Την Ύδρα πραγματικά την ερωτεύεσαι. Όσο κλισέ κι αν είναι αυτή η πρόταση σε κάθε ταξιδιωτικό αφιέρωμα, άλλο τόσο είναι αληθινή. Είσοδος σε ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια. Τα σπίτια της πάντα μεγάλα, κύβοι τοποθετημένοι άψογα αμφιθεατρικά του λιμανιού, όπως στους πίνακες του Υδραίου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Τα αρχοντικά της ακόμα μεγαλύτερα, με ψηλά τείχη και κήπους μυστικούς. Η αρχοντιά της Υδρας, η γραφικότητα και η κοσμικότητά της έχουν βρει μια απίθανη ισορροπία.
Μπορείς να σταθείς στην πρώτη αυτή εικόνα, να την επισκέπτεσαι τα Σαββατοκύριακα, να μπαίνεις και να ξαναμπαίνεις στο λιμάνι της τακτικά? να ακολουθείς τον τουριστικό της παλμό, να ρίχνεις μια πρώτη βουτιά από τα βράχια της Σπηλιάς ή της Υδρονέτας, να συνεχίζεις μαζί με την παρέα για ένα δροσερό κοκτέιλ και να κλείνεις τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο για το βράδυ. Θαλάσσια ταξί, καΐκια, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί θα σκίζουν τη θάλασσα γύρω σας. Τα καφέ της παραλίας είναι γεμάτα κόσμο, τα εμπορικά στο λιμάνι ανοιχτά, τα μουλαράκια της (και τα ελάχιστα γαϊδουράκια) πάντα διαθέσιμα για μια βόλτα.
Την Ύδρα τη γνωρίζεις περπατώντας, ακολουθώντας άλλοτε πέτρινα κι άλλοτε χωμάτινα μονοπάτια. Τις οργανωμένες παραλίες του Βλυχού ακολουθεί ο Παλαμιδάς και ο Μώλος - πίσω τους δάση με πεύκα. Αν χορτάσεις περπάτημα, ένα από τα πολλά καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι θα σε μεταφέρει στις παραλίες.
Πλέουμε κυκλικά του νησιού, δίπλα στα μικρά γειτονικά νησάκια, και ακούμε μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος. Αυτά τα νησάκια παρομοιάστηκαν με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας και ο μύθος της δάνεισε το όνομα στο νησί. Η επικρατέστερη άποψη τη θέλει στην αρχαιότητα να είναι πλούσια σε ύδατα και να ονομάζεται Υδρέα.
Το ελαφρύ κύμα δίνει ωραία πλεύση και ο αέρας μου κλέβει το καπέλο. Περνώντας από το Καμίνι, βλέπω τον Δημήτρη Βλαχοδημήτρη να βγαίνει με τη βάρκα για να συναντήσει τους ψαράδες στα ανοιχτά, μια καθημερινή του συνήθεια, για να προσφέρει φρεσκότατο ψάρι στους πελάτες του μαγαζιού του. Λίγο πιο κάτω συναντάμε τη θαλαμηγό «Octopus» του Βill Gates? ένα από τα δύο ελικόπτερά της μόλις απογειώνεται από το κατάστρωμα. Αυτή είναι η Ύδρα, η εικόνα που συνθέτουν οι νησιώτες κάτοικοί της και οι διεθνείς επισκέπτες της.
Μέσα στο καραβάκι ακολουθούν ιστορίες για το Ζάστανο, το βράχο που δεν κάνει τους Υδραίους ιδιαίτερα περήφανους. Γράφει, όμως, υπέροχα ανάμεσα στους κόλπους της με τους πευκώνες πίσω. Φτάνουμε στην παραλία του Μπίστι και έχω ήδη βρει το αγαπημένο μου σημείο. Τα πεύκα εδώ φτάνουν μες στη θάλασσα, τα τζιτζίκια συμπληρώνουν ηχητικά το σκηνικό και το αδύναμο σήμα στο κινητό βοηθάει για να ξεχαστείς τελείως, να «αδειάσεις».
Το καραβάκι περνάει στην πίσω πλευρά του νησιού, φτάνει στην πιο απόμακρη οργανωμένη παραλία του Αγίου Νικολάου. Ακολουθούν πολλές ιδιαίτερα μικρές παραλίες, για όποιον διαθέτει πλεούμενο ή γερή ανάσα και καλή γνώση των μονοπατιών. Πίσω από κάποιες παραλίες, ίχνη παλιών κατασκηνωτών αρχίζουν να μιλάνε ένα άλλο παράλληλο και κρυφό για την τουριστική ζωή του νησιού βίο.
Κυριακή βράδυ το νησί ηρεμεί. Τα θαλάσσια σκάφη μειώνονται αισθητά και η ησυχία της Υδρας σε παγιδεύει. Πάντα περπατώντας, ανακαλύπτεις γραφικά σοκάκια, παρατηρείς το φως πάνω σε μια βουκαμβίλια, στα κτίρια ή πίσω από τα σπίτια του λιμανιού, πάνω στο βουνό. Χάνεσαι στη θέα από τα παράθυρα του ιστορικού αρχοντικού Λάζαρου Κουντουριώτη, που είναι ανοιχτό στο κοινό, και επιστρέφεις στα κατηφορικά σοκάκια. Κόβεις δυο σύκα, παίζεις με μια γάτα, θυμάσαι τη γειτονιά των παιδικών σου χρόνων, αν είχες την τύχη να μεγαλώνεις παίζοντας ανέμελα σε ασφαλείς δρόμους.
«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια».
Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε εδώ. Πάνω στο βράχο με το όνομα Ύδρα και τα επτά μοναστήρια. Όποιος ανέβει μέχρι τον Προφήτη Ηλία έχει δώρο την πιο όμορφη θέα. Κι όποιος δεν χόρτασε χωματόδρομο μπορεί να έχει επόμενο στόχο το μοναστήρι της Ζούρβας. Η Ύδρα απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω για όποιον θέλει να τη γνωρίσει πραγματικά να δοκιμάσει τα μαγειρευτά σε κάποια περιποιημένα ταβερνάκια, να αναζητήσει προσεκτικά ένα φρέσκο ψάρι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=965279&srv=263
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου