Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ύδρα, το μικρό νησί που γεννάει ακόμη μεγάλους πολεμιστές

Το καράτε-ντο (Ιαπ:空手道)είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι", που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του. Το πλέον διαδεδομένο σύστημα καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan. υπάρχουν βέβαια και άλλα γνωστά συστήματα, όπως το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu και το Shito-Ryu.

Κατά κύριο λόγο το καράτε χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα αλλά και σαν τρόπος άσκησης. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του '70. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 και το 1990 αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ σήμερα περιλαμβάνει 208 συλλόγους και 30.000 αθλητές.

Το Wado Ryu (和道流) είναι μια σχολή καράτε που ανακαλύφτηκε απο τον Sensei Otsuka. Το όνομα Wado Ryu περιέχει 3 στοιχεία. το WA σημαίνει αρμονία,το DO σημαίνει δρόμος, και το RYU σημαίνει στυλ. Κατι που μας δείχνει πολλες φορές οτι το μυαλό ειναι πιο δυνατό απο την μυική μας δύναμη. το Wado έχει στοίχεια απο jujutsu, άλλωστε η σχολή του Hironori Ōtsuka το 1938 λέγονταν Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu. Το Wado διδάσκει παραδοσιακό καράτε, μαχητικό καράτε, και Κάτα.

Τα τελευταία τριάμισυ χρόνια ο Γιάννης Πράπας λειτουργεί στην Ύδρα την πρώτη σχολή Καράτε Wado Ryu.  Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από πολλές δυσκολίες καταφέρνει να προσελκύσει πολλούς μαθητές και ν’ απογειώσει το άθλημα.  Στόχος του να το  μεταδώσει στα νέα και όχι μόνο παιδιά,  να τους κάνει να το αγαπήσουν και να αναθρέψει αθλητές- αγωνιστές με ήθος και αρχές που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην παρουσία τους τόσο στο περιβάλλον του αθλήματος και ακόμη περισσότερο στο στίβο της ζωής. Γεγονός πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις που περνάει η πατρίδα μας.  Να μην πτοούνται οι νέοι και να συνεχίζουν με  πείσμα,  αγάπη, πειθαρχία,  σεβασμός ,  ανωτερότητα και ομαδικότητα.  .  Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες εξετάσεις στην σχολή η γροθιά της Ύδρας.  Την επιτροπή βαθμολόγησης αποτελούσαν ο Γιάννης Πράπας, και ο Στέλιος Σκαρογιάννης προπονητής της Εθνικής μας ομάδας. 


Ο κ. Στέλιος Σκαρογιάννης 6ο νταν προπονητής της Εθνικής ομάδας μας μιλάει για την σχολή της Ύδρας:

Σας γνωρίζω πως στο νησί σας έχετε έναν από τους καλύτερους δασκάλους στο wado ryu karate της Ελλάδας διότι έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια παραδοσιακού σπόρ full contact karate.  Έχει παρακολουθήσει επίσης και σεμινάρια σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες όπως ju jitsu,kick boxing ,aikido  και άλλα, έχει τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη σε πολύ δύσκολες  και μεγαλύτερες κατηγορίες.   Έχει διδάξει στο στρατό ξηράς και στους καταδρομείς αυτοάμυνα και είναι αναγνωρισμένος προπονητής από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε.  Σε ηλικία 22 χρονών δίδασκε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της Καλλιθέας υπό την αιγίδα του δήμου μας εδώ.  Έχει διδάξει και στη σχολή μου καθώς είναι από τους λίγους δάσκαλους που εμπιστεύομαι και ασχολείται με το το καράτε 19 χρόνια.  Συγχαρητήρια πολλά να πω στο καράτε της Ύδρας και στα παιδιά .  Ήξερα τις ικανότητες του δασκάλου αλλά αυτό που είδα από τα παιδιά ήταν απρόοπτο.  Πολλά μπράβο!  Η Ύδρα αποκτά σιγά σιγά το καλύτερο όνομα στο καράτε από πολλές απόψεις, τα παιδιά σας έχουν πάνω από όλα ήθος, σεβασμό και πειθαρχία.
Η τεχνική των παιδιών με έκανε να σκεφτώ πολύ σοβαρά για αρκετούς να δώσω την επόμενη ζώνη όπως προβλέπεται.  Αποφάσισα να κάνω εξαίρεση και να τους ανεβάσω δύο ζώνες πάνω γεγονός που στην καριέρα μου των 30 ετών στο άθλημα είναι η δεύτερη φορά που το κάνω . Σημαίνει ότι τα παιδιά το αξίζουν. Να γνωρίζετε ότι το καράτε της Ύδρας στηρίζεται από όλη την Ομοσπονδία μας, διότι έχουμε δει τις προσπάθειες των παιδιών και του δασκάλου σας κ. Γιάννη Πράπα, και βοηθάμε και μεις εδω για να μπορέσουν τα παιδιά σας να προχωρήσουν όπως χρειάζεται στο καράτε.  Τέλος να πω ότι το νησί σας είναι πανέμορφο και κοσμοπολίτικο  με πολύ μεγάλη ιστορία , πράγμα το οποίο με συγκίνησε και με έκανε να αισθάνομαι περήφανος που ο μαθητής μου εισήγαγε  το άθλημά  μας και εκεί.  Σας ευχαριστώ.



«Γιάννη το καράτε το χεις μέσα και μου αρέσει γιατί όχι μόνο είναι όλοι τους άψογοι σύμφωνα μα το επίπεδό τους, αλλά είναι όλοι καλά παιδιά, αυτή τη στιγμή δεν έχω δεί άλλη σχολή τουλάχιστον φέτος σε αυτό το επίπεδο στη τεχνική κατάρτηση. Μπράβο.   Η σχολή είναι σε πολύ καλό στάδιο, συνέχισε την καλή δουλειά όπως διδάχτηκες και δώσε στο νησί και στην Ελλάδα και άλλους πρωταθλητές


 Ο Γιάννης Πράπας δάσκαλος της σχολής Καράτε «η Γροθιά της Ύδρας»


Είμαι ο Γιάννης Πράπας, 3ο νταν δάσκαλος της σχολή karate wado ryu . Μέσα στα τρισήμισυ χρόνια που λειτουργεί η σχολή Καράτε στην Ύδρα,  έχουμε κατακτήσει πρώτες θέσεις σε πανελλήνια, πανευρωπαικά και παγκόσμια πρωταθλήματα με πρωτοπόρο τον μαθητή μου Ιάσων Διαμαντή, κάτοχο  καφέ ζώνης και παγκόσμιο χρυσό πρωταθλητή.   Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτές τις επιτυχίες, αλλά καθόλου εφισυχασμένος. Οι επιτυχίες θα συνεχιστούν και από άλλους αθλητές μας που θα ξεκινήσουν κι αυτοί  την αθλητική τους καρριέρα φέτος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Ερέτρια.
Οι επιτυχίες μας δεν σταματούν εδώ.  Στο κομμάτι της τεχνικής  κατάρτησης η σχολή μας έχει τις υψηλότερες βαθμολογίες από τον ίδιο τον προπονητή της εθνικής Ελλάδος και δάσκαλό μου κ. Στέλιο Σκαρογιάννη 6ο νταν.  Σαν προπονητής της Ύδρας τον ευχαριστώ που στηρίζει από τη πρώτη μέρα τη προσπάθειά μας όπως και την κυρία Κατερίνα Νεοφύτου η οποία από την αρχή είναι παρούσα  και βοηθάει με κάθε τρόπο όλα τα παιδιά και εμένα ξεχωριστά ώστε να βρίσκουμε χορηγούς για ότι χρειάζετε το άθλημα και να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι αθλητές μας.  Ευχαριστώ επίσης και τον Δήμο Ύδρας που μας βοήθησε σημαντικά παραχωρόντας μας το χώρο που χρησιμοποιεί και το μπαλέτο της Ύδρας γιατί με αυτή τη κίνηση μπορεί πλέον να γίνει πιο συστηματική και σωστή η προπόνηση των παιδιών μας.





Ο Ηλίας Αρμαδούρος, 14 χρονών, κάτοχος πράσινης ζώνης όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το καράτε δεν φανταζόταν τι θα μπορούσε να μάθει.  «Δεν ήξερα τι πάει να πει αυτοάμυνα ώστε να ξέρω και πως να αμυνθώ αν  κάποια μέρα θα κινδύνευε η ζωή μου.» μας λέει. « Όταν μπήκα στο νόημα του πραγματικού καράτε και έμαθα πως να προστατεύω τον εαυτό μου, να κατεβαίνω σε αγώνες και σεμινάρια και να κάνω μαζί με τα άλλα παιδιά επιδήξεις μου άρεσε όλο και πιο πολύ σαν άθλημα.  Μέχρί τώρα αφού έχω φτάσει ως εδώ και έχω καταλάβει αρκετά πράγματα , θα ήθελα να καταφέρω στη ζωή μου όπως ο δάσκαλός μου sensei Γιάννης Πράπας να γίνω και εγώ δάσκαλος κάποια μέρα.»


Η Αναστασία Κρέμου μαθήτρια εδώ και 4 χρόνια, γνώριζε το καράτε μόνο από το σινεμά.
«Βέβαια πάντα είχα μια περιέργεια για τις ανατολικές φιλοσοφίες γιατί το καράτε είναι φιλοσοφία εκτός από πολεμική τέχνη και όλα τα υπόλοιπα.  Κάνω καράτε εδώ και 4 χρόνια.  Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι είναι κάτι που απευθύνεται μόνο σε μικρότερες ηλικίες γιατί ποτέ δεν είναι αργά για κάτι που μας αρέσει.  Κάνοντας καράτε αισθάνομαι μια ηρεμία, μια πνευματική και ψυχική ανάταση και φυσικά γυμνάζω όσο μπορώ και το σώμα μου.  Ποτέ δεν σκέφτηκα πως αυτό που κάνω το κάνω για να βλάψω κάποιον άλλον.  Με κάνει όμως να αισθάνομαι και μια σιγουριά.  Τόσα ακούμε κάθε μέρα. Και φυσικά όλα τα οφείλω στον δάσκαλό μας τον Γιάννη Πράπα που τόσο σωστά μας διδάσκει όχι μόνο την πολεμική τέχνη αλλά και τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο ακόμα κι αν είναι αντίπαλός μας.»



                                     Ο Στέλιος Σκαρογιάννης σε προπόνηση με την Αναστασία Κρέμου








Ο Γιάννης Πράπας και μαθητές του από την Γροθιά της Ύδρας




1 σχόλιο:

  1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ,ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΣ ΤΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 1)ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ , 2)ΣΕΒΑΣΜΟ 3)ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ... ΝΙΩΘΩ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ...
    ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΟΥ ΟΣΟ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

metamarks