Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΤΟΥ 2007




Την Τρίτη 24 Ιουλίου 2007 στις 4:30 περίπου το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Κρίταμι.  Στον τόπο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης καθώς κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.  Παρά τις προσπάθειες όμως η πυρκαγιά ξέφυγε από τον έλεγχο και επεκτάθηκε σε δύο μέτωπα.  Ένα ανατολικά προς την περιοχή της Ζούρβας, κι ένα μεγάλο προς το μοναστήρι του Α. Νικολάου.  Το ίδιο βράδυ έφτασαν στο νησί πυροσβεστικά οχήματα.  Κατά την διάρκεια της νύχτας όμως η πυρκαγιά επεκτάθηκε κατακαίγοντας βλάστηση και πευκοδάσος στην Λιμιόνιζα.
Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007 η πυρκαγιά έφτασε στην περιοχή Πεύγες πάνω από τον οικισμό της Ύδρας καίγοντας πεύκα και πιθανώς αγροικίες και αποθήκες.  Το μέτωπο προς την Ζούρβα προχώρησε γρήγορα αναγκάζοντας τις καλόγριες να εκκενώσουν το μοναστήρι.  Αργότερα μέσα στην μέρα αποβιβάστηκαν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις σε πυροσβεστικά οχήματα που με την βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων προσπαθούσαν να περιορίσουν την φωτιά.  Όλη την νύχτα της Τετάρτης μαινόταν το μέτωπο στις Πεύγες, πάνω από τον Α. Κωνσταντίνο, το νεκροταφείο της Α. Φωτεινής, τη χαράδρα γύρω από την Α. Ματρώνα έως και την Α. Τριάδα, ενώ υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Α. Νικολάου.
Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007 η φωτιά είχε κατέβει χαμηλά απειλώντας τα πρώτα σπίτια στην Πουαγιά τα οποία και είχαν εκκενωθεί.  Τελικά την τελευταία στιγμή και στις 7 το πρωί απετράπησαν τα χειρότερα λόγω της έγκαιρης επέμβασης πυροσβεστικού ελικοπτέρου.  Αργότερα έφτασαν στο νησί ενισχύσεις 100 ατόμων από τον στρατό 50 περίπου από το ναυτικό και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας προφανώς για καθαρισμούς από τα καμμένα κλπ.
Η φωτιά συνέχισε την πορεία της νότια του νησιού βοηθούμενη και από τους ενισχυμένους ανέμους καίγοντας την περιοχή Κλιμάκι, τα βουνά Κοντάρια και Πύργος, την Νησίζα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπλώθηκε στην περιοχή πλησίον του Α. Ανδρέα περνώντας στο νότιο τμήμα του Παλλαμιδά. 
Παρασκευή 27 Ιουλίου η φωτιά συνέχιζε καίγοντας δάσος στην περιοχή της Επισκοπής (όπου σύμφωνα με μαρτυρίες κάηκαν 3 σπίτια) με φορά προς το Ζώγερι.  Συνεχίστηκαν  οι επιχειρήσεις κατάσβεσης τόσο από επίγειες όσο και από εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και με τις ηρωικές προσπάθειες των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως των δεκάδων εθελοντών πολιτών.  Μετά από 10 περίπου ημέρες η φωτιά σταμάτησε έχοντας αφήσει πίσω της στάχτες και κάρβουνα, έχοντας εξαφανίσει για ακόμη μια φορά τα λιγοστά πανέμορφα δάση της Ύδρας.

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks