Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ύδρα στις Βρυξέλλες




• Μαθητές από Τήλο, Μεγανήσι, Χάλκη και Ύδρα «τα λένε» στην Ε.Ε.
• Επίσκεψη του Δικτύου Μικρών Νησιών στις Βρυξέλλες
Αποστολή Portnet.gr / Ελπίδα Γραμματικοπούλου
Πως θα σας φαινόταν αν δεν μπορούσατε να πάτε στο σχολείο σας, αν είχατε ιατρεία χωρίς γιατρό ή ακόμη να πάτε σε ένα σινεμά ή ένα θέατρο ή να επισκεφθείτε ένα φίλο που μένει λίγα μίλια μακριά;

Τα ερωτήματα αυτά υποχρεώθηκαν να ακούσουν ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικότερα παράγοντες της Κομισιόν από μαθητές λυκείων της Ύδρας, Μεγανησίου, Τήλου και Χάλκης. Μικρών νησιών, με λίγους κατοίκους και πολλά προβλήματα.
Η αποστολή των νέων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Γιώργου Σταυρακάκη και με την συνδρομή και ανταπόκριση του Δικτύου Μικρών Νησιών. Σκοπός της αποστολής των μαθητών να γνωρίσουν και να αντιληφθούν τη δομή, τη λειτουργία και το ρόλο που θα παίξουν στη ζωή τους τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Οι έφηβοι – μαθητές με την αυθεντικότητα και τον αυθορμητισμό που τους χαρακτηρίζει έθεσαν τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών στην καθημερινότητά τους και πραγματικά δυσκόλεψαν τους υπεύθυνους της ΕΕ με τις καίριες ερωτήσεις τους για την ανεργία, τις μεταφορές, την υγεία, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες
Κατά τη διάρκεια της αποστολής τα σχολεία είχαν τηλεοπτική συνάντηση με ευρωβουλευτές (Χάνες Σβόμποντα, Γιώργος Σταυρακάκης, Συλβάνα Ράπτη, Γιώργος Παπανικολάου, Σοφοκλής Σοφοκλέους) και θέμα «το Μέλλον της Ευρώπης».
Δείτε εδώ το video. 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης ξενάγηση στην πόλη των Βρυξελλών, επίσκεψη στο διαδραστικό κέντρο ενημέρωσης για την Ευρώπη parlamentarium, ημερήσια εκδρομή στις πανέμορφες πόλεις Χάγη και Μπρυζ.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου, ο οποίος οργάνωσε την αποστολή δήλωσε σχετικά: «Ελπίζω και εύχομαι τα παιδιά μας να ευχαριστήθηκαν την παραμονή τους στις Βρυξέλλες, να έλαβαν τα πρώτα ερείσματα για το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι στο κέντρο των αποφάσεων της ζωής μας και εύχομαι να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να εκμεταλλεύονται βέβαια τις Βρυξέλλες προς δικό τους όφελος, μιας και η γενιά του Λυκείου μας θα μεγαλώσει σε μία ενωμένη Ευρώπη. Εμείς ως Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών θα είμαστε πάντα δίπλα τους σε ότι μας χρειαστούνε, τόσο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks