Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Υδρα: Ερωτας με την πρώτη ματιά

Περήφανα καπετανόσπιτα που αγναντεύουν τη θάλασσα, σοκάκια που οδηγούν σε γραφικές γειτονιές και ιστορικές συλλογές, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ζηλευτές τουριστικές παροχές. Πώς να μην την ερωτευτείς;

 

Κάποιοι την ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά σε μονοήμερες εκδρομές. Αλλοι τη συνδέουν με ταξίδια νεονύμφων και αποδράσεις ερωτευμένων, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας ακόμα θυμούνται τη χυμώδη Σοφία Λόρεν να βγαίνει από τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά του νησιού στην απρόμαυρη ταινία «Το παιδί και το δελφίνι».
Αποψη του λιμανιού της Υδρας με τα παραδοσιακά σπίτια.
Αποψη του λιμανιού της Υδρας με τα παραδοσιακά σπίτια.
Της δίνουν τον χαρακτηρισμό «κοσμοπολίτισσα», όμως η ίδια θα προτιμούσε να την αποκαλούν «καπετάνισσα».
Η ναυτοσύνη των Υδραίων είναι αυτή που έφερε πλούτο και ευημερία στο νησί και το μεταμόρφωσε από έναν βραχώδη χερσότοπο σε ένα αξιοζήλευτο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, με αρχοντικά και καπετανόσπιτα, πέτρινες κρήνες και φιδογυριστά σοκάκια που αντισταθμίζουν την έλλειψη κορυφαίων παραλιών.
Η Υδρα έχει «ρεύμα». Οι επισκέπτες της είναι χιλιάδες και είναι πιστοί. Ερχονται κάθε χρόνο ακόμη και από το εξωτερικό και πολλοί από αυτούς αγοράζουν ή κτίζουν σπίτια αποφασισμένοι να μην την αποχωριστούν ποτέ.
Λίγη ιστορία...
Σύμφωνα με τα ευρήματα στη «σπηλιά του Κολοκοτρώνη», η Υδρα κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο. Στη μυκηναϊκή εποχή τα βασικά οικιστικά κέντρα ήταν η Χώριζα και η Επισκοπή. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Υδρα βρέθηκε στην κατοχή της Ερμιόνης και της Τροιζήνας. Το νησί άρχισε να αναπτύσσει ναυτική κι εμπορική δραστηριότητα από τον 17ο αι., ενώ στα τέλη του 18ου αι. με αρχές του 19ου αι. εξασφάλισε καθεστώς αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλούτο και ισχυρό στόλο. Η συμβολή του στόλου στον Αγώνα του 1821 ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού βοήθησε στην επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο.
Η βόλτα στην προκυμαία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε ένα ένα τα πιο όμορφα σπίτια της Υδρας.
Η βόλτα στην προκυμαία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε ένα ένα τα πιο όμορφα σπίτια της Υδρας.
Το λιμάνι, τα αρχοντικά αι οι εκκλησίες
Η πόλη της Υδρας, που επεκτάθηκε σταδιακά από τον παλιό οικισμό της Κιάφας μέχρι την παραλία κατά την περίοδο της οικονομικής ακμής του νησιού, διατηρεί αναλλοίωτο τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της παρά τη μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, που είναι γεμάτο από μικρά καΐκια, τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το λιμάνι και ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, η Παύλου Κουντουριώτη, έχουν ζωντάνια όλες τις ώρες της ημέρας και είναι μια καλή αφετηρία για να αρχίσετε τον περίπατό σας στην πόλη, μετά φυσικά από ένα καφεδάκι ή ένα αναψυκτικό σε κάποιο από τα πολύ συμπαθητικά καφέ (την «υψηλή» περίοδο η εξεύρεση καρέκλας είναι δύσκολη υπόθεση!). Από εκεί θα αρχίσετε την πεζοπορία σας, καθώς στο νησί δεν υπάρχουν μηχανοκίνητα οχήματα.
Αποψη της δεξιάς πλευράς του λιμανιού με τμήμα του παλαιού τείχους.
Αποψη της δεξιάς πλευράς του λιμανιού με τμήμα του παλαιού τείχους.
Στην είσοδο του λιμανιού, θα δείτε τα κανονιοστάσια και την παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το Λιμεναρχείο.
Πίσω και πάνω από τα μαγαζιά της οδού Κουντουριώτη δεσπόζουν κτισμένα αμφιθεατρικά τα περίφημα τριώροφα και τετραώροφα αρχοντικά της Υδρας που σχεδιάστηκαν από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Σταθείτε στο αρχοντικό του Κουντουριώτη, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα και σήμερα στεγάζει παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Από τη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στην Υδρα, ξεχνάτε τα οχήματα κάθε είδους, με εξαίρεση το γαϊδουράκι, μασκότ του νησιού.
Από τη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στην Υδρα, ξεχνάτε τα οχήματα κάθε είδους, με εξαίρεση το γαϊδουράκι, μασκότ του νησιού.
Χτισμένο στα τέλη του 18ου αι., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πρώτης περιόδου του νεοκλασικισμού. Δείτε επίσης το αρχοντικό Τομπάζη, που λειτουργεί ως παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, και το αρχοντικό Τσαμαδού, που φιλοξενεί την παλαιότερη σχολή Εμποροπλοιάρχων στην Ελλάδα.
Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται επίσης ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά (μέσα 17ου αι.). Μέρος της μονής στεγάζει το δημαρχείο της πόλης, ενώ στα παλιά κελιά λειτουργεί ένα μικρό εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο.
Είσοδος παλαιού σπιτιού.
Είσοδος παλαιού σπιτιού.
Ο ναός αποτελεί αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και θρησκευτικού φανατισμού, καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη από τον ναό του Ποσειδώνα στον Πόρο, έργο εξαιρετικής τέχνης του 6ου π.Χ. αιώνα, από το οποίο σήμερα απομένουν μόνο λίγες σκόρπιες πέτρες!
Ενδιαφέρουσες είναι και οι εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με αγιογραφίες του 17ου αιώνα.
Πηγαίνοντας προς τα δυτικά του λιμανιού θα βρεθείτε στο Περίπτερο, το ένα από τα δύο κανονιοστάσια του λιμανιού. Είναι μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Υδρας, με ηρεμία και θέα στη θάλασσα και στην πόλη.
Αναπαράσταση παλαιού καθιστικού της Υδρας και παραδοσιακή στολή από το Σπίτι του Κουντουριώτη.
Αναπαράσταση παλαιού καθιστικού της Υδρας και παραδοσιακή στολή από το Σπίτι του Κουντουριώτη.
Μια ενδιαφέρουσα παλιά συνοικία της Υδρας είναι τα «Καλά Πηγάδια». Οφείλει το όνομά της στα δύο πηγάδια που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερα από 200 χρόνια.
Ανεβαίνοντας στην κορυφή της πόλης θα βρεθείτε στον λόφο της Κιάφας. Εκεί είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της Υδρας, με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.
Αυτή είναι η καρδιά του νησιού και με μια πιο προσεκτική ματιά θα δείτε πώς ζούσαν οι άνθρωποι στους προηγούμενους αιώνες, όταν η Υδρα ήταν ένα μικρό νησί χωρίς τουριστική ανάπτυξη.
Μουσεία
Τίποτα δεν χαλάει την αρμονία των χρωμάτων στις στέγες της Υδρας.
Τίποτα δεν χαλάει την αρμονία των χρωμάτων στις στέγες της Υδρας.
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό: Στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον χώρο των παλιών κελιών. Είναι ένα μικρό μουσείο στο οποίο εκτίθενται άμφια, κειμήλια, αφιερώματα και εικόνες, κυρίως του 18ου αι.
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο: Προβάλλονται σημαντικά κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α' και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχειακό υλικό με χειρόγραφα και κώδικες του 18ου αι. και του 19ου αι. Στον χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις και πινακοθήκη με έργα σημαντικών ζωγράφων.
Η παραλία κάτω από το Κανόνι.
Η παραλία κάτω από το Κανόνι.
Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη: Αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στο ιστορικό αρχοντικό θα δείτε κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη, έργα ζωγραφικής του Περικλή και του Κωνσταντίνου Βυζαντίου, καθώς και εκθέματα από τις ιστορικές και λαογραφικές συλλογές που ανήκουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Υδρας: Λειτουργεί στην οικία του Γεωργίου Κουντουριώτη. Στον χώρο εκτίθενται προσωπικά είδη και αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη καθώς κι εκθέματα από τη νεότερη ιστορία της Υδρας.
Κατηφορικό σοκάκι στην πάνω γειτονιά της Υδρας.
Κατηφορικό σοκάκι στην πάνω γειτονιά της Υδρας.
Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη»: Εκεί φιλοξενούνται όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Μιαούλεια»: τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, που πραγματοποιούνται κάθε Ιούνιο. Περιλαμβάνουν δημοτικούς χορούς, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες. Το πανηγυρικό κλείσιμο γίνεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας.
Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας: Γίνεται κάθε Ιούλιο, με μαριονετίστες από τα πέρατα του κόσμου.
Πανηγύρι των οκτώ αγίων προστατών του νησιού: Γίνεται στις 24 Ιουνίου και είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του νησιού.
Πανηγύρι της Παναγίας της Φανερωμένης ή των Ναυμάχων: Γίνεται στις 15 Αυγούστου και συνδυάζει τη ναυτική με τη θρησκευτική παράδοση.
Ενδοχώρα και παραλίες 
Η Υδρα είναι ένα νησί σε ανθρώπινα μεγέθη και έτσι οι περισσότερες αποστάσεις στο εσωτερικό της μπορούν να γίνουν με τα πόδια ή με γαϊδουράκια ενώ για τις θαλάσσιες μετακινήσεις σας υπάρχουν θαλάσσια ταξί. Τα Καμίνια απέχουν από την πόλη της Υδρας περίπου 15 λεπτά περπάτημα.
Είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού που παραμένει εξαιρετικά γραφικός. Το σπίτι της οικογένειας Μιαούλη με τους χρωματιστούς τοίχους που καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του λιμανιού, χρησιμοποιείται στις μέρες μας ως εκθεσιακός χώρος.
Η Επισκοπή, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, που σήμερα είναι ένας απομονωμένος και αγροτικός οικισμός, υπήρξε κάποτε παραθεριστικό κέντρο για τις ανώτερες τάξεις. Τα όμορφα μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία απέχουν από την πόλη περίπου μία ώρα με τα πόδια. Στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα προς το λιμάνι της Υδρας και τις πελοποννησιακές ακτές.
Το γραφικό μοναστήρι της Παναγίας κοντά στο ακρωτήριο Ζούρβα απέχει από την πόλη περίπου τρεις ώρες με τα πόδια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παραλίες της Υδρας δεν φημίζονται για τις τεράστιες αμμουδιές τους, διαθέτουν όμως πεντακάθαρα νερά και όμορφο φυσικό τοπίο, ενώ κάποιες προσφέρονται για ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού αφού είναι ιδανικές για βουτιές από βράχια. Πολύ καλή ιδέα είναι να κάνετε τον γύρο του νησιού με κάποιο από τα καΐκια που ξεκινούν από το λιμάνι, ώστε να δείτε από κοντά όλες τις παραλίες και να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.
Κοντά στο λιμάνι βρίσκονται η Σπηλιά και η Υδρονέτα που είναι οι πιο πολυσύχναστες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού (απλησίαστες λόγω πολυκοσμίας σε υψηλή περίοδο, εκτός και αν δεν σας πειράζει να μοιράζεστε την πετσέτα σας).
Αλλες παραλίες στις βόρειες ακτές του νησιού είναι το Μανδράκι, όπου δεσπόζουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Miramare», οι βοτσαλωτές παραλίες Καμίνια και Βλυχός, η αμμουδερή παραλία του Μώλου και οι μικρές παραλίες στην περιοχή Καουμίθι στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο διά θαλάσσης.
Στις νότιες ακτές του νησιού θα κολυμπήσετε στην όμορφη και ερημική παραλία του Αγίου Νικλάου, στη Νήσιζα στην οποία θα πάτε με σκάφος και στη Λιμνιόζα τα πλούσια πεύκα της οποίας κάηκαν στη φωτιά του 2007.
Επίσης, μην παραλείψετε μια εκδρομή στη Δοκό. Είναι ένα μικρό νησάκι, με έκταση μόλις 12 τετραγωνικά χλμ., στο οποίο εντοπίστηκαν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και λείψανα πρωτοελλαδικών, υστεροελλαδικών, ελληνιστικών και βυζαντινών οικισμών. Στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί έχει βρεθεί και το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
 περισσότερα:  http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23520&subid=2&pubid=63105176

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks