Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΝΕΡΑΪΔΑ και πάλι στα γνώριμα νερά του... »Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η «Νεράϊδα» που έχει κοσμήσει  πλήθος καρτ – ποστάλ, αλλά την έχουμε δει και σε ταινίες, θα επιστρέψει σε γνώριμα νερά «δένοντας» στα λιμάνια των Σπετσών, της Ερμιόνης, της Υδρας, του Πόρου, των Μεθάνων και Αίγινας. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ζωντανή ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Η οικογένεια του Ιωάννη Σ. Λάτση αποφάσισε το 2007 τη μετασκευή του «Νεράιδα», παλαιού επιβατηγού του Αργοσαρωνικού, σε πλωτό μουσείο, με κύριο εκθεσιακό άξονα την επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το πλοίο μεταφέρθηκε στο Sibenik της Κροατίας. Η μετασκευή και μετατροπή του σε πλωτό μουσείο διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και, στις 29 Απριλίου του 2010, το πλοίο επέστρεψε στην Ελευσίνα.
Η «Νεράιδα» κατασκευάστηκε το 1939 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταξίδεψε ως διασωστικό πλοίο, ύστερα αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στο τέλος του 1949 και ήρθε να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή του δραστηριότητα αλλά και να φέρει μια γεύση άνεσης και πολυτέλειας στη μέχρι τότε παραμελημένη ελληνική ακτοπλοΐα. Ταξίδεψε μαζί με τους επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια, αποτελώντας, όχι την πιο επικερδή, αλλά σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του πλοιοκτήτη του.
Το θρυλικό πλοίο του Αργοσαρωνικού δρομολογήθηκε στην γραμμή Αίγινας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Ερμιόνης, Σπετσών από τις 8 Ιουνίου 1950, ενώ ταξίδευε ανελλιπώς μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 1953, όποτε απεσύρθη για 6 μήνες για ορισμένες βασικές αλλαγές με κυριότερη αυτή της αλλαγής των μηχανών του  από Fiat σε ΜΑΝΝ. Επανήλθε στην ακτοπλοΐα στις 20 Ιουνίου του επόμενου έτους και συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι το 1970 οπότε άρχισε να εκτελεί περισσότερο ημερήσιες κρουαζιέρες.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του πλοίου για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένειά του δεν έστειλαν ποτέ το «Νεράιδα» για διάλυση, αντιθέτως, το διατήρησαν παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας για περισσότερα από 30 χρόνια. Σήμερα, η «Νεράιδα» του καπετάν-Γιάννη πλέει πάλι σε γνώριμα νερά, αποτελώντας ταυτόχρονα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας, εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού, αλλά και μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα θα αποπλεύσει από την Ελευσίνα για να πραγματοποιήσει το παραδοσιακό του δρομολόγιο στους προορισμούς του Αργοσαρωνικού: Σπέτσες, Ερμιόνη,Ύδρα, Πόρος, Μέθανα Αίγινα. Θα παραμείνει σε κάθε λιμάνι για λίγες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που εικονίζεται παρακάτω, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών αλλά και για ελεύθερη πρόσβαση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks