Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Συνάντηση Αρχηγών ΛΣ Ελλάδας-Φινλανδίας

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη, από 20 έως 22 Μαΐου 2013, πραγματοποίησε μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημήτριου Μπαντιά, ο Αρχηγός της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής Στρατηγός κ. JaakkoKaukanen, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου του, Αντιπλοίαρχο κ. JuhaVuolle.
Τη φινλανδική αποστολή υποδέχθηκαν στο Αρχηγείο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, ο Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. μαζί με Υπηρεσιακά στελέχη, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση αναφορικά με το ρόλο, την αποστολή του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λ.Σ. ιδιαίτερα στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης. Εν συνεχεία, ξεναγήθηκαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ. και στο Επιχειρησιακό Γραφείο του Frontex (FOO).
Ο Στρατηγός κ. Jaakko Kaukanen, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του Λ.Σ. στην προστασία των Ευρωπαϊκών Συνόρων, υποσχέθηκε την περαιτέρω συνδρομή της Υπηρεσίας του μέσω του Frontex, με επιχειρησιακά μέσα και στελέχη στην επιχείρηση “POSEIDON”. Για το θέμα του FΟΟ, εξέφρασε την πεποίθηση μόνιμης παραμονής του, λόγω του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία).
Ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η προσεχής Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 2014, ενώ ο Αρχηγός της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής δεν παρέλειψε να εκδηλώσει τη στήριξή του για τη δημιουργία μόνιμης γραμματείας Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου προωθηθεί η στενή συνεργασία των Κρατών Μελών στα θέματα αρμοδιοτήτων των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών .
Επίσης, παρευρέθησαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους, επιβιβάστηκαν σε πλωτό του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, όπου παρακολούθησαν στην περιοχή του Αργοσαρωνικού Κόλπου επίδειξη ανακατάληψης επιβατηγού πλοίου από επιχειρησιακή ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο ταχύπλοα σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Ύδρα, όπου επισκέφθηκαν τη Λιμενική Αρχή Ύδρας, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Ναυτικό Μουσείο Ύδρας και τον Δήμαρχο του νησιού, κύριο Άγγελο Κοτρώνη.
Ο Στρατηγός κ. Jaakko Kaukanen, κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και τον επαγγελματισμό των στελεχών σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του και για το λόγο αυτό συνεχάρη επανειλημμένα τον Αρχηγό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Τέλος, συμφωνήθηκε η μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία των δύο υπηρεσιών να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ο συντονισμός των δύο πλευρών στα διάφορα Fora.
Η επόμενη συνάντηση των δύο Αρχηγών συμφωνήθηκε για τον Σεπτέμβριο στη Χίο στο πλαίσιο της συνόδου των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks