Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ύδρα: Γοητευτική απόδραση… στο λεπτό!


Ύδρα: Γοητευτική απόδραση… στο λεπτό!Όταν βλέμμα μας αντικρίζει τα αμφιθεατρικά σπιτάκια γύρω από το λιμάνι της Ύδρας, το μυαλό ταξιδεύει ανάμεσα στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα γραφικά μπαλκόνια της! Λίγες ώρες μακριά από τη θορυβώδη Αθήνα και παράλληλα τόσο κοντά στο «άγγιγμα του Θεού». Γεμάτη με γοητεία και έντονο χαρακτήρα, όπως αρμόζει σε μια «Αρχόντισσα» του Σαρωνικού, η Ύδρα συγκεντρώνει τον πολιτισμό, την ομορφιά και την έντονη ζωή. "Μαγεία" είναι η πρώτη λέξη που σκέφτεσαι, όταν αναπολείς τα παλιά αρχοντικά που στέκουν επιβλητικά στην πόλη, τα μικρά ξωκλήσια και τις καθαρές παραλίες της. Μπορεί να ξεκινήσει το καλοκαίρι μας και να τελειώσει την άνοιξή μας! Ποικιλόμορφη και σαν καμβά «ζωγραφισμένη», μαρτυρά το άρωμα της Ελλάδας… που δύσκολα ξεχνιέται.
Η  Ύδρα… ξεχωρίζει στο Σαρωνικό!
Η Ύδρα αποτελεί το σημείο ένωσης ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο! Ακόμα και αν εκτείνεται σε μόνο 50 τ.χλμ., η θέα των γυμνών βουνών και των άγριων βράχων την κάνει μοναδική. Μερικές μόνο περιοχές ξεφεύγουν από το «καλούπι» της και προσφέρουν μια όαση γεμάτη πεύκα. Πρόκειται για ένα γραφικό νησί που προσφέρει διάφορες επιλογές: ηρεμία ή έντονες στιγμές, διασκέδαση ή ξεκούραση, παραλία ή βόλτα στο βουνό… κρασί ή ούζο! Όμως σε ένα μόνο ένα θέμα η Ύδρα μένει αμετακίνητη… στο είδος των μετακινήσεων. Καιρός να ξεχάσετε την κλασσική οδήγηση με μηχανάκι ή αυτοκίνητο… στην Ύδρα μόνο με γαϊδουράκια και  πλωτά «ταξί».
Η φιλοξενία της και οι παραδόσεις των μόνιμων κατοίκων υπόσχονται τις διακοπές που πάντα ονειρευόσασταν! Άλλωστε, η Ύδρα έχει σφραγιστεί από το παρελθόν, εντυπωσιάζει στο παρόν και ελπίζει για το μέλλον. Το όνομά της οφείλεται στα πολλά νερά των πηγών της από τα αρχαία χρόνια. Ποτέ δεν έπαψε να πρωτοπορεί… να δίνει τη δική της μάχη μέσα στο χρόνο. Με πείσμα κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά στην εθνική ελευθερία του 1821, με τους καπετάνιους της να σκοτώνονται για την Ελληνική σημαία και τα πλοία της να δίνουν πραγματικές μάχες. Περίπου στα τέλη του 18ου αι. η Ύδρα έκανε το λιμάνι της πασίγνωστο, γεγονός που την οδήγησε στο κέντρο της ακμής και της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι παραλίες της Ύδρας!
Ύδρα: Γοητευτική απόδραση… στο λεπτό!Οι συναρπαστικές βουτιές στις παραλίες της Ύδρας θα σας γεμίσουν ενέργεια! Αν και η πρόσβαση συνδυάζεται με την περιπέτεια, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε άμμο και βότσαλα ή βράχια. Έξω από το λιμάνι θα βρείτε την παραλία «Σπηλιά» με το όμορφο beach bar της, ενώ κάτω από το κανόνι θα συναντήσετε την «Υδρονέτα» με το μικρό καλοκαιρινό μπαράκι της. Αν αναζητάτε γραφικά ταβερνάκια, κατευθυνθείτε προς το λιμανάκι Καμίνι, με την πανέμορφη παραλία με βότσαλα και το γευστικό φαγητό του. Βέβαια, πέρα από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, καλό είναι να κινηθείτε λίγο εναλλακτικά μέσω των θαλάσσιων ταξί. Κατευθυνθείτε προς το κέντρο του λιμανιού και ζητήστε να σας μεταφέρουν προς το Μπίστι, τον Άγιο Νικόλαο και την παραλία τουΒλυχού, δηλαδή σε οργανωμένες παραλίες με πεύκα, λεπτό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Το Μανδράκι είναι η μοναδική παραλία της Ύδρας με αμμουδιά και βρίσκεται αριστερά της πόλης.
Μην χάσετε με τίποτα…
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ύδρας κοντά στο λιμεναρχείο! Το ιστορικό του αρχείο ιδρύθηκε το 1928 και διαθέτει σπάνιο αρχειακό υλικό που ανακαλύφθηκε στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Με άλλα λόγια εκεί βρίσκεται όλη η πολιτιστική κληρονομιά της Ύδρας, η οποία αποδεικνύεται από τα 18.000 χειρόγραφα έγγραφα της Ελληνικής Επανάστασης. Διαθέτει επίσης κειμήλια των Βαλκανικών και του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επίσης και όπλα μαζί με χάρτες από τον καιρό του 1821. Διαθέτουν ακόμα και την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη! Παράλληλά, στον πρώτο όροφο θα βρείτε 4.000 βιβλία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε και πρωτότυπες εκδόσεις από τις αρχές του 18ου αι. που μπορούν να βρεθούν στα χέρια σας!
Αργότερα, κατευθυνθείτε προς την πόλη, κάνοντας μια βόλτα μέσα στα γραφικά στενά της. Απολαύστε το άγαλμα του Μιαούλη και τους Προμαχώνες με τα κανόνια. Ακριβώς πάνω από το λιμάνι θα βρείτε μικρά σοκάκια για έναν απολαυστικό περίπατο στα σοκάκια. Επιστρέφοντας στο λιμάνι, δεξιά σας θα συναντήσετε αρκετές καφετέριες και μπαράκια με δροσιστικά κοκτέιλ. Αν ο αέρας του Αργοσαρωνικού σας έχει ανοίξει την όρεξη κατευθυνθείτε σε κάποιο ουζερί ή ταβερνάκι που σίγουρα θα σας περιποιηθεί φιλόξενα.
Αν επιλέξετε να πάτε στην Ύδρα στα μέσα Ιουνίου… προγραμματίστε τις ημέρες σας, ώστε να παρευρεθείτε στα «Μιαούλεια», την επέτειο που διοργανώνει ο δήμος Ύδρας από το θάνατο του Ανδρέα Μιαούλη και προς τιμή των θρυλικών Ναυμάχων του 1821. Εκεί θα συναντήσετε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκθέσεις!
Ύδρα: Γοητευτική απόδραση… στο λεπτό!Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα θαλάσσιο ταξί, το πιο σύνηθες μεταφορικό μέσο στην Ύδρα, ώστε να οδηγηθείτε στα θαυμαστά μέρη της και να απολαύσετε το αεράκι της θάλασσας. Παράλληλα, επισκεφτείτε τηΜονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θα σας μαγέψει με την ιστορία του! Από εκεί μπορείτε είτε να οδηγηθείτε στην αρχαία πόλη Κιάφα είτε να θαυμάσετε την Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη ακριβώς μπροστά από τη Μονή. Επίσης, αξίζει να δείτε τα παλιά αρχοντικά της Ύδρας που υψώνονται με σθένος παρά τα χρόνια τους! Στο λιμάνι θα δείτε το αρχοντικό του Τσαμαδού, τη στέγη της σχολής εμποροπλοιάρχων, και το τετραώροφο αρχοντικό του Τομπάζη στη δυτική πλευρά που λειτουργεί ως Σχολή Καλών Τεχνών!
Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks