Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Η Φ/Γ ΥΔΡΑ ΚΑΤΑΠΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1993Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Blohm & Voss κατόπιν παραγγελίας της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ήταν η πρώτη από συνολικά τέσσερις φρεγάτες του τύπου αυτού (ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ). Οι υπόλοιπες 3 ναυπηγήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 15 Οκτωβρίου 1992 με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Α. Παπαχριστοδούλου ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Ιανουαρίου 1993.

 Θυρεός Φ/Γ ΥΔΡΑ

Απεικονίζεται η σημαία που ύψωσε ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, το 1821, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως στο νησί. Φέρει παράσταση, αποτελούμενη από αντεστραμμένη ημισέληνο στην οποία επικάθονται:
  • Το σύμβολο της Χριστιανικής Πίστης, o Σταυρός
  • Λογχοφόρο ακόντιο με σημαιάκι, στο οποίο αποτυπώνεται το κεφάλι αρχαίου ΄Ελληνα πολεμιστή.
  • Αγκυρα με φίδι που περιελίσσεται σε αυτήν, έχοντας στραμμένο το κεφάλι του στο θείο οφθαλμό.
Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που έδρασε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
 Το όνομα του πλοίου προέρχεται από τη Νήσο ΥΔΡΑ η οποία κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 διέθεσε τον αξιόλογο στόλο της αποτελούμενο από ελαφριά ιστιοπλοϊκά σκάφη, κάτω από την ηγεσία χαρισματικών Υδραίων Ναυάρχων όπως ο Ανδρέας Μιαούλης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο στόλος της Ύδρας συνεργάστηκε με τους στόλους των δύο άλλων ισχυρών ναυτικών νησιών, των Σπετσών και των Ψαρών, και πέτυχε τον Έλεγχο στο Αιγαίο εμποδίζοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία να αναπτύξει τις Ναυτικές της δυνάμεις.Η Φρεγάτα Ύδρα είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρώτο πλοίο ήταν κορβέτα (ιστιοφόρο) με 26 κανόνια που εντάχθηκε στο στόλο το 1830. Το δεύτερο πλοίο ήταν μία ατμοκίνητη κανονιοφόρος 433 τόνων που ναυπηγήθηκε στο Blackwall της Αγγλίας το 1881. 
Ο εξοπλισμός του αποτελούταν από ένα πυροβόλο KRUPP 270mm/30 και ένα πυροβόλο ταχείας βολής. Το πλοίο παρέμεινε στο δυναμικό του στόλου με αυτό το όνομα μέχρι το 1889. Το τρίτο πλοίο στη σειρά ήταν το καταδρομικό Ύδρα με εκτόπισμα 4900 τόνων ναυπηγημένο στο St. Naraire της Γαλλίας μεταξύ των ετών 1887 - 1889. Το 1897 συμμετείχε στις επιχειρήσεις προστασίας του Χριστιανικού πληθυσμού της Κρήτης από τους Τούρκους και μετά από αυτό υποστήριξε το Ελληνικό πεζικό που έκανε απόβαση στον όρμο του Σελήνου. Συμμετείχε επίσης στις Ναυτικές επιχειρήσεις του 1897 και στους πολέμους του 1912-1913. Παροπλίστηκε το 1918. Από το 1922 έως το 1929 χρησιμοποιήθηκε σαν Σχολή Πυροβολικού. Το τέταρτο πλοίο με αυτό το όνομα ήταν το Αντιτορπιλικό Ύδρα με εκτόπισμα 1350 τόνων και 40 κόμβους μέγιστη ταχύτητα. Ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1933. Συμμετείχε στις Ναυτικές Επιχειρήσεις του πολέμου 1940-41 και στην πρώτη επίθεση στα στενά του ΟΤΡΑΝΤΟ (14-15 Νοεμβρίου 1940). Το πλοίο βυθίστηκε στις 22 Απριλίου του 1941 κατά την διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στην περιοχή της νήσου Λαγούσα στον Σαρωνικό Κόλπο, συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο τον Κυβερνήτη του Αντιπλοίαρχο Θ. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟ και άλλα 41 μέλη του πληρώματος του.

 http://www.hellenicnavy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=247&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks