Το πρόβλημα της έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζει η Εθνική Πινακοθήκη, που αναμένεται να λυθεί με την προγραμματιζόμενη επέκταση,υπογραμμίζει η έκθεση «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910-2012», που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν από την προσωρινή μεταστέγαση στη Γλυπτοθήκη, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες επέκτασης του κτηρίου επί της Βασ. Σοφίας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 166 έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες και σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να εκτίθενται μόνιμα.
Η έκθεση αναδεικνύει την προσφορά και την συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό των συλλογών της στη μακρόχρονη πορεία της λειτουργίας της. Το θέμα της έκθεσης αφορά αποκλειστικά τις δωρεές καλλιτεχνών, τα κληροδοτήματα των καλλιτεχνών και τις δωρεές των οικογενειών τους κι όχι γενικότερα τις δωρεές υπουργείων, ιδρυμάτων και ιδιωτών.
«Είναι τα άνθη της γενναιοδωρίας των Ελλήνων καλλιτεχνών που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό τα καλύτερα έργα τους. Αυτά με τα οποία θα ήθελαν να μείνουν στην ιστορία της ελληνικής τέχνης» είπε στη διάρκεια των εγκαινίων η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σχεδιάζεται η επέκταση και της Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στου Γουδή, κατά 4.000 τ.μ., αφού το υπουργείο Άμυνας θα παραχωρήσει στην Εθνική Πινακοθήκη τα κτίρια των φούρνων του (κτιριακά συγκροτήματα του μεσοπολέμου).
Συνολικά οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης αριθμούν 20.000 έργα, από τα οποία 3.000 προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών και 6.400 έργα από κληροδοτήματα και δωρεές οικογενειών.
Η αρχαιότερη δωρεά είναι του Θεόδωρου Ράλλη, το 1910, και από τις πλουσιότερες είναι αυτή του Κωνσταντίνου Παρθένη, με περισσότερα από 500 έργα (λάδια, σχέδια κ.ά.), που δώρισαν η κόρη του Σοφία και ο γιος του Νίκος.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία καλλιτεχνών, φίλων, δωρητών και υποστηρικτών της Εθνικής Πινακοθήκης πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, οι μικρές ή μεγάλες δωρεές αντανακλούν το φρόνημα των Ελλήνων» και πως η «ιδέα των χορηγιών και των δωρεών μεταλαμπαδεύτηκε από την αρχαιότητα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, με πρώτες τις δωρεές έργων προς το Πανεπιστήμιο, τον 19ο αιώνα. Κι από τότε προς άλλα μουσεία ενώ παράλληλα ιδρύθηκαν ιδιωτικά μουσεία, που επίσης σηματοδοτούν τη μεγάλη αγάπη των ιδιωτών προς την τέχνη».
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, ακαδημαϊκός, Παναγιώτης Τέτσης, στον οποίο η Εθνική Πινακοθήκη απέδωσε τον τίτλο του ευεργέτη για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τού απένειμε την τιμητική πλακέτα, λέγοντας ότι ο Π. Τέτσης είναι «ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ωραίος Έλληνας, ένας ωραίος άνθρωπος». Ο ίδιος ομολόγησε ότι ο Π. Τέτσης είναι από τους αγαπημένους του ζωγράφους και πως το έργο του «Η Λαϊκή Αγορά» τον συνέδεε πάντα «με τις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε».
Η 12,5 μ. εκρηκτική «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση θα κοσμεί την αίθουσα υποδοχής του νέου κτιρίου της Πινακοθήκης, όπου θα βρίσκονται το εντευκτήριο, η ψηφιακή πληροφόρηση και το πωλητήριο.
Ο Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος του βλέμματος, με χρώματα που προκαλούν ζωική ευφορία» κατά τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, δώρισε στην Πινακοθήκη μεγάλο αριθμό πινάκων του (130) και εντελώς πρόσφατα ακόμη ένα έργο από την τελευταία δουλειά του με τα Πεύκα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης «Δωρεές Ελλήνων Καλλιτεχνών 1910-2012» παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Κική Δημουλά, Γρηγόρης Σκαλκέας, το ζεύγος Θεοχαράκη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς, κ.ά.
http://proothisi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2583.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου