Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Πανσέληνος στην Ύδρα


Το βράδυ του Σαββάτου ανατέλλει το μεγαλύτερο φεγγάρι για τη φετινή χρονιά. Το μαγιάτικο φεγγάρι, η πανσέληνος της αποψινής νύχτας είναι ξεχωριστή καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο σε σχέση με τη Γη, συνεπώς θα μας χαρίσει ένα ξεχωριστό θέαμα. 
Η αποκαλούμενη και «σούπερ σελήνη» οφείλεται στην ελλειπτική τροχιά που ακολουθεί το φεγγάρι στην περιφορά του γύρω από τη γη και στην ευθυγράμμισή του με τον Ήλιο απόψε θα βρεθεί στο λεγόμενο «περίγειο», δηλαδή στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη γη. Η ευθυγράμμιση με τον Ήλιο (πανσέληνος) παράλληλα με το περίγειο δεν συμβαίνει συχνά, εξ’ ου και η μοναδικότητα της αποψινής βραδιάς. 
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3:35 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή στις 6:35 ώρα Ελλάδας) το φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 356.955 χιλιομέτρων από τη γη, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως αυτό θα σημάνει, για όποιον παρατηρεί με όργανα το φαινόμενο, πως  θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΑΚΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ




Ως είθισται για σπάνια φαινόμενα, η Πανσέληνος της νύχτας της 5ης προς 6η Μαΐου έχει προκαλέσει και πληθώρα … σεναρίων και φημών, κινδυνολογίες οι περισσότερες, με τους καταστροφολόγους να ποικίλουν ως προς τις «εκτιμήσεις» τους, … προβλέποντας από επερχόμενες φυσικές καταστροφές και τσουνάμι, ως κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανατροπές. Κάτι που ειδικά ενόψει των κρίσιμων εκλογών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία, καλό θα ήταν να μην του δώσουμε βάση.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ :http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks