Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Project 11th Plataeu: Η Ύδρα ως τόπος - πεδίο & διεθνές παράδειγμα

 Ένα μεγάλο, διεθνές παράδειγμα η συνομιλία στα πλαίσια του project «Eleventh Plateau Οικολογίες & Εδαφική Συνάθροιση».
8 χώρες από την ΕΕ και 3 εκτός Ένωσης συμμετέχουν με οικολόγους, αρχιτέκτονες, φιλόσοφους και ανθρωπολόγους σε έναν διάλογο για την πολυπλοκότητα της φύσης και τις επιδράσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων τόσο στις φυσικές διαδικασίες όσο και στους ανθρώπινους (βιο)τόπους.
Η πολιτιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα της πολιτιστικής αλλαγής των αξιών αναφορικά με την οικολογία, που θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεροποιήσει μία εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση.
Η διαφοροποίηση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, η σχέση μεταξύ επιστήμης και πολιτισμού και με το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να προσκαλέσουν το κοινό στα οικολογικά θέματα μέσω της δημιουργικής γνώσης και της πρωτότυπης ματιάς, βρίσκονται ως πρόταση μέσα στο «Eleventh Plateau».
Χάρη στην ενασχόλησή του με την αστική πραγματικότητα των πόλεων στις οποίες απευθύνεται, το πρότζεκτ μπορεί να επηρεάσει τα μέρη αυτά. Παράλληλα, συζητά ερωτήματα για την περιβαλλοντική αλλαγή, παρέχει απαντήσεις και παραδείγματα καλλιτεχνικών και επιστημονικών πρακτικών ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Η φύση και η τέχνη έρχονται σε επαφή και οι συμμετέχοντες επιχειρούν να συνθέσουν την πρακτική εκείνη, όπου η μηχανική της φύσης και της τέχνης γίνονται ένα. Η έκθεση, τα συνέδρια και οι δράσεις θα παρουσιαστούν σε έντεκα σημεία αρχαιολογικής και περιβαλλοντολογικής αξίας διαφορετικά τοπία, σε έντεκα διαφορετικούς τόπους - πεδία.

Οι κύριοι τομείς του project
• Πολιτιστική Παραγωγή και Περιβαλλοντική Αλλαγή
• Ο Ρόλος της Τέχνης στην Προαγωγή Νέας Οικολογικής Σκέψης
• Δημιουργία Νέων Περιβαλλόντων: Χρήση Γης και Ενέργειας
• Οικοσυστήματα Οικοφιλοσοφία
• Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Πολιτική, Περιβάλλον, Κοινωνία.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι
• Να καθιερωθούν συνεργασίες μεταξύ των εταίρων σε 8 συμμετέχουσες χώρες
• Να διαδωθεί η γνώση και να αυξηθεί η συνειδητοποίηση αναφορικά με τα
περιβαλλοντικά ζητήματα
• Να ενθαρρυνθεί η δημόσια συμμετοχή και ο διάλογος σε ένα διακρατικό
πρότζεκτ που φωτίζει νέες πλευρές σημαντικών ζητημάτων σε διάφορες πόλεις, με
την εύρεση νέων τοπικών οργανισμών για μελλοντική συνεργασία
• Να υπάρξει κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και ενδιαφέρον για το πρότζεκτ σε
εκείνες τις χώρες που θα φιλοξενήσουν τις δράσεις καθώς και σε Ευρωπαϊκό
επίπεδο
• Να εμπλακούν στο project οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς λήψης
αποφάσεων καθώς και το κοινό μέσω των συνεδρίων, της εξέλιξης του διαλόγου
και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των εκπροσώπων του πολιτισμού και των
κέντρων λήψης αποφάσεων και άσκησης πολιτικής.

Η Ύδρα ως τόποs- πεδίο
Ένας από τους ιδιαίτερους τόπους που επιλέχθηκαν ως τόπος – πεδίο είναι η Ύδρα (και μαζί η Δοκός). Στο πεδίο – Ύδρα, δίνεται έμφαση στη διατήρηση της Ύδρας ως ενός από τα λίγα μέρη παγκοσμίως όπου δεν κυκλοφορούν οχήματα. Η Ύδρα είναι μοναδική στον κόσμο ως μια όαση χωρίς οχήματα, χάρη στη διαχρονική παρουσία της εκτροφής μουλαριών και γαϊδουριών στο νησί.Η διατήρηση αυτού του ξεχωριστού ιστορικού και αρχιτεκτονικού τοπίου οφείλεται στη συμμετοχή της κοινότητας.

Το Eleventh Plateau θα αναδείξει τις πολυεπίπεδες πραγματικότητες του νησιού: το αρχαιολογικό παρελθόν, τη σύγχρονη οικονομική κουλτούρα, το αποκλεισμένο και το λαϊκό, το τοπίο, τη ζωολογία (ζωϊκές/ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις) και την αναπαράσταση της φύσης. Με τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, περιβαλλοντολόγων, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας θα ενεργοποιηθεί η διεπιστημονική πρακτική και συνομιλία στο θέμα της οικο‐αισθητικής, των οικοσυστημάτων, της αναδόμησης του περιβάλλοντος και του νοήματός του για την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά.

To «Eleventh Plataeu Οικολογίες & Εδαφική Συνάθροιση» είναι μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Out Of the Box intermedia» και στην Ύδρα φιλοξενείται από το ΙΑΜΥ.
Η Εικαστική έκθεση με τίτλο: «Ενδέκατο Πεδίο» (Eleventh Plateau) ανοίγει τις πόρτες της στις 8 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.
Στις 8-9 &10 Ιουλίου οργανώνεται συμπόσιο στα πλαίσια της έκθεσης «Eleventh Plateau», ενώ στις 9 Ιουλίου παρουσιάζεται πολυθέαμα στα πλαίσια της έκθεσης «Eleventh Plateau» στο δώμα του Ι.Α.Μ.Υ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks