Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΒΡΑΔΙΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ



Συνάντησα τον "Δάσκαλο" λίγο πριν φτάσω στο Μουσείο.  Η γνώριμη, αγαπημένη φυσιογνωμία με τα λευκά μαλλιά, τα καταγάλανα μάτια και το πλατύ χαμόγελο.  Ο Τέτσης, ένας αιώνιος έφηβος, ένας λαμπερός Άνθρωπος, απλός, παρορμητικός , χειμαρρώδης, απίστευτα φιλικός και ζεστός.  Τον αγκαλιάζεις, του μιλάς και είναι κάθε φορά σαν να συναντάς έναν παλιό καλό κι αγαπημένο φίλο.

Ο κόσμος άρχισε από νωρίς να συγκεντρώνεται στο ΙΑΜΥ, περιμένοντας ν΄ανοίξουν οι πόρτες της έκθεσης, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί -προσφορά του κυρίου Μπουτάρη- στον μπουφέ που είχε στηθεί στην είσοδο του κτηρίου.
Τον μεγάλο ζωγράφο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ , ο Γενικὸς Ἀρχιερατικὸς Επίτροπος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ὕδρας, Ἀκίνδυνος Δαρδανός,  Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Ύδρας, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος, η Ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, η Ευρωβουλευτής Κύπρου κ. Ελένη Θεοχάρους, η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα και πλήθος θαυμαστών και φίλων του κ. Τέτση της τοπικής κοινωνίας αλλά και δεκάδων επισκεπτών.
Την βραδιά άνοιξε η διευθύντρια του ΙΑΜΥ κ. Ντίνα Αδαμοπούλου με έναν εμπνευσμένο λόγο για τον  ζωγράφο, το έργο του, τον Άνθρωπο Τέτση . Οι λόγοι των καλεσμένων προς τον Καλλιτέχνη ήταν σύντομοι  , λόγια πραγματικά από καρδιάς και ιδιαίτερα του καλού του φίλου , του Δήμαρχου Ύδρας, κ. Άγγελου Κοτρώνη  ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος " Ο Τέτσης είναι από τους λίγους που έχουν προβάλει τόσο πολύ την Ύδρα.  Συνεχώς βρίσκεται στην επικαιρότητα, και συνεχώς μιλάει για το νησί μας που λατρεύει. Τέτση σ' ευχαριστώ που είσαι φίλος μου"
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τέτση για την συνολική προσφορά του  στον πολιτισμό της Χώρας, ενώ πραγματικά συγκινητικά , αυθόρμητα και υπέροχα ήταν τα λόγια της κ. Ελένης Θεοχάρους.
"Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε πριν 2 χρόνια όταν με την κ. Αδαμοπούλου συζητούσαμε την περίπτωση έκθεσης φωτογραφιών με το πρόσωπό μου σε διάφορες φάσεις της ζωής μου.  Το απέρριψα καθώς μου φάνηκε προσωπολατρία σταλινική, και προέκυψε εντέλει αυτή η έκθεση με έργα τα οποία είναι καινούργια.  Κι όσο κι αν με ονομάζετε "εραστή" του χρώματος, τελικά αρκετά από τα καινούργια μου είναι ασπρόμαυρα, αλλά να ξέρετε όμως πως μέσα από το μαύρο πάντα γεννιέται χρώμα.  Δουλεύει η φαντασία και γεννάει χρώματα", ανέφερε ο μεγάλος ζωγράφος στον σύντομο λόγο του και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τον τίμησαν και ιδιαίτερα την κ. Αδαμοπούλου και εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους, και πάνω απ' όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παναγιώτη Τέτση που είναι αυτός που είναι και που εμείς έχουμε την τιμή και την χαρά να τον έχουμε γνωρίσει.  Τον Τέτση, την μεγάλη του καρδιά, παίρνοντας ενέργεια και φως  στο συναπάντημα μαζί του,  παίρνοντας λίγο γεύση θάλασσας από κείνο το χρώμα των ματιών του το καταγάλανο.



Κ. ΝΤΙΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
κ. Κ. ΑΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, κ. Α. ΚΟΤΡΩΝΗΣ

Κ. ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, κ. ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ - ΜΠΕΝΑΚΗ

Π. ΤΕΤΣΗΣ, ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΥΔΡΑΣ κ. ΕΦΡΑΙΜ
  
                                     

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΔΡΑΣ, κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
κ. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
                                     

                                 

                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks