Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ύδρα: Το αρχοντικό νησί των χρωμάτων και του έρωτα


Η Ύδρα ζωγραφισμένη από τον Παναγιώτη Τέτση
Γραφική και κοσμοπολίτικη η Ύδρα δεν έχασε ούτε για μια στιγμή τον αέρα αρχοντιάς που την διαπνέει. Μαγεύει τους επισκέπτες της με το παραδοσιακό της χρώμα, τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες που ξεχύνονται σαν χείμαρροι απ΄τους μαντρότοιχους των υπέροχων αρχοντικών της αλλά και μ΄αυτό το ιδιαίτερο φως που τη λούζει την ώρα του δειλινού. Ένα φως που μάγεψε τους καλλιτέχνες που προσπάθησαν να το απαθανατίσουν στον καμβά τους.
Με την αρχόντισσα Ύδρα ξεκίνησε και η πρώτη τηλεματική εφαρμογή της Μεσογείου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Smart- Islands. Το Smart- Hydra προσφέρει ένα πλήρες σύστημα πληροφοριών για το νησί, που βασίζεται σε τρισδιάστατη πλατφόρμα. Το Smart-Hydra είναι μία δωρεάν εφαρμογή για πολυμέσα iPad και Android App που παρέχει τις πληροφορίες για το ταξίδι, τη στέγαση, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο, την ιστορία, τον καιρό, την υγεία, τα δημόσια ζητήματα και πολλά άλλα. Είναι διαθέσιμη κάθε πληροφορία για το νησί αλλά και εφαρμογές Τηλεϊατρικής. Έτσι μέσω μιας απλής επαφής μπορείτε να δείτε με ζωντανή κάμερα το νησί της Ύδρας, να δείτε όλα τα σημεία που σας ενδιαφέρουν, να κάνετε άμεσα και απευθείας κράτηση για την πτήση σας ή το εισιτήριό σας για το νησί, να ξεναγηθείτε σε όλα τα καταστήματα, να θαυμάσετε τις θέσεις θέας τρισδιάστατα αλλά και να πετάξετε εικονικά πάνω από την Ύδρα.

Τα προϊόντα του προγράμματος είναι μοναδικά για το νησί της Ύδρας, λειτουργικά εφαρμόσιμα στο iPad και άλλες ταμπλέτες και προσφέρουν όλες τις έξυπνες πληροφορίες σε κάθε επισκέπτη και πολίτη των νησιών μέσω των νέων προηγμένων τεχνολογιών. Να σημειώσουμε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η συλλογή υλικού από τα νησιά Κάλαμος, Καστός, ενώ ολοκληρώνεται η Χάλκη, Τήλος και Ιθάκη και ακολουθούν το Μεγανήσι, ηΚέα και οι Σπέτσες, τα οποία όπως δήλωσε στην εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας «Ταξιδεύοντας με Τέχνη» ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, θα είναι διαθέσιμα στις ταμπλέτες μας μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η όλη εφαρμογή θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται συνεχώς.
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι υπεύθυνο για τη συλλογή στοιχείων από όλα τα ελληνικά νησιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το διαδίκτυο στοwww.smart-islands.eu .

Σήμερα η Ύδρα είναι ένα νησί με παγκόσμια ακτινοβολία. Διάσημα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, εφοπλιστές και επιχειρηματίες πέρασαν από εδώ και έγραψαν ιστορία στο νησί. Κοσμοπολίτες, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος την αγάπησαν και την έκαναν τόπο συνάντησής τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που στο όμορφο αρχοντικό του Τομπάζη στεγάζεται εδώ και χρόνια παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως δεν είναι τυχαίο που το απάνεμο λιμάνι της κατακλύζεται σχεδόν όλο το χρόνο από ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Ύδρα είναι τόσο εντυπωσιακή που δύσκολα την αποβάλει από τη μνήμη του. Η πόλη που είναι το κέντρο όλου του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, γύρω από το λιμάνι. Φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι προμαχώνες με τα κανόνια, που την προστάτευαν.

Κύριο χαρακτηριστικό της Ύδρας είναι η απουσία παντός τροχοφόρου. Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια γεγονός που την κάνει ακόμα πιο γραφική. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της, χαζεύοντας πότε κάποιο από τα πολυάριθμα αρχοντικά με τους μαντρότοιχους, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεχειλίζουν από ανθισμένα λουλούδια και πότε τον συνολικό όγκο του οικισμού της χώρας, καταλαβαίνει κανείς γιατί η Ύδρα τις τελευταίες δεκαετίες προσελκύει τόσο μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που την επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις ως τόπο μόνιμης διαμονής τους.
Σπουδαία κτίσματα όπως τα αρχοντικά γνωστών καραβοκύρηδων, του Κουντουριώτη, του Βουδούρη, τουΜιαούλη, του Βούλγαρη και του Κριεζή, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να τα επισκεφθείτε.

Η Ύδρα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της πλήθος συγκινήσεων. Σε όλο το λιμάνι της Ύδρας, σε όποιο σημείο και να επιλέξεις για να απολαύσεις έναν καφέ, η θέα είναι μοναδική, ενώ ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μπορείτε να απολαύσετε από δύο σημεία στο λιμάνι, στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κανόνια, που χρησιμοποιούσαν οι Υδραίοι για την προστασία τους και το δεύτερο είναι στα βραχάκια στη δεξιά είσοδο του λιμανιού με θέα τη νήσο Δοκό. Και μην ξεχνάτε η Ύδρα είναι απολύτως ερωτική. Απολαύστε τις διακοπές σας και χαλαρώστε, αφήνοντας πίσω τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks