Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Φιλία την εποχή της κρίσης. Freundschaft in der Krise


 ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Ύδρας σεμινάριο με αφορμή την επίσκεψη της ομάδας των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών από τη Βαυαρία στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Konrad Adenauer και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Ελλάδος έδωσαν τη δυνατότητα σε Έλληνες  και Γερμανούς νέους  να συζητήσουν  για τα θέματα που τους απασχολούν στις ελληνογερμανικές σχέσεις: για την πολιτική, τα media, και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο κ.’Αγγελος Κοτρώνης : Δήμαρχος Ύδρας, ο κ.Πέτρος Άγγος : Πρόεδρος Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος, ο κ.Jonas Lang :Πρόεδρος Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Βαυαρίας, ο κ. Ιάκωβος Δημητρίου επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος Adenauer, η κυρία Ελίνα Μακρή αρχισυντάκτρια του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας του ιδρύματος Adenauer, www.dialoggers.eu  οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμό διευκρινήσεις και ευχαριστίες στους παρευρισκόμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και το Γυμνάσιο Ύδρας, καθώς και πολυάριθμοι πολίτες.

 Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες (με ιδιαίτερη αναφορά στην αντιδήμαρχο κυρία Λουκία Λουλου για την διοργάνωση του σεμιναρίου), στην Ελληνική καθώς και σε άψογη Γερμανική γλώσσα

" Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα και σε ένα πανέμορφο νησί για το οποίο είμαστε περήφανοι να καλούμαστε πολίτες του και κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε το χρώμα και την ομορφιά του. Ανέκαθεν η χώρα μας είχε πολύ καλές σχέσεις με την Γερμανία, σχέσεις που τον τελευταίο καιρό έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας των καταστάσεων που ζούμε αλλά και ακόμα περισσότερο λόγω της κακής  δημοσιογραφίας  και από τις δύο πλευρές. Αυτό το σεμινάριο έχει να κάνει με τις Ελληνογερμανικές σχέσεις. Νέοι και από τις δύο χώρες ήρθαν εδώ σήμερα για να συζητήσουν για τα προβλήματα της εποχής μας, και να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Εδώ στην Ελλάδα, προσπαθούμε πάρα πολύ και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση." Είπε μεταξύ άλλων και κλείνοντας τον χαιρετισμό του:
" Περπατήστε την Ύδρα, όχι μόνο το λιμάνι, δείτε την , μυρίστε την, ζείστε την  και να  είστε σίγουροι ότι μόλις φύγετε θα συνειδητοποιήσετε ότι την έχετε ερωτευτεί και θα θελήσετε να την επισκέπτεστε ξανά και ξανά.   "



Αυτή η διαδραστική εκδήλωση , κάθε παρόμοια που υπήρξε και κάθε επόμενη που θα πραγματοποιηθεί έχει να κάνει με τον ΔΙΑΛΟΓΟ. Τον διάλογο ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών, που πραγματικά δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους. Πρέπει να τίθενται ερωτήσεις, διευκρινήσεις, λύσεις, προβληματισμοί, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να υπερνικηθεί αυτή η κρίση και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας, τους νέους κυρίους ανθρώπους και όλης της Ευρώπης της οποίας είμαστε όλοι μέλη. Άλλο οι πολιτικοί και άλλο οι πολίτες. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη (όπως επισήμαναν και πολλοί από τους ομιλητές του σεμιναρίου).  Είναι απαραίτητη η ενημέρωση στους νέους ανθρώπους, να κατανοούν και να καταλαβαίνουν τα τεκταινόμενα. Η έλλειψη διαλόγου οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο σημερινό επίπεδο και αυτή η ένταση πρέπει να αποκατασταθεί. Όπως ειπώθηκε άλλωστε και όπως γνωρίζουμε και εκτιμούμε , ο Γερμανικός λαός υπήρξε και ακόμα είναι Φιλέλληνες σε μεγάλο βαθμό, τόσο ακαδημαϊκά , πνευματικά όσο και με την τουριστική υποστήριξή τους στη χώρα μας.  Οπότε πρέπει κι εμείς να δούμε τη Γερμανία και ειδικά τους πολίτες της, τους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων διαφορετικά, γιατί πραγματικά μας εκτιμούν και αναγνωρίζουν την παγκόσμια προσφορά του Ελληνικού πολιτισμού. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν για ένα καλύτερο και πολλά υποσχόμενο μέλλον.


Το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) είναι ένα γερμανικό πολιτικό ίδρυμα. Μέσω των προγραμμάτων του και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας. 
Υλοποιώντας τον στόχο αυτό, το ίδρυμα εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ένα δημοσιογραφικό εργαστήρι τον Οκτώβριο του 2012
περισσότερες πληροφορίες (http://www.kas.de/griechenland/el/, http://www.dialoggers.eu/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks