Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Σπηλιόπουλου στο ΙΑΜΥ


Ζωγράφος και καθηγητής εικαστικών, ο Ιωάννης Σπηλιόπουλος (1906 - 1975) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.   Η έντονη προσωπικότητα και οι αγώνες του Ιωάννη Σπηλιόπουλου για την εδραίωση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων αξιών, τον οδήγησαν στον βασανισμό και στην εξορία στο νησί των Κυθήρων, όπου βρήκε συναισθηματική διέξοδο μέσα από την Τέχνη, επουλώνοντας τις πληγές του και κρατώντας το όνειρο για τη ζωή και την ελευθερία ζωντανό.


 Το έργο του ξεχωρίζει για τις σχεδιαστικές του αρετές - στις σπουδές και στα ολοκληρωμένα σχέδια που φιλοτεχνεί με μολύβι, κάρβουνο και σινική μελάνι και στις ελαιογραφίες του - που διακρίνονται για την οξύτητα και την αισθαντικότητα της απόδοσης των θεμάτων του (γυμνά, πορτρέτα, τοπία), τα οποία εμπνέεται από καθημερινούς ανθρώπους που συναναστρέφεται. Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά: «Οι "νεκρές φύσεις" του εντυπωσιάζουν, όσον αφορά την υποβλητικότητα με την οποία τις διαπραγματεύονται, αφήνοντας να συνυπάρχουν ρεαλιστικές εκδοχές και λαϊκότροπα στοιχεία, που χαρίζουν δροσιά και αμεσότητα στο σύνολο».

H Περιφέρεια Ατιικής- Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας οργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με έργα του μεγάλου Ζωγράφου στην Ύδρα:
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks