Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ύδρα, η ντίβα του Αργοσαρωνικού και αγαπημένο νησί των καλλιτεχνών, ένας ολοζώντανος πίνακας ζωγραφικής.


Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ύδρα, την ερωτεύομαι όλο και περισσότερο. Κάθε νέα επίσκεψη κρύβει και μία καινούργια έκπληξη, που μου δημιουργεί συνεχώς την αίσθηση του ανεκπλήρωτου. Έτσι, κάθε αντικειμενική περιγραφή δίνει τη θέση της στο συναίσθημα, και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα βιώσετε και εσείς. Έχει δε το μοναδικό προνόμιο, ένας τόσο συγκλονιστικός τόπος να απέχει μόνο μία ώρα και δέκα λεπτά από την Αθήνα, καθιστώντας την το ιδανικότερο μέρος για μία σύντομη ή πολυήμερη απόδραση. Αρκετοί βέβαια, ορθώς, την βλέπουν και σαν μόνιμη ή εξοχική κατοικία, γι' αυτό κάθε φορά παρατηρώ όλο και καινούργια σπίτια να ξεφυτρώνουν και να απλώνονται γύρω από το λιμάνι.  Πολλοί επώνυμοι Έλληνες και ξένοι έζησαν ή εξακολουθούν σήμερα να διατηρούν σπίτια στην Ύδρα. Ανάμεσα τους ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, που δυστυχώς δεν ζει σήμερα και έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη των τεχνών στο νησί. Μερικοί από τους σημερινούς επώνυμους που διατηρούν εξοχική κατοικία είναι ο τραγουδιστής Λέοναρντ Κόεν και ο μεγιστάνας  Πήτερ Μπράντσο. Αυτά βέβαια ισχύουν για τους «έχοντες και κατέχοντες» μιας και η αγορά γης είναι πανάκριβη. Εσείς μην απογοητευθείτε από αυτό, αλλά ρουφήξτε σταγόνα-σταγόνα την ακριβή σαμπάνια  που κερνά η Ύδρα τους τυχερούς επισκέπτες.


Τα αρχοντικά της Ύδρας
Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει με το «καλημέρα» είναι τα πανέμορφα αυτά αρχοντικά που βρίσκονται διάσπαρτα χτισμένα γύρω από τους λόφους και είναι οι καλύτερες αποδείξεις της αίγλης του παρελθόντος που έζησε «στο κορμί της» η Ύδρα. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούν νησιώτικη αρχιτεκτονική, αλλά πολλές φορές μοιάζουν με τα αρχοντικά της αναγέννησης, αφού σε αυτό βοήθησαν και αρκετοί Ιταλοί αρχιτέκτονες. Στην πλειοψηφία τους είναι διώροφα και τριώροφα με λιτές γραμμές που παρουσιάζουν όμως μία γλυκιά αρμονία και καλαισθησία. Οι λουλουδιασμένες αυλές, οι εξωτερικές και εσωτερικές σκάλες, αλλά και η πολυτέλεια στην επίπλωση και διακόσμηση των δωματίων, τα κάνουν αξεπέραστα σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτη γνωριμία με την Ύδρα
Η καλύτερη ώρα για να πείτε «γεια σου Ύδρα» είναι αργά το απόγευμα. Με το που στρίβει το πλοίο στην ανατολική είσοδο του λιμανιού, ένα ονειρικό σκηνικό λάμπει μπροστά σας. Ο ήλιος που δύει κάνει τα χρώματα των σπιτιών και της πέτρας να «καίνε» πραγματικά. Ο αμφιθεατρικός οικισμός θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι απλώνει τις φτερούγες του να σας αγκαλιάσει. Είναι σίγουρο ότι μόλις βγείτε από το καράβι θα περπατάτε σαν υπνωτισμένοι από τη μαγεία που εκπέμπει το λιμάνι της. Δεκάδες μικρά και μεγάλα σκάφη συνωστίζονται για μία θέση στον «ήλιο». Στα cafe-bar και εστιατόρια παρατηρείται το αδιαχώρητο και είναι σίγουρο ότι χαζεύοντας τον κόσμο, όλο και το βλέμμα σας θα συναντηθεί με το αντίστοιχο βλέμμα ενός επώνυμου ανθρώπου, αφού η Ύδρα αποτελεί ένα από τα hot spots των αγαπημένων και διασήμων των media και των τεχνών. Απαλλαγμένοι από την ενοχλητική παρουσία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, η ρομαντική σας διάθεση θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα και είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσετε ένα καρνάγιο για να αφεθείτε σε ένα νοερό ταξίδι σε ό,τι αγαπάτε και λαχταράτε.

Δυνατά vibes με πανσέληνο
Ένα από αυτά είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το cafe-bar Υδρονέττα που υπάρχει κάτω από το restaurant «Sunset» στη δυτική πλευρά του λιμανιού, κάτω από τα κανόνια. Τη θέα που προσφέρει, την έχω κατατάξει στο top 10 των ταξιδιωτικών μου εντυπώσεων ανά τον κόσμο και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα αισθανθείτε και εσείς. Είτε απολαμβάνετε το ηλιοβασίλεμα είτε χαζεύετε την ανατολική είσοδο του λιμανιού, παρατηρώντας τα μικρά και μεγάλα ταχύπλοα να διασχίζουν τα νερά, οι εικόνες εκπέμπουν μια θαλπωρή και ηρεμία που θα σας καθηλώσει για πολύ ώρα. Είναι ένας ζωγραφικός πίνακας αρτιστικής τελειότητας, όπου τα χρώματα των αρχοντικών της Ύδρας κάτω από το λυκόφως της ημέρας στήνουν έναν τρελό χορό. Όλα αυτά, βέβαια, συνοδεία της κατάλληλης chill out μουσικής. Γύρω από το λιμάνι πασίγνωστα μπαράκια ανεβάζουν τα bits και εκπληρώνουν κάθε μουσικό γούστο, ενώ σε κάποια άλλα, ανάμεσα στα στενά δρομάκια, στήνονται υπαίθρια parties. Οι τελευταίες βόλτες και το λάγνο βλέμμα στις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων και των άλλων λεπτού γούστου καταστημάτων, παραχωρούν τη θέση στην αναζήτηση κάποιου καλού μέρους για φαγητό και υπάρχουν πραγματικά αρκετές επιλογές. Ανάμεσα στα στενά σοκάκια γύρω από το λιμάνι, σε βεράντες κάποιων άλλων εστιατορίων που βρίσκονται αμφιθεατρικά του οικισμού, όλες οι ορέξεις εκπληρώνονται με τον καλύτερο και γευστικότερο τρόπο.

Εξερεύνηση της γειτονιάς μας
Η γνωριμία με τα σοκάκια της Ύδρας είναι μία ανόθευτη απόλαυση, που ποτέ δεν προκαλεί ανία. Έχοντας απολαύσει ένα πλούσιο πρωινό, όπως μόνο οι Υδραίοι ξέρουν να φτιάχνουν, ξεκινήστε από τα χαμηλά ψάχνοντας για λουλουδιασμένες αυλές, λευκά σπίτια με πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα σε λευκά καλντερίμια. Θα ανακαλύψετε καταπράσινες γωνιές που φιλοξενούν παραδοσιακές ταβέρνες - πραγματικές οάσεις δροσιάς, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφήνοντας το ένστικτό σας να σάς οδηγήσει, αψηφήστε την κούραση και αρχίστε την ανάβαση για την παλαιότερη συνοικία της Ύδρας, την Κιάφα, όπου στην κορυφή ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Στη διαδρομή αναζητήστε κάποιο φυσικό μπαλκόνι-εξώστη για να απολαύσετε μια αποκαλυπτική, πανοραμική θέα όλης της Ύδρας από ψηλά. Αν δυσκολευθείτε να εντοπίσετε κάποιο κατάλληλο, ρωτήστε κάποιον ντόπιο και εκείνος είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει. Προσοχή όμως πού πατάτε γιατί κάποια σημεία πραγματικά μοιάζουν να κρέμονται στο κενό.
Η καλύτερη επιλογή για μία κοντινή βόλτα ανατολικά από την πόλη είναι ο οικισμός και το φυσικό λιμανάκι στο Μανδράκι, όπου βρίσκεται και η οργανωμένη πλαζ στην ακτή του Ξενοδοχείου Miramare. Το Μανδράκι ήταν ο ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων στα χρόνια της επανάστασης του 1821. Ξεκινήστε τη βόλτα από την ανατολική είσοδο του λιμανιού, περνώντας μπροστά από το ναυτικό μουσείο της Ύδρας και το άγαλμα του Μιαούλη με το κανονιοστάσιο και ακολουθήστε το δρομάκι. Περπατώντας 25 λεπτά περίπου και θαυμάζοντας τις απέναντι Αργολικές ακτές αλλά και μερικές από τις πανέμορφες βίλες των επωνύμων, θα φθάσετε στο Μανδράκι με τα κρυστάλλινα νερά του να περιμένουν ανυπόμονα να σας δροσίσουν.

Βόλτες με δυτική κατεύθυνση
Μία ώρα χαλαρού περπατήματος σίγουρα θα σας αναζωογονήσει χάρη στη θαλάσσια αύρα που χαϊδεύει τηνΎδρα, αλλά και τις γραφικές εικόνες που θα συναντήσετε. Προσπερνώντας το εστιατόριο Sunset, το πλακόστρωτο καλντερίμι συνεχίζει προς το Καμίνι. Στα αριστερά του δρόμου, πανέμορφες βίλες με γνήσια Υδραίικα χρώματα ατενίζουν τον ανοιχτό ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά, πολλά πευκόφυτα μονοπάτια οδηγούν σε πλατώματα και εξέδρες με ατομικό χαρακτήρα, τα περισσότερα από τα οποία θα σας προσφέρουν το καλύτερο εφαλτήριο για μία βουτιά στα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά που στολίζουν τηνΎδρα. Ο δρόμος, μετά από 15 λεπτά, οδηγεί στη συνοικία Καμίνι, με το μικρό του λιμανάκι που είναι ταυτόχρονα και ένα από τα καρνάγια του νησιού. Γεμάτο από ταβέρνες που προσφέρουν μοναδικές γεύσεις και θέα, αλλά και ατμοσφαιρικά cafe, είναι από τα αγαπημένα μέρη των επισκεπτών του νησιού. Τα Καμίνια μπορείτε να τα επισκεφθείτε ακολουθώντας και μία εσωτερική διαδρομή, ξεκινώντας από το λιμάνι και ανηφορίζοντας στα δρομάκια πίσω από το δυτικό λόφο. Θα γνωρίσετε την άλλη όψη της «κρυμμένης»Ύδρας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη βιτρίνα της και θα σας ενθουσιάσει με τη γραφικότητα και την ηρεμία της. Από τα Καμίνια, μετά από ένα περπάτημα 20-30', θα καταλήξετε σε μία από τις καλύτερες παραλίες, που είναι ο οικισμός του Βλύχου. Είναι κτισμένος σε έναν μικρό λόφο με βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα, και φιλοξενούν λευκά νησιώτικα σπιτάκια. Κάτω από τα πεύκα υπάρχουν λιγοστές ταβέρνες αλλά και μία οργανωμένη πλαζ με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η Ύδρα διαθέτει πολλές ακτές μινιατούρα που θα σας κάνουν πολλές φορές να νιώσετε σαν μικροί Ροβινσώνες. Εξασφαλίζουν απόλυτη ψυχική γαλήνη αλλά θα μπορέσετε να τις επισκεφθείτε χρησιμοποιώντας μόνο τα θαλάσσια ταξί που έχουν σαν αφετηρία την ανατολική αποβάθρα του λιμανιού της Ύδρας. Πρώτος πιθανός προορισμός είναι ο Μώλος, που διαθέτει μία μεγάλη -για τα δεδομένα του νησιού- παραλία, μαζί με τη συντροφιά ενός καταπράσινου πευκοδάσους και λίγων λευκών σπιτιών. Ο όρμος του Αγίου Νικολάου μετά το Μπίστι και ο όρμος της Λιμνιώνιζας με τα κρυστάλλινα νερά και την ακτή με τα βότσαλα στο ΝΑ άκρο του νησιού, είναι το ιδανικό καταφύγιο για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Αναμνήσεις από την Ύδρα
Η Ύδρα είναι ένα νησί που προσφέρει τα πάντα. Φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση, κουλτούρα και κοσμοπολίτικο περιβάλλον, όσο λίγα μέρη στην Ελλάδα. Το νησί, κάθε σαββατοκύριακο, βουλιάζει από κόσμο που απολαμβάνει με όλο του το είναι την όμορφη ατμόσφαιρα και το διάχυτο ρομαντισμό όλες τις ώρες της ημέρας. Στα θετικά περιλαμβάνονται και οι γνήσιοι φιλόξενοι κάτοικοι, που κάνουν τους τουρίστες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, στεγάζοντάς τους σε καταλύματα, όπου το ένα είναι καλύτερο από το άλλο και όλα εκπέμπουν την αυθεντική παραδοσιακή εικόνα. Χάρη στο μικρό της μέγεθος, η Ύδρα δεν χρειάζεται χάρτες· για πυξίδα χρησιμοποιήστε μόνο το ένστικτό σας και τις πέντε αισθήσεις σας. Επισκεπτόμενοι έναν τόσο ξεχωριστό τόπο θα νιώσετε και εσείς σίγουρα ξεχωριστά, ενώ είναι βέβαιο ότι η ψυχολογία σας θα ανέβει στα ύψη κρατώντας σας ακμαιότατους και με γεμάτες τις μπαταρίες μέχρι την επόμενη εξόρμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks