Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ύδρα: Η "νύμφη" του Σαρωνικού


Όσοι την επισκέφτηκαν έστω και μια φορά, δήλωσαν αμετανόητοι θαυμαστές της γοητείας της! Την ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, περιπλανήθηκαν στα σοκάκια της και όταν έφτασε η ώρα του αποχωρισμού, κράτησαν τις ομορφιές της σαν φυλαχτό, μέχρι το επόμενο ταξίδι... Η Ύδρα, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, γεμάτη εντυπωσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια θυμίζει κάτι από Βενετία. Η πρωτεύουσά της, αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο που μοιάζει να καταλήγει φυσικά στην προβλήτα, αποτελείται κατά κύριο λόγο από παραδοσιακά καπετανόσπιτα, η αρχιτεκτονική των οποίων είναι ένα αμάλγαμα νησιώτικων και ηπειρωτικών χαρακτηριστικών.
Πλωτά ταξί και βαρκάκια γεμίζουν το γραφικό λιμάνι, ενώ η θέα είναι πραγματικά μαγευτική όταν αρχίσει να σουρουπώνει. Ο ρυθμός ζωής απέχει πραγματικά έτη φωτός από την καθημερινότητα του μέσου κατοίκου μιας σύγχρονης πόλης, καθώς από τα γραφικά σοκάκια του νησιού, απουσιάζουν τα τροχοφόρα.
Από τα πρώτα λεπτά που πατάει ο επισκέπτης το πόδι του στο απάνεμο λιμανάκι της Ύδρας αντιλαμβάνεται πως ο τόπος είναι «φορτωμένος» ιστορία. Οι προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν το νησί, αριστερά και δεξιά στο λιμάνι, και το μπρούτζινο άγαλμα του Α. Μιαούλη σε καλοδέχονται έτοιμοι να αφηγηθούν μεγάλες στιγμές από τα χρόνια της Επανάστασης.
Περιπλάνηση
Αν και είναι δύσκολο, ερχόμενοι για ένα Σαββατοκύριακο, να απαρνηθείτε τις βόλτες στην πανέμορφη πόλη της και το άραγμα στα café και τα ταβερνάκια της, που μοιάζει εδώ τρόπος ζωής, την Ύδρα αξίζει (και) να την περπατήσετε. Ιδιαίτερα αυτή η εποχή, που ο ήλιος δεν είναι ακόμη τόσο ανελέητος με τους οδοιπόρους, είναι ιδανική για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια που διατρέχουν το νησί και για να σκαρφαλώσετε στο λόφο του Προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε τη θέα του λιμανιού από ψηλά. Οι πιο τολμηροί θα πάρουν τον τρίωρο δρόμο για την άκρη του νησιού, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζούρβας. Το βλέμμα από εδώ αγκαλιάζει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, φτάνοντας μέχρι τις κορυφογραμμές της Μήλου, όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός.
Στη διαδρομή θα συναντήσετε πευκόφυτο δάσος διάσπαρτο από αγριολούλουδα, όπως σπάνιες σπέντζες, κυκλάμινα και παπαρούνες, αλλά και το παλιό γυναικείο μοναστήρι, στο προαύλιο του οποίου θα βρείτε στέρνα με πόσιμο νερό που θα σας δροσίσει. «Έρως» ονομάζεται η υψηλότερη βουνοκορφή της Ύδρας (588 μέτρα) και από εκεί θα ευχαριστηθείτε δροσιά και θέα στον Αργοσαρωνικό. Η διαδρομή προς τον προφήτη Ηλία θα διαρκέσει περί τα 45 λεπτά, αλλά είναι εύκολη και ξεκούραστη, ενώ από τον προφήτη Ηλία προς το βουνό θα ανηφορίσετε σε κακοτράχαλο μονοπάτι για 15 ακόμα λεπτά.

Οι λιγότερο … ενεργητικοί, ή όσοι δεν απαρνούνται το υγρό στοιχείο, θα προτιμήσουν τις αντίστοιχες βόλτες με τα θαλάσσια ταξί, τα οποία αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν στις παραλίες του νησιού, για τις πρώτες βουτιές αν ο καιρός το επιτρέπει, ή για ουζάκι στη λιακάδα με το κύμα να σκάει στα πόδια σας. Από τις καλύτερες προτάσεις, ο Άγιος Νικόλας, με τα κρυστάλλινα νερά του, αλλά και ο Βλυχός, αν μη τι άλλο για την ξακουστή ταβέρνα της Μαρίνας.
Η πιο κοντινή παραλία στην πόλη, αν θέλετε να αποφύγετε την επιλογή του θαλάσσιου ταξί, είναι τα Καμίνια, όπου φτάνετε άνετα σε ένα τέταρτο ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι. Πιάστε τραπεζάκι στο αμφιθεατρικό, όλο πέτρα Castello, πάνω από την παραλία και απολαύστε καφέ, σνακ και δροσερούς χυμούς με θέα τη θάλασσα.
Αξιοθέατα
Μαρτυρίες και ενθύμια θα βρει ο λάτρης της ιστορίας στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, ενώ τόσο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας, στο κέντρο του λιμανιού, αλλά και στο Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας, στο πευκόφυτο αρχοντικό του Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη φυλάσσονται κειμήλια, εικόνες αλλά και ντοκουμέντα από την ζωή στο νησί. Ωστόσο, τα αξιοθέατα, και δη τα αρχιτεκτονικά, δεν σταματούν εδώ.
Το κέντρο του νησιού είναι γεμάτο καλοδιατηρημένα αρχοντικά, το κάθε ένα εκ των οποίων με την δική του ιστορία: το Αρχοντικό του Τσαμαδού στην άκρη του λιμανιού στέγασε μετά την Επανάσταση την Σχολή Εμποροπλοιάρχων, ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και το Αρχοντικό του Κριεζή.
Δυτικά της πόλης θα δείτε το Αρχοντική του Τομπάζη, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Σχολή Καλών Τεχνών. Τέλος, αν αγαπάτε την τέχνη, αξίζει να βρεθείτε στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη», η οποία φιλοξενεί όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks