Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τιμή στον Παύλο Κουντουριώτη


Σαν σήμερα , γιόρταζε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης για τον οποίο όσα λόγια και να γραφτούν θα παραμένουν πάντα φτωχά.
Ο Εμμανουήλ Πούλος θυμήθηκε, όπως πάντα θυμάται και αποφάσισε έστω και μόνος να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο Άντρα, με λίγα λουλούδια μπροστά στον τάφο του ακριβώς κάτω από το Αρχοντικό Κουντουριώτη .

"Σαν σήμερα, γιόρταζε ο Αντιβασιλέας και Πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ελευθερωτής του Αιγαίου, ο Κυβερνήτης του "ΑΒΕΡΩΦ", ο Υδραίος Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, η χήρα του, Ελένη, έπαιρνε τον παπα-Δημήτρη Χελιώτη (που τον κήδευσε) και τελούσε Τρισάγιο επί του τάφου. Όταν εκοιμήθη ο παπα-Δημήτρης, καλούσε τον παπα-Θανάση Κουλούρα, που μας έλεγε, θυμάμαι, ότι "ερχόταν η κυρία Ναυάρχου και πηγαίναμε μαζί στον τάφο για το τρισάγιο". Ο ίδιος, ο παπα-Θανάσης, κάθε τέτοια ημέρα, μνημόνευε στη Μεγάλη Είσοδο "Παύλου Βασιλέως και Παύλου Ναυάρχου". Στη συνέχεια, αυτή την παράδοση διέσωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ενώ αργότερα το έργο αυτό ανέλαβε ο Δήμος Ύδρας, μέχρι το 2010. 


Πέρυσι και φέτος, πήγα μαζί με ένα φίλο μου, θέλοντας να αποδώσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο Ναύαρχο των Ναυάρχων. Όχι για να κερδίσω εντυπώσεις, αλλά επειδή θεωρώ ότι είναι καθήκον μου, ως απλός Υδραίος. Δυστυχώς, ξεχνάμε... και αυτό είναι θλιβερό. Αιωνία σου η μνήμη, αείμνηστε Ναύαρχε Παύλο Κουντουριώτη!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks