Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Υδρα: Η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού


Μόλις 2- 3 ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, προσβάσιμη και από τις ακτές της Πελοποννήσου, ηπανέμορφη και κοσμοπολίτικη Ύδρα, ανήκει στην κατηγορία των νησιών εκείνων που η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς δεν είναι το καλοκαίρι, αλλά η άνοιξη.
Η έλλειψη πλήθους παραλιών, καθιστά την Ύδρα ιδανικό προορισμό για εκείνη την εποχή του χρόνου που θέλεις να πίνεις τον καφέ σου σε ανοικτό χώρο, αλλά όχι και να περνάς ώρες ολόκληρες στην άμμο.
Η Ύδρα είναι ”φορτωμένη ιστορία” και το χαρακτηριστικό της αυτό είναι ανάγλυφο σε όλους του περιπάτους του νησιού. Τα αρχοντόσπιτα- κατάλοιπα της οικονομικής ευρωστίας του νησιού στο τέλος του 19ου αιώνα- κυριαρχούν στο βλέμμα του επισκέπτη και πρόθυμα του διδάσκουν τις ιδιαιτερότητες μιας αρχιτεκτονικήςπου λόγω εγγύτητας στην ξηρά συνδυάζει νησιώτικα και ηπειρωτικά στοιχεία.
Μην παραλείψετε μια βόλτα στην πόλη της Ύδρας. Τα σοκάκια πάνω από το λιμάνι, αν και δεν είναι το ίδιο κοσμικά με την ακτογραμμή και συχνά δεν έχουν κάποιο αξιοθέατο να προσφέρουν στην τυχόν τουριστική τους διάθεση, σας δίνουν την ευκαιρία για έναν καταπληκτικό περίπατο, που θα σας ανοίξει την όρεξη. Δεξιά, όπως κοιτάτε το λιμάνι, σας περιμένει η σειρά με τις καφετέριες, αλλά και το καταπληκτικό ουζερί, που θα το συναντήσετε, αφού κατεβείτε τα σκαλάκια.

Ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας σφραγίζει ακόμη και σήμερα την εικόνα της Ύδρας. Στην άκρη του λιμανιού μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Τσαμαδού, όπου στεγάστηκε η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση, ενώ στην ίδια περιοχή μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Κριεζή. Δυτικά στην πόλη, δεσπόζει το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει ήδη από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράτημά της που στεγάζει φοιτητές.
Το Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας στεγάζεται στο χαρακτηριστικό και χτισμένο μέσα στα πεύκα Αρχοντικό του Γεωργίου και του Παύλου Κουντουριώτη.
Αν και η πόλη της Ύδρας συγκεντρώνει– και εύλογα- τη μερίδα του λέοντος στην προτίμηση των επισκεπτών του νησιού, οι λιγότερο γνωστές περιηγήσεις σε άλλα μέρη του νησιού θα κάνουν το Σαββατοκύριακό σας πραγματικά ”εξοχικό” και (αν εσείς θελήσετε) και περιπετειώδες.
Οι θαλάσσιες διαδρομές της Ύδρας είναι γνωστές αφού τα θαλάσσια ταξί είναι ίσως το συνηθέστερο μεταφορικό μέσο στην Ύδρα όπου πολύ δύσκολα θα συναντήσετε αυτοκίνητο.
Εξαιρετική θα βρουν οι λάτρεις του περπατήματος τη βόλτα έως τον Προφήτη Ηλία, αρκεί να φροντίσουν να προμηθευτούν καπέλο και νερό. Για τους περισσότερο… τολμηρούς, προτείνουμε την βόλτα μέχρι το άκρο της Ύδρας και το Μοναστήρι της Ζούρβας. Το περπάτημα θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες, αλλά η θέα της Αθήνας και της Μήλου (!), καθώς και η εξαιρετική βιβλιοθήκη των καλογριών του μοναστηριού θα ανταμείψουν την προσπάθειά σας.
Με τα ταχύπλοα - ταξί από το λιμάνι μπορείτε να επισκεφτείτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και παραλίες που θα αλλάξουν άρδην την γνώμη σας περί των παραλιών του Αργοσαρωνικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγιος Νικόλαος με τα πεντακάθαρα νερά και την συμπαθέστατη καντίνα.

περισσότερα:http://www.in2life.gr/escape/destinations/articles/102181/article.aspx?singlepage=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks