Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ορμώ μεθ' ορμής ακαθέκτου...


Το Σάββατο 6 Απριλίου το απόγευμα, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας , στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 και η οποία ήταν αποτέλεσμα την συν διοργάνωσης του Δήμου Ύδρας , της Κοινοφελούς Επιχείρησης Ύδρας , και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός , μέλη του Ιερού Κλήρου, ο Διοικητής της ΑΕΝ κ. Ιωάννης Κόκιος, ο τ. Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η διευθύντρια του ΙΑΜΥ κ. Ντίνα Αδαμοπούλου καθώς και πολλοί παρευρισκόμενοι οι οποίοι με συγκίνηση έδωσαν το παρόν σε αυτή τη σεμνή και εξαιρετικά συγκινητική τελετή μνήμης και τιμής.
Η κυρία Παναγιώτα Μπασινάκου συντόνισε την εκδήλωση, την οποία "άνοιξε" η ποιήτρια κ. Πολυξένη Χούση απαγγέλοντας το ποίημα "στους Υδραίους πυρπολητές" του κ. Ι. Γαβαλά  Πλοίαρχο Εμπορικού Ναυτικού  και καθηγητή ναυτικών μαθημάτων  Ο κ. Γαβαλάς στη συνέχεια  ανεβαίνοντας στο βήμα μίλησε για τον Λάζαρο Κουντουριώτη του οποίου η τεράστια προσφορά στην πατρίδα 90 χρόνια πριν τους Βαλκανικούς πολέμους αποτελεί σημείο αναφοράς και "σύμβολο ανδρείας και παλικαριάς για όλους και για πάντα"
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, πλοίαρχος Π.Ν. και προσφάτως κυβερνήτης του θωρηκτού Αβέρωφ. Η ομιλία του "Ο κατά θάλασσαν  αγών στους Βαλκανικούς Πολέμους, Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης - θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ"  , εκρηκτική , συγκινητική , ενθουσιώδης κυριολεκτικά καθήλωσε το ακροατήριο. Μίλησε με φοβερές λεπτομέρειες για τον ναύαρχο τον  Άνθρωπο τον Ήρωα Παύλο Κουντουριώτη και την υπεράνθρωπη προσπάθειά του στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, για το ίδιο το Θωρηκτό ακόμη και την διαθήκη του μοναδικού θύματος της ναυμαχίας.
Η ολοκλήρωση της ομιλίας του , μας άφησε όλους άφωνους, με μια έντονη αίσθηση περηφάνιας και ψυχικής ανάτασης καθώς και την επιβεβλημένη ανάγκη να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα κατορθώματα και να αποτελούν πάντοτε, και ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές σαν και αυτές που ακόμη μια φορά περνάει η πατρίδα μας, σημείο αναφοράς  δύναμη ώθηση και έμπνευση να ανταπεξέλθουμε και να υπερνικήσουμε κάθε εχθρό αναδύοντας την Ελλάδα μας και δίνοντάς την τη θέση που της αξίζει .
Την όμορφη βραδιά έκλεισε με ευχαριστήριο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Άγγελος Κοτρώνης προς όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης - με ιδιαίτερη αναφορά και στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Τζόκα - καθώς και σε όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks