Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Θα τα καταφέρουμε, όλοι μαζί


Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ύδρας, ο Αντώνης Ράμπιας, με όραμα, διορατικότητα και προπάντων με αγάπη και σεβασμό για το νησί του.
Της Σοφίας Μωρές

Αντώνης Ράμπιας, ετών 50. Γέννημα-θρέμμα Υδραίος, πατέρας τριών παιδιών, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας, με όραμα, διορατικότητα και προπάντων με αγάπη και σεβασμό για τον τόπο του. Του ζήτησα να μας μιλήσει για την προσωπική του επαγγελματική διαδρομή στο νησί και να μας καταθέσει την άποψή του σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική Ύδρα. Ειδικά τώρα, αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, εστιάζοντας στην τουριστική της βιομηχανία, η οποία πλήττεται σφοδρά.
Με ό,τι κι αν ασχολήθηκα, γνώμονάς μου ήταν η κατάθεση ψυχής, και όχι απλά το κέρδος. Μόνο έτσι πετυχαίνεις
«Η επαγγελματική μου πορεία διέσχισε πολλούς παράδρομους. Εργάστηκα σκληρά από μικρό παιδί σε διάφορες δουλειές. Ξυλουργός, σερβιτόρος, αγωγιάτης, ναυτικός, οικοδόμος… Αργότερα άνοιξα σουβλατζίδικο, μετά καφετέρια, και γενικά με ό,τι κι αν ασχολήθηκα, γνώμονάς μου ήταν η κατάθεση ψυχής, και όχι απλά το κέρδος. Μόνο έτσι πετυχαίνεις. Την τύχη σου τη φτιάχνεις, τίποτα δεν σου χαρίζεται. Διατηρώ δύο επιχειρήσεις στην Ύδρα. Και οι δύο κέρδισαν παγκόσμιες διακρίσεις. Το εστιατόριο ”Sunset”, το οποίο κατατάχθηκε από το αμερικανικό κανάλι ΑΒC στη 2η θέση στην κατηγορία ”Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου με θέα”, και το ξενοδοχείο ”Fourseasonshydra”, το οποίο πρόσφατα κατατάχθηκε από το αμερικανικό περιοδικό ”TravelandLeisure” ως ένα από τα πέντε καλύτερα παραλιακά ξενοδοχεία του κόσμου. Και όλα αυτά γιατί το πίστεψα, το πάλεψα, το κατάφερα, και συνεχίζω ακάθεκτος, προσφέροντας στον τουρισμό μας ολοένα και περισσότερο αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Όσο για την παρούσα κατάσταση, πιστεύω ότι τώρα παρουσιάζονται οι ευκαιρίες, αρκεί να τις δεις, να τις αρπάξεις. Η Ύδρα είναι μοναδικός τόπος προορισμού για πολλούς λόγους, και δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι θα είναι και το τελευταίο κάστρο που…. θα πέσει. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε. Υπάρχουν βέβαια πολλά και διαχρονικά προβλήματα τα οποία επιζητούν λύση, όπως η αποχέτευση, η ύδρευση, το πρόβλημα των σκουπιδιών και αρκετά άλλα, για την επίλυση των οποίων η καινούργια δημοτική αρχή είναι η αλήθεια ότι καταβάλλει προσπάθειες. Στο κομμάτι του τουρισμού, απαραίτητο είναι ένα αγκυροβόλιο για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, η κατασκευή μαρίνας στο Μαντράκι, η αναστήλωση των παραδοσιακών ανεμόμυλων κ.λπ. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η ευγένεια και η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών. Πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, χωρίς να υπονοώ το σημείο της δουλοπρέπειας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λύση κάθε προβλήματος μπορεί να δρομολογηθεί μόνο με σύμπνοια και ομοψυχία από το δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι της υδραίικης κοινωνίας κάθε ηλικίας και, ταυτόχρονα, με δυνατότερη φωνή και συμπαράσταση στα κοινά του νησιού. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η Ύδρα εκεί που της αξίζει. Ραγδαία άλλαξαν όλα στην καθημερινότητά μας. Μέσα από την ανασφάλεια, την αγωνία και τον φόβο που μας διακατέχει επήλθε και η αλλαγή της νοοτροπίας μας. Συνειδητοποιούμε τις υπερβολές του παρελθόντος και προσδίδουμε την πραγματική αξία στα πράγματα και κυρίως στους ανθρώπους. Και η ζωή συνεχίζεται με νέα δεδομένα, και απαραίτητα με την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε…. Όλοι μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks