Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ , 3 ΔΕΚΕΜΒΙΟΥ 1912

Βασίλειος Χατζής, Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, 

«Η ναυμαχία της Έλλης», 
λάδι σε καμβά, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας.

Η ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.


Στις 3 Δεκεμβρίου , ο οθωμανικός στόλος μάχης , με τα θωρηκτά "Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα" , "Τούργκουτ Ρέις" , "Μεσουδιέ" και "Ασάρ Τεφίκ" , έπελευσε διερευνητικά κατά μήκος των ακτών της Καλλίπολης , βόρεια του ακρωτηρίου της Έλλης, ώστε να καταλάβει κάποια παράκτια φρούρια . Ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής το "Γ. Αβέρωφ" και τα "Ύδρα" "Σπέτσες" και 'Ψαρά" αποδέχθηκε την πρόκληση και άρχισε η ναυμαχία . Ο ναύαρχος Κουντουριώτης , παίρνοντας την πρωτοβουλία , ανεξαρτητοποιεί την κίνηση του "Αβέρωφ" και εκμεταλλευόμενος την τεχνολογική του υπεροπλία κλείνει τον δρόμο στα αντίπαλα πλοία . Τα τελευταία στην κυριολεξία πανικόβλητα , μετά από την επίδειξη της καταφανούς ανωτερότητος της ελληνικής ναυαρχίδος έπλευσαν προς τα Στενά . 




Η αποφασιστικότητα των κινήσεων και η δυναμική της ενέργειας του ελληνικού στόλου καταγράφεται στο απόσπασμα από το ημερολόγιο του κυβερνήτη του «Αβέρωφ»: 



«8.00. Εφαίνονται εξερχόμενοι του στενού των Δαρδανελλίων εχθρικά αντιτορπιλλικά και μετά 3 λεπτά εν καταδρομικόν τύπου "Χαμιδιέ". 

8.07. Εγένετο γενικόν σήμα 213 "Πλώρην πολεμική έγερσις προς προσβολήν Ναυτικών Δυνάμεων ... " ... 
9.00. Φαίνονται ευκρινώς εις γραμμήν παραγωγής ως επέχοντα περίπου Ζ, 4 εχθρικά θωρηκτά, τα δύο πρώτα είναι τα Γερμανικής κατασκευής τύπου "Βαρβαρόσα" 3ον το Μεσσουδιέ και 4ον το Ασαρί- Τεφήκ ... 

Την στιγμμήν ταύτην ο εχθρός ήρχισε το πυρ. Αμέσως κατόπιν ηρχίσαμεν και ημείς βάλλοντες κατ'αυτού
9.35. Εγένετο το σήμα" Ο Ναύαρχος καθιστά την κίνησίν του ανεξάρτητον" ... 
10.05 ... Ευρισκόμεθα εις απόστασιν 2.850 μέτρων από του εχθρού. 
10.18. Εξακολουθούμεν βάλλοντες κατά του εχθρού. Ευρισκόμεθα εις απόστασιν 5.400 μ. από των επακτίων οχυρωμάτων της άκρας Έλλης και 7.300 από των του Κουμ - Καλέ και του οχυρώματος Ορχανιέ. Υφιστάμεθα το πυρ του εχθρού και επί πλέον πυρ ταχύ από μέρους των πυροβολείων αμφοτέρων των ακτών. Υπό τας άνω Συνθήκας πλέομεν μέχρι της 10.20' οπότε δια στροφής επί δεξιά επέχομεν προς Ν58ΑΖ. 
10.25 του εχθρού παύσαντος το πυρ και διευθυνομένου ατάκτως προς τα στενά, επαύσαμεν το πυρ και ελαττώσαμεν την ταχύτητα ...Εγένετο σήμα... 
γενικήν γραμμήν παραγωγής εις τα θωρηκτά. 
11.30. Ο εχθρός υποχώρησε εισήλθεν οριστικώς έσωθεν της γραμμής των φρουρίων». 

ΠΗΓΉ: Αρχείο Ναυάρχου Σοφοκλή Δούσμαvn, EΛlA. 



"Όλοι οι Έλληνες Σου είμεθα  ευγνώμονες δια την νίκην αυτή.  Περισσότερον δε από όλους εκείνος ο ποίος γνωρίζει ότι χωρίς την αποφασιστικότητά Σου και την πίστιν Σου εις την κατά θάλασσαν νίκην μας, δεν θα απεφασίζαμεν να λάβωμεν μέρος εις τον Α Βαλκανικόν Πόλεμον με αποτέλεσμα ότι , εάν μεν ενικούσαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, τα όρια μας, θα έμεναν οριστικώς εις την Μελούνα, ή το πολύ θα έφθαναν εις τον Αλιάκμονα. Αν δε ενικούσαν οι Τούρκοι η ζωή των ομογενών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα απέβαινεν ανυπόφορος"

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ 
ΠΑΥΛΟ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks