Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΛΕΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ...


Οι πετράδες είναι οι τεχνίτες που ασχολούνται με την επεξεργασία και τη δόμηση (χτίσιμο) της πέτρας για την κατασκευή σπιτιών, μαντρότοιχων, κρηνών, πεζοδρομίων και άλλων πετρόχτιστων οικοδομημάτων. 

Οι μάστορες ή «καλφάδες» χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: Οι χτίστες και τοποθέτες της πέτρας. Οι χτίστες δουλεύουν στο γιαπί δυο - δυο. Ο πρώτος, που δουλεύει από την εξωτερική όψη του κτιρίου που χτίζουν, χρησιμοποιεί πέτρες πιο «καλοδουλεμένες», ενώ ο δεύτερος από την εσωτερική όψη του κτιρίου, χρησιμοποιεί πέτρες πιο χοντροκομμένες και ακατέργαστες.
Η δεύτερη κατηγορία τεχνιτών, οι τοποθέτες της πέτρας, διαθέτουν πρακτικές «γνώσεις» μηχανικής και γεωμετρίας, αλλά και καλλιτεχνική ευαισθησία και μεγάλη εμπειρία.
Στην όλη διαδικασία χρειάζονται και οι ειδικοί τεχνίτες οι λιθοξόοι ή «πελεκάνοι»), οι οποίοι ασχολούνταν με τη λάξευση ή πελέκημα της πέτρας.
Τα εργαλεία των πετράδων είναι ο ματρακάς, ο τσόκος, τα καλέμια, τα βελόνια, η τραπίνα, οι σφήνες, το μακάπ(ι), η βαριά, ο λοστός, η στάντζα κ. ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks