Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ένας χαμένος χρόνος

Καθυστερημένη απόρριψη της πρότασης της Ύδρας για το Μετόχι από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιόνης. 
Αναδημοσίευση από το http://www.saronicmagazine.com/?p=13959

Ήταν μια συνεδρίαση που θα έπρεπε να είχε γίνει έναν χρόνο πριν, όταν σε απόλυτα φιλικό κλίμα είχε εγκριθεί αυτό που απορρίφθηκε φέτος. Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης για το θέμα του προβλήτα στο Μετόχι. Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης καθώς και πολλοί συνεργάτες του, ο ΓΑΕ π. Ακίνδυνος Δαρδανός, όπως και δεκάδες πολίτες, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας με την παρουσία τους τη συμπαράστασή τους στη δημοτική αρχή και αγωνιώντας για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την επιβίωση της Ύδρας, όπως είναι ο προβλήτας στο Μετόχι.
Τη συνεδρίαση άρχισε ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας Ερμιόνης και Ύδρας, με την προϋπόθεση να μη θιγεί το υπάρχον καθεστώς με την αλλαγή των ευρύτερων χαρακτηριστικών του Μώλου στο Μετόχι. Έθεσε για αρχή κάποια κρίσιμα ερωτήματα προς απάντηση, όπως: 1. Πώς ορίζεται ο Μώλος; 2. Το Λιμενικό Ταμείο θα έχει κάποια αρμοδιότητα; 3.Το Λιμεναρχείο ποιον κανονισμό ασφαλείας θα κλιθεί να εφαρμόσει; 4. Έχει άδεια ο συγκεκριμένος Μώλος; Γενικά, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το θέμα επισκευής και επέκτασης του προβλήτα, μήπως και οδηγήσουν σε κατασκευή κανονικού λιμανιού, το οποίο θα υποβάθμιζε το λιμάνι της Ερμιόνης.
Τον λόγο πήρανε και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης, όπως οι κ.κ. Ιωσήφ Γανώσης και Δημήτρης Σφυρής, οι οποίοι δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν απόλυτα το πρόβλημα της Ύδρας και την επιτακτική της ανάγκη για προσβασιμότητα προς τη στεριά, αλλά ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ανάπτυξη της πόλης τους και η προάσπιση –πάνω από όλα– των συμφερόντων των δημοτών της. Στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι η ήδη κατατεθειμένη μελέτη είναι τελείως διαφορετική από το αίτημα της Ύδρας. Ότι δηλαδή η μελέτη αναφέρεται σε κατασκευή κανονικού λιμανιού στο Μετόχι, και όχι απλώς σε απλή επισκευή και επέκτασή του, πράγμα του οποίου η πραγματοποίηση θα ήταν επιζήμια για την ανάπτυξη του λιμανιού της Ερμιόνης. Μίλησε επίσης η δικηγόρος μερίδας πολιτών της Ερμιόνης, κ. Κρητικού, η οποία ανέφερε ότι η μελέτη που έχει κατατεθεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητείται σήμερα και ότι θα πρέπει η Ύδρα να επανέλθει με καινούργιο αίτημα και νέα μελέτη.
Ο δήμαρχος Ύδρας, κατά την ομιλία του και πολύ συγκινησιακά φορτισμένος, είπε ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στο Μετόχι και ότι απλώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για την Ύδρα και τους κατοίκους της, όσον αφορά την πρόσβασή τους στη στεριά. Τόνισε δε ότι το μόνο που ζήτησε η Ύδρα είναι η επισκευή και η επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα για την ασφαλή προσέγγιση των ταξί και του δρομολογιακού σκάφους, το οποίο έχει όλες τις απαραίτητες άδειες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, δηλώνοντας ότι ο προβλήτας είναι καθ’ όλα νόμιμος και ότι το έργο θα περιλαμβάνει μόνο μια μικρή επέκταση και επιδιόρθωσή του, για την ασφαλή προσέγγιση των πλοιαρίων. Επέδειξε επίσης και το έγγραφο που είχε ψηφιστεί θετικά και ενέκρινε το έργο έναν χρόνο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμιόνης. Ο αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Γιάννης Παστός, στη σύντομη και περιεκτική ομιλία του, ζήτησε κατανόηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό για την Ύδρα θέμα, καθώς και συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων.
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του κ. Δημαράκη, επιχειρηματία και κατοίκου της Ερμιόνης, ο οποίος προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου να αποφανθούν θετικά σχετικά με το επίμαχο θέμα, τονίζοντας πόσο σημαντικό θα ήταν για τους κατοίκους της Ύδρας. Στη συνέχεια, ο κ. Καμιζής δήλωσε ότι απορρίπτει το αίτημα της Ύδρας, επειδή «οι αντιφάσεις είναι πολλές και δεν ταιριάζουν τα ζητούμενα με τα υποστηριζόμενα».
Οι εντάσεις δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο δήμαρχος Ύδρας κ. Κοτρώνης, πριν αποχωρήσει και εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι λυπάται που έναν χρόνο μετά το Λιμενικό Ταμείο Ερμιόνης απορρίπτει το δίκαιο αίτημα της Ύδρας, γιατί χάθηκε ένας χρόνος, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε κατατεθεί καινούργια μελέτη. Το έργο του προβλήτα στο Μετόχι είναι υψίστης σημασίας για το νησί της Ύδρας και την ασφάλεια των κατοίκων της. Οι προσπάθειες του δημάρχου Ύδρας και των συνεργατών του θα συνεχιστούν, ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένης και της Ερμιόνης φυσικά.
Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks