Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

''Η σκάλα Μετόχι''

 «Σε κανένα αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν αναφέρεται γιατί ζητάει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας να αποφασίσει για ένα χώρο που δεν του ανήκει. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ερμιονίδας.»


 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
Είναι η φράση αυτή από το Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας.
Η ίδια η λέξη «Λιμενικό» ορίζει ότι το Ταμείο αυτό έχει αρμοδιότητα μόνο σε χώρους που επισήμως και σύμφωνα με τον νόμο χαρακτηρίζονται ως Λιμάνια. Ο υπάρχων μόλος στο Μετόχι όντως είναι μία θέση για να πιάνει με ασφάλεια η υδροφόρα, θέση η οποία μετεξελίχθηκε από την ανάγκη σύνδεσης της Ύδρας με την απέναντι ακτή, σε αυτό που λέμε σκάλα, δηλαδή.....
...... θέση απ’ όπου δια θαλάσσης πηγαινοέρχονται άνθρωποι και εμπορεύματα. Δεν είναι όμως από νομική άποψη Λιμάνι και ως εκ τούτου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας πολύ σωστά τον ονομάζει «χώρο» και πολύ σωστά δηλώνει αναρμοδιότητα και μεταθέτει στον Δήμο Ερμιονίδας την αρμοδιότητα του «χώρου» αυτού.
Αν αυτός ο «χώρος» γίνει νόμιμο Λιμάνι, τότε έχει αρμοδιότητα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία (παραγωγή εγγράφων), ώστε να μετεξελιχθεί αυτός ο «χώρος» σε νόμιμο Λιμάνι.
Σύμφωνα όμως με την ως άνω φράση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας έπρεπε να δηλώσει αναρμοδιότητα ακόμη και στο να συζητήσει το αίτημα του Δήμου Ύδρας, πόσο μάλλον να γνωμοδοτήσει ή να αποδεχθεί σχέδια κ.λ.π.
Όμως όχι μόνον έγινε ολόκληρη συζήτηση, αλλά ακόμη και στο δελτίο τύπου εκφράζονται κρίσεις και απόψεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας για το όλο θέμα.
Όντως λοιπόν διαπιστώνεται η προχειρότητα και η εμπλοκή πολλών αναρμοδιοαρμόδιων.

Άρα δύο είναι τα ζητούμενα:
1). Υπάρχει νομική μορφή που ο χώρος αυτός να επιτρέπει την μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων προς και από Ύδρα αποκλειστικά; Αν υπάρχει, μπορεί να γίνεται μεταφορά προς και από όλα τα λιμάνια της χώρας; Αν υπάρχει τέτοια νομική μορφή ποια είναι η υλική υπόστασή της; Δηλαδή τα απολύτως αναγκαία έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας και εντός της θαλάσσης; Συνήθως τέτοιες εγκαταστάσεις τις λέγανε οι παλιοί «σκάλες», και στην περιοχή μας είχαμε τη σκάλα των Μεταλλείων Μποδοσάκη, τη σκάλα Λευκολίθου στην Ερμιόνη, όμως για ειδική και αποκλειστική χρήση.
2). Αν τέτοια νομική μορφή δεν υπάρχει, τότε ο «χώρος» αυτός πρέπει να γίνει Λιμάνι κανονικό αρμοδιότητας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας. Άγνωστο αν υπάρχει και ο όρος Λιμάνι ειδικού σκοπού, δηλαδή που θα επιτρέπει την μεταφορά μόνον προς και από Ύδρα.
Άρα είναι θέμα Δήμου Ύδρας και Ερμιονίδας να συνεργαστούν και από κοινού να ανακοινώσουν τη νομική μορφή του έργου, το ελάχιστο των υποδομών του και το τρόπο και κόστος λειτουργίας του. Σημειωτέον ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και μεταξύ Δήμου Ύδρας και Τροιζηνίας, αφού υπάρχει και θέση κατάλληλη λίγο μετά το Μετόχι.

Εκτός αυτού πολλά γράφτηκαν για υποστήριξη συμφερόντων Ύδρας, Ερμιόνης κ.λ.π. που αφήνουν την εντύπωση ότι η περιοχή μας ….. πλημμύρησε από μεγαλοσυμφέροντα. Στην Ύδρα μπορεί να βλέπουμε τα μεγαλοαρχοντικά και τα αρχοντικά σπίτια, όμως ο εργαζόμενος Υδραίος περιμένει πώς και πώς τους δύο καλοκαιρινούς μήνες για να ζήσει. Δεν έχει αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, δεν έχει γη για να πουλήσει, δεν έχει την οικοδομική και εμπορική δραστηριότητα των εξοχικών και των μεγαλοξενοδοχείων, στην ίδια θάλασσα, την χωρίς ψάρια, ψαρεύει και το μπάρκο δεν είναι όπως παλιά. Αν μεγαλοσυμφέροντα καλούνται τα μαγαζιά του λιμανιού της που τα περισσότερα ανήκουν σε μη Υδραίους, φέξε μου και γλίστρησα.
Ως προς τον εργαζόμενο Υδραίο ο εργαζόμενος Ερμιονιδεύς είναι σε πλεονεκτική θέση και στην Ερμιονίδα υπάρχουν μεγαλοσυμφέροντα, δεν νομίζω όμως στον οικισμό της Ερμιόνης, και αν μεγαλοσυμφέροντα πούμε τα συμφέροντα των μαγαζιών των Λιμανιών της Ερμιόνης, ξαναφέξε μου και γλίστρησα.
Ας πράξουν λοιπόν τα δέοντα οι δύο Δήμοι, με συνεργασία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο τόπων.
Ένα θα θυμίσω: Με τη δύση του ηλίου οι Ερμιονίτες πηγαίνουμε στο Φανάρι του Μπιστιού για να δούμε να κοκκινίζουν υπέροχα τα βράχια της Ύδρας, και μετά από λίγο να δούμε το φεγγάρι να βγαίνει πάνω από τα βουνά της. Την ίδια ώρα οι Υδραίοι πάνε στο παρκάκι μετά τη Σπηλιά για να δουν την υπέροχη δύση του ήλιου στα βουνά της Ερμιόνης. Εγκέγκε;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
http://eikonoskopionews.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6250.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks