Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Έκθεση Black Mirror - Doug Aitken στα παλιά σφαγεία


 
Συντονισμός Έκθεσης: Μαρίνα Βρανοπούλου  
Σφαγεία Ύδρας
20 Ιουνίου — 25 Σεπτεμβρίου 2011
Παραστάσεις: 16 & 17 Ιουνίου στις 21:00, Πειραιάς
19 & 20 Ιουνίου στις 21:00, Ύδρα   


Ο εκθεσιακός χώρος (project space) του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα εγκαινιάστηκε το 2009 στα παλιά σφαγεία του νησιού, ένα μέρος υποβλητικό, μυστηριακό σχεδόν, που ως εκθεσιακό περιβάλλον αποδεικνύεται εκτός από ασυνήθιστο και εξαιρετικά φορτισμένο. Παρότι πρόσφατα αποκαταστημένος και ανακαινισμένος, ο χώρος διατηρεί πολλά αυθεντικά στοιχεία του πρότερου χαρακτήρα του και εξακολουθεί να φέρει σημάδια του παρελθόντος, διαφυλάσσοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αρχική ταυτότητά του. Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι παραχωρείται σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη με γνώμονα τον συγκεκριμένο χώρο.

Φέτος, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Doug Aitken με τίτλο Black Mirror.

Το έργο BLACK MIRROR αφηγείται την ιστορία ενός νομά με φόντο τους αγριότοπους της σύγχρονης ζωής –μια γεωγραφία σχηματισμένη από τηλεφωνικές κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και εικονικά έγγραφα που επικάθεται επάνω στον πραγματικό, απτό κόσμο και τον επικαλύπτει.

Το έργο σκιαγραφεί το πορτρέτο ανθρώπων-προϊόντων ενός κόσμου που έχασε τον έλεγχο της πληροφορίας, ενός κόσμου διαβρωμένου ως τα κατάβαθα από την αδιάλειπτη ροή των αλλαγών. Οι χαρακτήρες κινούνται ‘στενογραφικά’. Η επικοινωνία τους έχει τη μορφή μιας σειράς βραχέων παλμών. Διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις ώστε να παρευρεθούν σε σύντομες συναντήσεις. Αναχωρούν γρήγορα. 


Η νεαρή ηρωίδα, την οποία ενσαρκώνει η ηθοποιός Chloë Sevigny, ζει στον δίχως σύνορα κόσμο του “μαύρου 
καθρέφτη”, όπου ο ανθρώπινος βίος είναι ραγδαίος, νομαδικός και σκιώδης. Οι χαρακτήρες που συναντά κανείς στον “μαύρο καθρέφτη” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που προσπερνάς δίχως ν’ αναγνωρίζεις στα αεροδρόμια, τα λόμπι των ξενοδοχείων, τα περίπτερα ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το έργο καταπιάνεται με τον σύγχρονο βίο σε μια έτι επιταχυμένη εκδοχή του. Κινούμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, κατά μήκος της ίδιας οδού, σαν ένα ποτάμι φωτός που ρέει στις επιφάνειες των αυτοκινητοδρόμων. Όμως αυτή η ιστορία μιλά για κείνους που δεν μπορούν να διαχωρίσουν την ύπαρξή τους από τον δρόμο, εκείνους που δεν σταματούν να μυρίσουν τις μυρωδιές που κουβαλάει ο άνεμος, τους αεικίνητους, εκείνους που δεν λιμνάζουν ποτέ... αυτό είναι ‘το παρόν’.

To Black Mirror είναι ένα έργο που προσλαμβάνει πολλές μορφές – είναι συγχρόνως μία πολυκάναλη βίντεο-εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για το project space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα και μια θεατρική παράσταση που λαμβάνει χώρα σε μια ειδικά –και πάλι– σχεδιασμένη φορτηγίδα που πλέει μεταξύ Αθήνας και Ύδρας.

Η βιντεο-εγκατάσταση θα μεταμορφώσει το εσωτερικό των παλιών σφαγείων σε ένα καλειδοσκόπιο από μαύρο καθρέφτη. Μέσα στη δίνη των πολλαπλασιασμένων επιφανειών, η πεντακάναλη συγχρονική βιντεο-εγκατάσταση θα αφηγείται μια υποβλητική προσωπική ιστορία σύγχρονης κινητικότητας.

Το αποτέλεσμα των θεατρικών παραστάσεων θα είναι μια ενιαία ιστορία ειπωμένη μέσω πολλαπλών κινηματογραφικών προβολών με τη συμμετοχή ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένης της Chloë Sevigny, τραγουδιστών gospel μουσικής, χορευτών και μουσικών. Η μοναδική, πρωτότυπη αυτή δουλειά θα συνοδεύεται από μουσική, την οποία θα εκτελέσει το άντεργκραουντ ροκ ντουέτο No Age από το Λος Άντζελες.

Η έκθεση Black Mirror είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, όπως και ο κατάλογος που πρόκειται να τη συνοδεύει. Η θεατρική παράσταση Black Mirror είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Ιδρύμα ΔΕΣΤΕ.  


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 @ 22:00, Σφαγεία, Ύδρα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ:
Παράσταση 1η: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 @ 21:00, Λιμάνι Πειραιά, Αθήνα (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί εν καιρώ)
Παράσταση 2η: Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 @ 21:00, Λιμάνι Πειραιά, Αθήνα (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί εν καιρώ)
Παράσταση 3η: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 @ 21:00, Ύδρα (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί εν καιρώ)
Παράσταση 4η: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 @ 21:00 Ύδρα (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί εν καιρώ)
Για εισιτήρια, παρακαλούμε επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://www.greekfestival.gr ή τηλεφωνήστε στο: +30 2103272000

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:
Ευρέως γνωστός για τις καινοτόμες εικαστικές εγκαταστάσεις του, ο Doug Aitken εξερευνά την επικοινωνιακή ‘μεθόριο’ του 21ου αιώνα. Η πρακτική του περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μέσω των οποίων ο Aitken οδηγεί τον θεατή σε έναν κόσμο όπου οι έννοιες του χρόνου, του χώρου και της μνήμης είναι ρευστές. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει πολλές εκθέσεις σε μεγάλα ιδρύματα και στο πλαίσιο σημαντικών διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Κέντρου Πομπιντού και της Μπιενάλε της Βενετίας (1999), όπου τιμήθηκε με διεθνές βραβείο για τη φημισμένη εγκατάστασή του electric earth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks