Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

H μυθολογία της «Λαγουδέρας»
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

«Το παιδί και το δελφίνι» το 1957 με τη φτωχή σφουγγαρού Σοφία Λόρεν, ήταν η αρχή.
Ακολούθησαν η «Φαίδρα», «The island of love», «Stranded», «The sailor from Gibraltar», «Κορίτσια για φίλημα», «Γαμπροί της ευτυχίας» κ.ά. Το 1959 ο Μπάμπης Μωρές ιδρύει το μπαρ-εστιατόριο «Λαγουδέρα». Μια νέα εποχή ζωντάνιας και ανεμελιάς ανατέλλει για το νησί.
Στα οχτώ χρόνια λειτουργίας του εμβληματικού αυτού χώρου, έως το 1967, ο Μωρές τράβηξε 36.000 φωτογραφίες. Μέρος από το υλικό αυτό αποτυπώνεται στο λεύκωμα «"Λαγουδέρα" - η χρυσή εποχή της Υδρας, 1959-1967» του Θόδωρου Ρουμπάνη, εκδόσεις Μίλητος.
Προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες, VIP στις τέχνες, την πολιτική, την επιχειρηματικότητα και τη διεθνή αριστοκρατία παρήλασαν από τη «Λαγουδέρα», χόρεψαν, ήπιαν, έφαγαν και βούτηξαν στη θάλασσα με τα ρούχα, μόδα που ξεκίνησε ο Μπάμπης.
Ονόματα όπως Χένρι Φόντα, Πίτερ Ουστίνοφ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ζαν Μορό, Ντάγκλας Φέρμπανκς, Εντι Φίσερ, Λέοναρντ Κοέν, Δημήτρης Μυράτ, Αλέκα Κατσέλη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γεωργία Βασιλειάδου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Τζένη Καρέζη, Ρίκα Διαλυνά, Μαρία Κάλλας, Ραλφ Βαλόνε, Αντονι Πέρκινς, Ροσάνα Ποντεστά, Ζυλ Ντασσέν, Μελίνα Μερκούρη, Ζακλίν Κένεντι, Αριστοτέλης Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, αυτοκράτειρα Σοράγια, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου.
Οπως σημειώνει ο Θόδωρος Ρουμπάνης: «Το Capri, το Portofino, το San Remo, το Saint Tropez δεν έχουν να επιδείξουν ένα κατάστημα όχι μόνο τόσο διάσημο, αλλά και τόσο καλά εμπεριστατωμένο με ντοκουμέντα. Ο Μπάμπης, με τη μανία της φωτογραφίας και την τελειομανία της αποτύπωσης όλων των λεπτομερειών των συμβάντων, των εσόδων-εξόδων, των σκέψεών του και των συναισθημάτων του, έχει αφήσει πίσω του ένα έργο που δεν υπάρχει όμοιό του». Ατμόσφαιρα, χιούμορ, ερωτισμός, κέφι, μεράκι, πικάντικες αλλά και θλιβερές ιστορίες, ξεχειλίζουν σε κάθε σελίδα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks