το αργότερο μέχρι αρχές Μαΐου. Έτσι ένα πάγιο αίτημα των Συμπολιτών μας, που ασχολούνται με τον τουρισμό πραγματοποιείται και σύντομα μεγάλα κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίζουν στο νησί μας με άνεση και ασφάλεια.  Προϋπολογισμός έργου 350.000 ευρώ. Και αυτό το σπουδαίο έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
6. Επισκευή Α΄ Νηπιαγωγείου : Το έργο δημοπρατήθηκε στις 18-12-2012 και οι εργασίες θα αρχίσουν με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Προϋπολογισμός έργου 40.000 ευρώ, χρηματοδότηση Περιφέρεια Αττικής.
7. Δρόμος Καμίνι – Βλυχός : Η μελέτη είναι στο ΚΑΣ για τελική έγκριση και το έργο έχει προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Ένα έργο που θα δώσει άλλη όψη στο νησί μας και θα εξασφαλίσει στους Υδραίους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού μας έναν σπουδαίο περίπατο.
8. Κρηπίδωμα στο λιμάνι : Το έργο τελείωσε με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και όλοι το καμαρώνουμε.
9. Επίστρωση με καλντερίμι στην περιοχή Αγίου Αντωνίου : Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και το έργο θα αρχίσει σύντομα. Προϋπολογισμός έργου 37.000 ευρώ, στον διαγωνισμό έγινε έκπτωση 26% και θα πραγματοποιηθεί με πόρους του Δήμου.
10. Μονοπάτια : Το έργο έχει τελειώσει με πόρους από τον Δήμο μας. Όλοι το θαυμάζουν και το χαίρονται. Ήδη προβάλλεται μέσω των διαδικτύων όλου του κόσμου και σίγουρα θα φέρει στο νησί μας και τον οργανωμένο Πεζοπορικό Τουρισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.
11. Επισκευή λιμανιού Καμινιού : Το έργο έχει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και ο προϋπολογισμός του είναι 800.000 ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ή από την Περιφέρεια Αττικής.
12.. Υπηρεσίες Δήμου Ύδρας : Το σπουδαίο αυτό έργο ήδη τελείωσε, όλοι το καμαρώνουμε και απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει στον Πολίτη, αλλά και στους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες του Δήμου μας.
13. Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη : Σε λίγο το σπουδαίο Αρχοντικό θα ανοίξει τις πύλες του στον Υδραϊκό Λαό και στους επισκέπτες του νησιού μας. Είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. 
14. Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο : Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ήδη λειτουργούν και παρέχουν την βοήθειά τους σε ευπαθείς κοινωνικές τάξεις του νησιού μας.
15. Κατασκευή νέων και επισκευή υφισταμένων καλντεριμιών : Το έργο προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ, μετά τον διαγωνισμό όπου επετεύχθηκε σημαντική έκπτωση 28,1%, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο  και σε λίγο μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, θα αρχίσουν οι εργασίες.
16. Ελικοδρόμιο και  δρόμος προς Ι.Μ. Αγίου Νικολάου : Το έργο προϋπολογισμού 850.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και μετά την λήψη των τελευταίων αδειοδοτήσεων θα προχωρήσουμε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης και στην δημοπράτηση του έργου.
17. Δημοτική Αγορά : Έχει βρεθεί χορηγός για την μελέτη ανάπλασης και επισκευής της Δημοτικής Αγοράς του νησιού μας. Η αναβάθμισή της είναι καθήκον όλων μας και αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρει Αττικής.
18. Μπίντες (Δέστρες στον λιμενοβραχίονα): Το έργο ήδη είναι σε εξέλιξη και θα λύσει επί τέλους την ασφαλή πρόσδεση μεγάλων σκαφών αναψυχής. Χρηματοδοτείται με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας.
19. Βρεφονηπιακός Σταθμός (πρώην Σαχτούρειο Γυμνάσιο) :  Το έργο έχει δρομολογηθεί. Ήδη πραγματοποιείται η μελέτη και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Αυτές είναι επιγραμματικά οι προσπάθειές μας και οι στόχοι μας. Ούτε και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε, πως καταφέραμε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, να δρομολογήσουμε τόσα  πολλά και σημαντικά έργα στο νησί μας.
Αν η γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν αυτή που είναι, γνωστή σε όλους, μια λερναία ύδρα , που ξεπερνάς δέκα εμπόδια και ξεφυτρώνουν άλλα τόσα, τότε τα έργα θα είχαν ήδη υλοποιηθεί.
Θερμή παράκληση θέλω να απευθύνω στο σημείο αυτό σε όλους τους Δημότες μας. Παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε, παρακαλούμε να μην ξεχνάμε και τις υποχρεώσεις μας προς το Δήμο. Ο Δήμος είναι το μεγάλο μας σπίτι και αν δεν είμαστε όλοι συνεπείς, δυστυχώς δεν θα καταφέρουμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να πετύχουμε όλους τους στόχους που ήδη έχουμε θέσει. Εμείς από την μεριά μας, όπως έχουμε υποσχεθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε την αποπληρωμή τυχόν ανεξόφλητων υποχρεώσεων, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου μας και την πλήρη εξυγίανση.
Είμαστε αισιόδοξοι για το νησί μας, για την Χώρα μας.  Όλα στο τέλος θα πάνε καλά και η Ύδρα μας θα πάρει και πάλι την θέση που της αξίζει.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους πολύ άξιους Συνεργάτες μου. Όλοι δουλεύουμε με στόχο την αναβάθμιση του νησιού μας, χωρίς καμία άλλη φιλοδοξία. Είμαστε μια ομάδα ενωμένη, που εργαζόμαστε πολύ, ώστε σύντομα το νησί μας να πάρει την θέση που του πρέπει.
Ευχαριστίες πολλές στην Περιφέρεια Αττικής, στον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό και στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη. Χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει τόσα πολλά.
Η φετινή τουριστική  κίνηση φαίνεται να είναι περισσότερο από καλή. Παντού υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία. Σύσταση και παράκληση απευθύνουμε σε όλους που ασχολούνται με τον τουρισμό. 
Ας δούμε όλοι μας τον επισκέπτη του νησιού μας σαν δικό μας άνθρωπο. Ας του δώσουμε την αγάπη, την φροντίδα και την ευγένεια που του αξίζουν. Μόνο έτσι θα τον κατακτήσουμε και θα τον ξαναδούμε πάλι και πάλι. Ας μην τον αντιμετωπίσουμε μόνο σαν περαστικό.
Στις αρχές Ιουνίου, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, θα πραγματοποιήσει σεμινάρια κατάρτισης των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Παρακαλώ να το παρακολουθήσουν όλοι οι επαγγελματίες, γιατί σίγουρα εκεί θα αναφερθούν πολύ σημαντικά και χρήσιμα πράγματα  με σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών.
Το θέμα που απασχολεί σοβαρά τον Δήμο μας και που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό, είναι το φλέγον ζήτημα της συγκοινωνίας του νησιού μας.
Τα δια θαλάσσης δρομολόγια, λόγω της υπερβολικής αύξησης των καυσίμων, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Οι επαφές μας και οι προσπάθειες για αύξηση των δρομολογίων αλλά και για την δρομολόγηση συμβατικού πλοίου συνεχίζονται, διότι είμαστε νησί και η συγκοινωνία πρέπει να είναι συχνή και επαρκής. Παράλληλα, η επικοινωνία του νησιού μας με την στεριά είναι πλέον επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη.     Δυστυχώς οι καλοί μας φίλοι και γείτονές μας του Δήμου Ερμιονίδος, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τις δικές μας καλοπροαίρετες προθέσεις, ή μάλλον για τους δικούς τους ανεξήγητους κατά την γνώμη μας λόγους, δεν θέλουν να τους καταλάβουν. Ασφαλή πρόσβαση με την απέναντι ακτή θέλει να έχει το νησί μας. Ούτε λιμάνι, ούτε κάτι άλλο έχουμε κατά νου, που θα μπορούσε να βλάψει τους φίλους μας.
Πάντως εμείς με γνώμονα τις ανάγκες της Ύδρας και με την βοήθεια όλων όσων συμμερίζονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες μας, θα βρούμε την  λύση. Το νησί μας θα ζήσει και θα ζήσει όπως του αξίζει. Κανείς δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στο κοινό όφελος. 
Η Ύδρα μία και μοναδική, αρκετά είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη της για χρόνια ολόκληρα. Είναι ιδιαίτερη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους.
Το νησί μας αναβαθμίζεται καθημερινά. Νοικοκυρεύεται σε όλους τους τομείς, με απόλυτη διαφάνεια και συμμετοχή του Πολίτη σε κάθε κίνηση του Δήμου. Είμαστε πάντα φειδωλοί και πολύ προσεκτικοί, με ό,τι και αν γίνεται ή πρόκειται να γίνει στην Ύδρα.
Πολιτιστικές, εικαστικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, μόνο πρώτου βαθμού ποιότητας μπορούν να είναι, μόνο ποιότητα μπορεί να χωρέσει στον ανεπανάληπτο τούτο χώρο.
Ημίμετρα δεν αντέχει το σπουδαίο νησί μας, στη σπουδαία Ύδρα που με τόσες θυσίες μας άφησαν οι ήρωες  Πρόγονοί μας, μόνο ποιότητα και αρχοντιά τις πρέπουν.
Εύχομαι στο Saronic Magazine, να συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο να προσφέρει τις δημοσιογραφικές του υπηρεσίες στην περιφέρειά μας. Η σωστή, η έγκυρη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, μόνο καλά μπορεί να προσφέρει.
Στους αγαπητούς αναγνώστες, αλλά και σε όλους εσάς που με τόση αγάπη θέλετε να προβάλετε τους στόχους μας, τους προβληματισμούς μας, τα όνειρά μας για τους τόπους μας, ευχόμαστε  καλή Ανάσταση. Η Ανάσταση του Χριστού ας Αναστήσει την Χώρα μας και ας δώσει σε όλο τον κόσμο την υγεία, την ευτυχία και την χαρά που όλοι αποζητάμε και που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη.

Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Δήμαρχος Ύδρας    

     
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks