Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο Υδραίος Στέφανος Αναργύρου

 79 Μετάλλια έχει κερδίσει η Ελλάδα στο διάστημα 1988-2012, σε επίπεδο Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο Υδραίος Στέφανος Αναργύρου είναι ένας από εκείνους τους αθλητές που έκαναν περήφανη την Ύδρα και όλη την Ελλάδα με τις επιτυχίες του στον αθλητισμό, και συγκεκριμένα στο άθλημα της σφαιροβολίας. Στην Παραολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο. Στο Σίδνεϊ το 2000 ανέβηκε στο πιο ψηλό βάθρο με χρυσό μετάλλιο, ενώ στην Αθήνα το 2004 κατέκτησε την 8η θέση, στην κατηγορία F55 σφαιροβολία ανδρών.
Εδώ και περίπου οκτώ χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Ύδρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του, μαζί με τη γυναίκα του Κατερίνα και τα τρία παιδιά τους, Στέφανο, Βαγγέλη και Μιχάλη.
Στέφανε, πότε πήρες την απόφαση να επιστρέψεις μόνιμα στην Ύδρα;
«Ήμουν υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα για είκοσι χρόνια. Όταν συνταξιοδοτήθηκα, αποφάσισα να μετακομίσω στην Ύδρα με την οικογένειά μου, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και ζωής ήταν πολύ πιο ανθρώπινες και ασφαλείς, ιδιαίτερα για τα τρία παιδιά μου. Υπήρχε και το πατρικό μου σπίτι, οπότε όλα ήταν πιο εύκολα. Ποτέ δεν το μετάνιωσα και θεωρώ ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση που πήρα. Μια ανθρώπινη ζωή σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν είναι στην… πρίζα συνεχώς».
Ασχολείσαι με τον αθλητισμό στην Ύδρα, μιας και αυτός αποτελεί το αντικείμενό σου, και ποιες είναι οι αθλητικές συνθήκες στο νησί;
«Ασχολούμαι με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ύδρας και προσπαθώ να προσφέρω ό,τι περισσότερο μπορώ στο άθλημα και στους αθλητές. Επίσης, είμαι μέλος του ΥΝΟ, ο οποίος επιτελεί μεγάλο έργο στο κολυμβητικό κομμάτι. Δυστυχώς, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στη νεολαία. Δεν υπάρχουν οι υποδομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όλα αυτά που χρειάζονται τα νέα παιδιά για να ασχοληθούν σοβαρά με τον τομέα του αθλητισμού. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι η πιο υγιής ψυχαγωγία και ένας τρόπος θωρακισμού των νέων παιδιών απέναντι στους πολύ δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε. Ο αθλητισμός μπορεί να τους δώσει τα φώτα για να αποφύγουν κακοτοπιές».
Στέφανε, τι σκέφτεσαι για την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας και, κατά συνέπεια, και το νησί μας;
«Η χώρα πληρώνει αμαρτίες και λάθη πολλών δεκαετιών, με τους… άρχοντες να δημιουργούν πολιτικούς στρατούς με εγκλωβισμένους ψηφοφόρους. Δεν υπήρξε μέριμνα, τα είχαν δει όλα εύκολα, και η καταστροφή ήταν προδιαγεγραμμένη. Είμαι όμως αισιόδοξος και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη βαθιά κρίση βάλανε μυαλό και αυτοί, και όλοι μας, και ότι στο παρά πέντε όλα μπορούν να πάνε καλύτερα. Θετική σκέψη χρειάζεται, και πάνω από όλα συλλογική προσπάθεια.
 Η κρίση έχει αγγίξει αρκετά την Ύδρα. Ίσως περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες και λιγότερο το καλοκαίρι. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η διαφορά είναι αισθητή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το νησί έχει και άλλα προβλήματα. Ένα από τα πλέον σημαντικά είναι το θέμα της ακτοπλοΐας. Τα δρομολόγια έχουν μειωθεί δραματικά, γεγονός τρομερά αρνητικό τόσο για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους, όσο και για την ανάπτυξη του τουρισμού, ενός τομέα υψίστης σημασίας για την επιβίωση της Ύδρας. Όπως και το θέμα του Μετοχιού, το οποίο μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό. Δεν θα πρέπει επ’ ουδενί λόγω να διακοπεί η πρόσβαση στο Μετόχι. Είναι η μόνη και άκρως απαραίτητη λύση διαφυγής –και όχι μόνο– για εμάς, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού. Όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, στην Ελλάδα μας και στο νησί μας, μόνον όταν όλοι μαζί προσπαθούμε με σύμπνοια και λογική».
Μόνο με σύμπνοια, συλλογική προσπάθεια, πίστη και αγάπη. Το πιο μεγάλο και ουσιαστικό μήνυμα από έναν άνθρωπο που, με το πείσμα, την αγάπη και την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, απέδειξε όλα είναι εφικτά και ότι καμία δυσκολία δεν είναι ικανή να λυγίσει τις δυνατές ψυχές και να κάμψει τις προσπάθειες ανάδυσης από μάχες φαινομενικά χαμένες.

Από: Saronic Magazine
Συνέντευξη του Ολυμπιονίκη Σ. Αναργύρου στην Σοφία Μωρές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks