Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου Ύδρας σχετικά με τον προβλήτα στο Μετόχι

Εχτές το βράδυ Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης για το θέμα του προβλήτα στο Μετόχι.
Στην συνεδρίαση ήταν παρών ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης καθώς και πολλοί συνεργάτες του, ο ΓΑΕ π. Ακίνδυνος Δαρδανός όπως και δεκάδες πολίτες οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας με την παρουσία τους την συμπαράστασή τους στην δημοτική αρχή , και αγωνιώντας για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την επιβίωση της Ύδρας όπως είναι ο προβλήτας στο Μετόχι.  
Την συνεδρίαση άρχισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας Ερμιόνης και Ύδρας με την προϋπόθεση να μη θιγεί το υπάρχων καθεστώς με την αλλαγή των ευρύτερων  χαρακτηριστικών του Μώλου στο Μετόχι.  Έθεσε για αρχή κάποια κρίσιμα ερωτήματα προς απάντηση, όπως 1. Πως ορίζεται ο μώλος 2. Αν το λιμενικό ταμείο θα έχει κάποια αρμοδιότητα 3.Το λιμεναρχείο ποιο κανονισμό ασφαλείας θα κλιθεί να εφαρμόσει  4. Εάν έχει άδεια ο συγκεκριμένος μώλος και γενικά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το θέμα επισκευής και επέκτασης του προβλήτα, μήπως και οδηγήσουν σε κατασκευή κανονικού λιμανιού το οποίο θα υποβάθμιζε το λιμάνι της Ερμιόνης.  
Τον λόγο πήρανε και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης όπως ο κ. Ιωσήφ Γανώσης και ο κ. Δημήτρης Σφυρής οι οποίοι δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν απόλυτα το πρόβλημα της Ύδρας και την επιτακτική της ανάγκη για προσβασιμότητα προς στεριά, αλλά πως πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ανάπτυξη της πόλης τους και η  προάσπιση πάνω από όλα των συμφερόντων των δημοτών της . Στηρίχτηκαν στο γεγονός ότι η ήδη κατατεθειμένη μελέτη είναι τελείως διαφορετική από το αίτημα της Ύδρας. Ότι δηλαδή η μελέτη αναφέρεται σε κατασκευή κανονικού λιμανιού στο Μετόχι και  όχι απλά σε απλή επισκευή και επέκτασή του, πράγμα του οποίου η πραγματοποίηση θα ήταν επιζήμια για την ανάπτυξη του λιμανιού της Ερμιόνης.  Μίλησε επίσης η δικηγόρος μερίδας πολιτών της Ερμιόνης κυρία Κρητικού η οποία ανέφερε πως η μελέτη που έχει κατατεθεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητήται σήμερα και πως θα πρέπει η Ύδρα να επανέλθει με καινούργιο αίτημα και μελέτη.
Ο Δήμαρχος Ύδρας κατά την ομιλία του και πολύ συγκινησιακά φορτισμένος είπε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο Μετόχι και ότι απλώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για την Ύδρα και τους κατοίκους της όσο αφορά στην πρόσβασή τους σε στεριά.  Τόνισε δε ότι το μόνο που ζήτησε η Ύδρα είναι η επισκευή και επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα για την ασφαλή προσέγγιση των ταξί και του δρομολογιακού σκάφους , το οποίο έχει όλες τις απαραίτητες άδειες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου  Ύδρας δηλώνοντας ότι ο προβλήτας είναι καθ΄όλα νόμιμος και ότι το έργο θα περιλαμβάνει μόνο μια μικρή επέκταση και επιδιόρθωσή του για την ασφαλή προσέγγιση τον πλοιαρίων.  Επέδειξε επίσης και το έγγραφο που είχε ψηφιστεί θετικά και ενέκρινε το έργο έναν χρόνο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμιόνης.Ο αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Γιάννης Παστός στην σύντομη και περιεκτική ομιλία του,  ζήτησε κατανόηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για την Ύδρα, καθώς και συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων.
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του κ. Δημαράκη , επιχειρηματία και κατοίκου της Ερμιόνης ο οποίος προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου να αποφανθούν θετικά σχετικά με το επίμαχο θέμα, τονίζοντας πόσο σημαντικό θα ήταν για τους κατοίκους της Ύδρας.
Στη συνέχεια ο κύριος Καμιζής δήλωσε ότι απορρίπτει το αίτημα της Ύδρας επειδή «οι αντιφάσεις είναι πολλές και δεν ταιριάζουν τα ζητούμενα με τα υποστηριζόμενα»
Οι εντάσεις δε λείψανε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης και ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κοτρώνης πριν αποχωρήσει και εμφανώς συγκινημένος  δήλωσε πως λυπάται που ένα χρόνο μετά  το Λιμενικό Ταμείο Ερμιόνης απορρίπτει  το δίκαιο αίτημα της Ύδρας , γιατί χάθηκε ένας χρόνος τι στιγμή που θα μπορούσε να  είχε κατατεθεί καινούργια μελέτη. Το έργο του προβλήτα στο Μετόχι είναι υψίστης σημασίας για το νησί της Ύδρας και την ασφάλεια των κατοίκων της. Οι προσπάθειες του Δημάρχου Ύδρας και των συνεργατών του θα συνεχιστούν ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο έργο  το οποίο θα ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένης και της Ερμιόνης φυσικά.

ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ, ΥΔΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks