Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Έκθεση με έργα του Αλέκου Φασιανού

"'Οσο πιο πολύ πλησιάζεις την ουσία της φύσης τόσο μεγαλύτερη αίσθηση δημιουργείται στους ανθρώπους, γιατί μέσα στη ζωγραφική ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.Mόνο η ακριβής γνώση της πραγματικότητας δίνει την αίσθηση της αλήθειας. Στην τέχνη της ζωγραφικής σημασία έχει η έμπνευση και η γνώση της πραγματικότητας».
Ο Αλέκος Φασιανός εξηγεί πώς συμπορεύονται η ζωγραφική με την πραγματικότητα, ότι οι μύθοι του δεν αντιστρατεύονται την εποχή του αλλά γυρεύουν να την αφομοιώσουν με μεταμορφώσεις. Αφορμή η έκθεσή του στους γεμάτους ιστορία χώρους του Αρχοντικού Παύλου Κουντουριώτη στον Δήμο Υδρας, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Ιουνίου. Εξαιρετικός ο κατάλογος, εκδόσεις Νηρέας. «Ο Αλέκος Φασιανός, λάτρης της Υδρας, από το 1954, που για πρώτη φορά επισκέφτηκε το νησί, με μεγάλη χαρά δέχτηκε να εκθέσει έργα του στο νησί μας, σε ένα ιστορικό αρχοντικό το οποίο ευγενώς παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τον σκοπό αυτό», σημειώνει ο δήμαρχος Υδρας Αγγελος Κοτρώνης.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα από την προσωπική συλλογή του δικηγόρου Γιώργου Οικονομόπουλου, προσωπικού φίλου του Φασιανού από την εποχή του Παρισιού.

«Τυχαίο δεν είναι», σημείωνε ο Ελύτης, «ότι σε μια στιγμή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες με απελπισία είχαν καταθέσει τα όπλα μπροστά στη χιλιομεταχειρισμένη παραστατική ζωγραφική εκείνος, για να 'χει διατηρήσει σε συνεχή κατάσταση ανταρσίας την ιδιότυπη αθωότητά του, επέτυχε να διασχίσει ένα είδος δροσιάς, που οι κουρασμένοι των σημερινών μεγαλουπόλεων αποδέχτηκαν σαν ευεργετική ανοιξιάτικη βροχούλα. Χρειαζόταν γι' αυτό ένας θαυματοποιός. Και ο Φασιανός είχε τον τρόπο του να βγάζει από το καπέλο του κουνέλια και σημαίες». *




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks