Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

«Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» της Ύδρας

 
 «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας», οι συνδιοργανωτές: M. Meschke και «Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας»
 
Ο Michael Meschke από την Σουηδία, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα» ερχόμενος στην Ύδρα την δεκαετία του ’80 γοητεύεται από το νησί, αγοράζει σπίτι και εγκαθίσταται. Ο Michael Meschke μαζί με την «Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας» υπήρξαν οι συνδιοργανωτές  του «Διεθνούς Φεστιβάλ Μαριονέτας» της Ύδρας.
 
Η αρχή
Παρόλο που το Φεστιβάλ ξεκίνησε σιγά-σιγά υποστηρίχτηκε με ενθουσιασμό από την τότε Υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, είχε την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ύδρας αλλά και άλλων πολλών φίλων  του νησιού που βοήθησαν έτσι τον θεσμό να αναπτυχθεί.
Το 1985 διοργανώνει  το 1ο «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» η εκδήλωση αυτή δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο μετέπειτα.
 
Διεθνής θεσμός
Το Φεστιβάλ Μαριονέτας στην αρχή γίνεται με τις συνεργασίες καλλιτεχνών  μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, λίγο αργότερα γίνεται ανοιχτό σε καλλιτέχνες από όλες τις χώρες του κόσμου παραμερίζοντας έτσι σύνορα, ηλικίες και πολιτισμικές διαφορές.
Ήταν το μόνο φεστιβάλ που οι καλλιτέχνες συμμετείχαν χωρίς παίρνουν αμοιβή και οι θεατές χωρίς να δίνουν αντίτιμο  εισιτηρίου.
Μετά από λίγα χρόνια το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» της Ύδρας αναπτύχθηκε σε ένα  διεθνή θεσμό που έπαιρναν μέρος πολλοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και έδωσε  νέα πνοή στην Ελληνική παράδοση στο χώρο της κούκλας.
 
Το τέλος του Φεστιβάλ
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» της Ύδρας άρχισε επίσημα το 1985 και τον Ιούλιο του 2004 έγινε το τελευταίο Φεστιβάλ.
Οι αιτίες που το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» δεν συνεχίστηκε σαν θεσμός ήταν αρκετές που οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, τοπικούς και μη.
 
Πρόταση
Να ανασυσταθεί το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας» της Ύδρας αφού ο Δήμος Ύδρας πλέον διαθέτει την υλικοτεχνική δομή αλλά και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στην διεξαγωγή όλης της διοργάνωσης.
Η ανασύσταση του Φεστιβάλ θα βοηθήσει περαιτέρω την τουριστική προβολή του νησιού και θα εμπλουτίσει τα καλοκαιρινά δρώμενα με ένα θεσμό που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα.
 
πηγή:  http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks