Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Μεγάλη Παρασκευή στην Ύδρα



Οι  Επιτάφιοι της Ύδρας  όπως και κάθε χρόνο, στολίστηκαν με ευλάβεια  από τους πιστούς στις εκκλησίες του νησιού.  Κάθε ενορία και τον δικό της ξεχωριστό επιτάφιο , σε φούξια, άσπρο , ροζ χρώμα με μυρωδάτα ανοιξιάτικα λουλούδια φαναράκια και κεριά , όλοι τους μοναδικοί και πανέμορφοι, που κατάφεραν να μαγνητίσουν τα βλέμματα θαυμασμού και αισθήματα βαθιάς κατάνυξης των κατοίκων και των επισκεπτών που διάλεξαν το νησί για να γιορτάσουν τις Άγιες μέρες του Πάσχα. 

Η Μεγάλη Παρασκευή ξημέρωσε ήρεμη και ηλιόλουστη , ενώ το λιμάνι και οι κολπίσκοι της Ύδρας είχαν ήδη γεμίσει θαλαμηγούς και σκάφη και όλο το νησί γεμάτο από κόσμο και από μια παράξενη σιωπή και ηρεμία όπως άλλωστε αρμόζει σε αυτή την Μεγάλη Μέρα Πένθους.  Και βέβαια όπως πάντα σχεδόν κάθε τέτοια ημέρα , μετά το μεσημέρι σύννεφα κρύψανε τον ήλιο  δηλώνοντας έτσι και τη συμμετοχή των στοιχείων της φύσης, στο γενικό πένθιμο κλίμα. 
Με τη δύση του ήλιου κόσμος πολύς κατέκλυσε στην κυριολεξία το μικρό λιμανάκι του Καμινιού , με κεριά αναμμένα ,περιμένοντας να δουν την κατάληξη του Επιτάφιου  του Αγίου Ιωάννη μέσα στη θάλασσα υποβασταζόμενος από νεαρά παιδιά ενώ ο ιερέας ευλογούσε τα νερά δεούμενος υπέρ των ναυτικών του νησιού, και όλοι μαζί ψέλνοντας με συγκίνηση 
Αι γενεαί πάσαι 
ύμνον τη ταφή σου 
προσφέρουσι Χριστέ μου

Αργότερα όλος ο κόσμος διατηρώντας αμείωτα τα συναισθήματα κατάνυξης και συγκίνησης, συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Ύδρας περιμένοντας τους ενοριακούς Επιταφίους οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Επιτάφιο του Μοναστηριού μπροστά στην Πύλη του Καθεδρικού Ναού. Ο  Μητροπολίτης   Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ συγκίνησε τους συγκεντρωμένους πιστούς με τον λόγο του και μετά και την Δέηση των Ιερέων ολοκληρώθηκε η περιφορά των Επιτάφιων με την επιστροφή τους στους ναούς τους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks