Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου

Είναι η κατ΄εξοχήν γιορτή των ναυτιλλομένων.  Είναι ο Άγιος που συγκινεί και συναρπάζει τις καρδιές του και τις ψυχές του ναυτικού κόσμου, και εκείνων που ταξιδεύουν τις διάφορες θάλασσες και ωκεανούς και εκείνους που παραμένουν στα σπίτια τους για να παρακαλούν και να προσεύχονται στον προστάτη των ναυτιλλομένων Άγιο Νικόλαο.  Για αυτό δεν υπάρχουν στην χώρα μας παράλια μέρη και νησάκια στα οποία να μην είναι κτισμένη η εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου, μέσα στην οποία κατά καιρούς μυριάδες χριστιανοί ανάβουν την λαμπάδα την παρακλήσεως και εναποθέτουν τα αφιερώματα εις ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον θαυματουργό Άγιο των θαλλασών.  Το Ναυτικό μας ιδιαιτέρως ευλαβείται την ιεράν μνήμη του Αγίου Νικολάου και πάντοτε σε όλες τις ναυμαχίες ετέθη υπό την κραταιά προστασία του και την βοήθειά του με τέτοιο τρόπο ώστε μέχρι σήμερα να είναι αήττητος και τροπαιοφόρος.  
Ως ενδεικτικό των παραπάνω αποτελεί το σίκλο του θωρηκτού μας Αβέρωφ το οποίο φυλάσσεται στο Εθνικό Ναυτικό μας Μουσείο, όπου κατά την παραμονή της μεγάλης και ένδοξης ναυμαχίας της Έλλης, αποτυπώθηκε η ιερά μορφή του Αγίου ώστε να προ δηλώσει την λαμπρή νίκη που επακολούθησε.  Για αυτό το λόγο καθιερώθηκε η επέτειος των ένδοξων βαλκανικών πολέμων 1912-13 και ειδικά των μεγάλων ιστορικών ναυμαχιών της ΄|Ελλης και της Λήμνου να συνεορτάζεται με την γιορτή του προστάτη των ναυτιλλομένων. 
 Άλλοτε η γιορτή αυτή επίσημα γινόταν πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ, σήμερα όμως για τεχνικούς λόγους τελούμε αυτή τη γιορτή στον περίβολο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μετά πανηγυρικής δοξολογίας ευχαριστώντας και ευγνωμονώντας τον Άγιο για τις άπειρες δωρεές και ευεργεσίες  προς το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό μας.

Πηγή: Υδραϊκά Νέα 1974 από το αρχείο του Μπάμπη Μωρές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks