Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ .ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ


Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε με την κάμερά του την ουσία της ελληνικής ψυχής, ο Μιχάλης Κακογιάννης, «έφυγε» για να συναντήσει τις αγαπημένες του μούσες, την Έλλη Λαμπέτη και την Μελίνα Μερκούρη.



Ένας σκηνοθέτης, δημιουργός, πνευματικός άνθρωπος, που μοσχοβολάει Ελλάδα, με το Λαό της, τις παραδόσεις του, την Ιστορία του, τα Συναισθήματά του, τα Πάθη του, τις Ταξικές και Κοινωνικές του συγκρούσεις.



Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει με το Κινηματογραφικό έργο του μεγάλου μας σκηνοθέτη, που έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών αλλά το κυριότερο πλήρης έργων και μιας τεράστιας πνευματικής παρακαταθήκης που πλέον καθίσταται αδύνατον να επαναληφθεί στο μέλλον.

  • 1954 "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ" Βραβείο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΙΝΒΟΥΡΓΟΥ
  • 1955 "ΣΤΕΛΛΑ" Βραφειο ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ και Καλύτερης Ξένης ταινίας Ανταποκριτών Holywood, Συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
  • 1956 "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Ξένης ταινίας, Συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ, Ασημένιο Βραβείοσ το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΣΧΑΣ
  • 1958 "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΜΑ" Συμμετοχή στα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ, ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ
  • 1960 "EROICA" Συμμετοχή στα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΛΟΝΔΙΝΟΥ και ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1961
  • 1962 "ΗΛΕΚΤΡΑ" Σάρωσε μια σειρά ΔΙΕΘΝΩΝ και ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1962 Ταινίας, Ανδρικου, Γυναικείου ρόλου, Μουσικής, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΙΝΒΟΥΡΓΟΥ, ΑΚΑΠΟΥΛΚΟ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υποψήφια για OSCAR Ξένης ταινίας 1962
  • 1964 "ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ"
  • 1967 "ΟΤΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ"
  • 1971 "ΤΡΩΑΔΕΣ"
  • 1974 "ΑΤΤΙΛΑΣ"
  • 1976 "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ"
  • 1986 "ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ"
  • 1992 "ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ και ΠΛΑΓΙΩΣ"
  • 1999 "ΒΥΣΙΝΟΚΗΠΟΣ" Τρία βραβεία ΥΠΠΟ 1999 Σκηνικών, κοστουμιών, φωτογραφίας


Πέρα από την λαμπρή πορεία του στον κινηματογράφο ο Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το 2004 συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο όπου φιλοξενούνται πολλές θεατρικές παραγωγές, κινηματογραφικά αφιερώματα, φεστιβάλ και εκθέσεις.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά του : «Ο Μιχάλης Κακογιάννης, τον οποίο σήμερα αποχαιρετούμε, αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.
Προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Μιχάλης Κακογιάννης πλούτισε με το ταλέντο και την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του, την εγχώρια και παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική τέχνη. Τέχνες τις οποίες υπηρέτησε με πρωτογενές πάθος, αφοσίωση και ήθος, για μια ολόκληρη ζωή.
Οι ταινίες του βραβεύθηκαν στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, ενώ οι θεατρικές του παραστάσεις αποτελούν, δεκαετίες μετά, ορόσημο για κάθε θεατρόφιλο. Το έργο του έγινε το όχημα για να φτάσει ο Ελληνικός Πολιτισμός σε κάθε γωνιά της γης, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για Έλληνες και ξένους δημιουργούς.
Το επιστέγασμα της τεράστιας προσφοράς του υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος Κακογιάννη, το 2004, με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσέφερε και θερμά συλληπητήρια στους οικείους του».

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΥΔΡΑ  1956




Ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, γυρισμένη το 1956.
Αξέχαστες ερμηνείες των Δημήτρη Χορν, Έλλης Λαμπέτη, Γιώργου Φούντα, Ελένης Ζαφειρίου, Θανάση Βέγγου και άλλων.


Η ταινία προβάλλεται στο διαγωνιστικό μέρος των Καννών και ο Αντρέ Μπαζέν μιλά για ελληνική τραγωδία. Εκτός από τη συμμετοχή της στις Κάννες, τον επόμενο χρόνο παίρνει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας της Αμερικανικής Ένωσης Τύπου και το Αργυρό βραβείο Φεστιβάλ Μόσχας.















Μια συγκλονιστική σκηνή από το έργο - από τις συγκλονιστικότερες του ελληνικού κινηματογράφου.



ΠΗΓΕΣ:


http://www.mcf.gr/el/micheal_cacoyannis/Directing/Films/?ev=agirlinblack


http://www.clickatlife.gr/story/cinema/efuge-o-mixalis-kakogiannis?id=2023750


από: Palmografos.com - "Το κορίτσι με τα μαύρα" - Δημήτρης Χορν/ Μιχάλης Κακογιάννης (video) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks