Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠEΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ
                                ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ (Κ.Ε.Δ.Υ.)                                   


                                                                                       Ύδρα 9 Απριλίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Επετειακή Εκδήλωση στην Ύδρα

Συγκίνηση και πατριωτικό ενθουσιασμό προκάλεσε η εθνικά φορτισμένη επετειακή εκδήλωση για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, και συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ύδρας (Κοινωφελής Επιχείρηση Ύδρας)  και την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.  

Το κύριο θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο κατά θάλασσαν αγών» στους Βαλκανικούς Πολέμους, Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης – Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», με ομιλητή τον Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Σωτήριο Χαραλαμπόπουλο, o oποίος προσφάτως διετέλεσε Κυβερνήτης του Θωρηκτού Γ.ΑΒΕΡΩΦ. Επίσης μεταξύ άλλων διετέλεσε κυβερνήτης του Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ και Υπασπιστής του Προέδρου Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου.  
Κατά την ομιλία του παρουσιάστηκε η καθοριστική συμβολή του ελληνικού Στόλου, στην τελική νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων, ζωντάνεψαν οι ηρωϊκές ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου και σκίρτησαν οι καρδιές από τη μεγαλοσύνη και τα κατορθώματα του Έλληνα Ναύτη. 
                 Της κύριας ομιλίας προηγήθηκε ιστορική αναφορά στην μεγάλη συνεισφορά του Λάζαρου Κουντουριώτη κατά τον αγώνα του 1821, από τον Πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, Καθηγητή της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και ποιητή κ. Ιωάννη Γαβαλά. Με τη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του κατέδειξε πτυχές της διαχρονικής συμβολής της οικογένειας Κουντουριώτη στους εθνικούς αγώνες και ενέπνευσε υπερηφάνεια για την καθοριστική προσφορά των Υδραίων στο Έθνος.     

                 Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η ποιήτρια κ. Πολυξένη Χούση, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού «Ναυτική Ελλάς»-έκδοση Πολεμικού Ναυτικού, η οποία απήγγειλε ποίημα του κ. Ιωάννη Γαβαλά αφιερωμένο στους Υδραίους Ναυμάχους. Στη συνέχεια η κ. Χούση και κατά την ομιλία του κ. Χαραλαμπόπουλου, διάβασε με συγκινητικό τρόπο ένα  ιστορικό ντοκουμέντο και χαρακτηριστικά ποιήματα της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

                 Την εκδήλωση έκλεισε η αυθόρμητη και ενθουσιώδης τοποθέτηση του Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη, ο οποίος με πατριωτική θέρμη απέδωσε τα συναισθήματα και τα μηνύματα εθνικής εξάρσεως, που ενέπνευσε η εκδήλωση στους παρισταμένους. 

                 Την άρτια παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Παναγιώτα Μπαλινάκου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

                 Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάσθηκε επιστολή-χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Τζόκα, ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω σοβαρού οικογενειακού του προβλήματος. 

                 Υπεύθυνη για τη συνδιοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, εκ μέρους του Δήμου Ύδρας ήταν η κ. Ελένη Γιαννίμπα, Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ύδρας.
Την επιτυχή τεχνική κάλυψη της αίθουσας, η οποία παραχωρήθηκε ευγενώς από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας,  είχε ο κ. Παύλος Κόκκος.     














                                                                                                 Από την Κ.Ε.Δ.Υ.

                                             
                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks