Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "ΥΔΡΑ"

Βρισκόμαστε στα μέσα του πρώτου Βαλκανικού  πολέμου που είχε αρχίσει τον Οκτώβρη του 1912 από τα κράτη Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.....



Το «Ύδρα» με τη συνοδεία του «Κεραυνός» και του «Δόξα» κατέπλευσε έξω από το Πορτ-Σάιτ το πρωί της Παρασκευής 6 Απριλίου 1913  δυο μέρες πριν από την Κυριακή των Βαίων. Το «Πάνθηρ» είχε παραμείνει νότια της Κρήτης για να χρησιμεύσει σαν σταθμός αναμετάδοσης των σημάτων του «Ύδρα» προς το Υπουργείο Ναυτικών και τον «Αβέρωφ».

Ο Αντιπλοίαρχος Παπαχρήστος σεβόμενος την ουδετερότητα της Αιγύπτου, η οποία δεν θα επέτρεπε την παραμονή στο λιμάνι περισσότερο από 24 ώρες, αγκυροβόλησε έξω από τα χωρικά ύδατα σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Για καύσιμα την Μοίρα συνόδευε το επίτακτο ανθρακοφόρο «Αλίκη».

Ο κατάπλους της Ελληνικής Μοίρας στα Αιγυπτιακά ύδατα αποτέλεσε ένα γεγονός που ηλέκτρισε τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Μόλις μαθεύτηκε η άφιξη των πλοίων, εκατοντάδες άτομα με διάφορα πλωτά μέσα έφταναν γύρω από το θωρηκτό που βρισκόταν αγκυροβολημένο στην ανοικτή θάλασσα, για να χαιρετίσουν τους εκπροσώπους των νικητών των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου και γενικότερα του μαχόμενου Ελληνισμού ενάντια στον προαιώνιο δυνάστη. Οι Έλληνες της Αιγύπτου ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ενθουσιώδεις πατριώτες και συμμετείχαν σε όλες τις Εθνικές προσπάθειες. Η συμβολή τους σε αυτές ήταν σημαντική τόσο με προσωπική συμμετοχή όσο και με αξιόλογη οικονομική βοήθεια.

Στις 12 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, επιτράπηκε η γενική άνοδος επισκεπτών στο πλοίο. Με την ευκαιρία αυτή οι κυρίες και οι δεσποινίδες της Ελληνικής Παροικίας του Πόρτ-Σάιτ ήλθαν με άνθη και στόλισαν τον επιτάφιο του πλοίου και στη συνέχεια παρέμειναν για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και τν περιφορά. Η όλη τελετή ήταν ιδιαίτερα κατανυκτική και εντυπωσιακή, πλαισιωμένη από τους ψαλμούς της χορωδίας του πλοίου που την αποτελούσαν καλλίφωνοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και ναύτες. Η πρώτη μέρα του Πάσχα, 14 Απριλίου, γιορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και ζεστασιά.  Τα πλοία γέμισαν από ομογενείς επισκέπτες οι οποίοι έφεραν κόκκινα αυγά, χριστόψωμα και μια μεγάλη ποικιλία από πασχαλινές λιχουδιές και δώρα. Στα περιτυλίγματα των δώρων υπήρχαν ταινίες με διάφορους χαιρετισμούς χαρακτηριστικά των αισθημάτων του Αιγυπτιακού Ελληνισμού όπως, «Χριστός Ανέστη Θαλασσοπούλια», «Καλώς ήλθατε ελευθερωτές του υπόδουλου Ελληνισμού» κ.α. Τα πασχαλινά αυτά δώρα αναμείχθηκαν με το πασχαλινό φαγητό του πληρώματος και με την ενθουσιώδη παρουσία στο ίδιο τραπέζι των ομογενών δόθηκε το σύνθημα της πατροπαράδοτης γενικής χαράς του Ελληνικού Πάσχα. Ήταν μια σημαντική προσφορά για τα στρατευμένα αυτά παιδιά, αλλά και για τα μόνιμα στελέχη, που βρίσκονταν τόσους μήνες, και ιδιαίτερες τις ημέρες αυτές, μακριά από τις οικογένειές τους.

Το Πάσχα αυτό έμεινε αλησμόνητο στα πληρώματα των πλοίων της Μοίρας αυτής και είμαστε σίγουροι ότι θα το θυμόταν για πολλά χρόνια και η εκεί Ελληνική Παροικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ :http://www.kalyterotera.gr/2013/05/blog-post_9408.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks