Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η εξόδιος ακολουθία του π. Αθανασίου Κουλούρα

Μετ’ οδύνης πολλής και άλγους ψυχής αγγέλομεν την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Γέροντος Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανασίου Κουλούρα τ. Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης, και τ. εφημερίου του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας. Ο μακαριστός Γέροντας εγεννήθη εν Ύδρα την 1η Ιανουαρίου 1913. Απεφοίτησε από το παλαιό σχολαρχείο. Γνώστης της ψαλτικής τέχνης και της Βυζαντινής Μουσικής, την οποία διδάχθηκε κατά την προσέλευσή του, την 1η Αυγούστου 1935, στην ιστορική Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού Ύδρας από τον τότε μακαριστό Καθηγούμενο Αρχιμ. Ιερόθεο Πραματάρη.Υπήρξε καλλικέλαδος και κάτοχος των διατάξεων του Τυπικού της Εκκλησίας και αυστηρός τηρητής αυτών. Κατέλιπε δε, πλήθος μαθητών. Μοναχός εκάρη στην ως άνω Ιεράν Μονήν την 28ην Μαρτίου 1936 και έλαβε το όνομα Αγάθων. Έλαβε τον βαθμό του διακόνου στην ίδια Ιερά Μονή την επόμενη της κουράς του, ήτοι την 29ην Μαρτίου 1936, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρόν Προκόπιον τον Καραμάνο. Στον βαθμό του Πρεσβυτέρου χειροτονήθηκε την 10η Απριλίου 1947 (Μ. Πέμπτη) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας (Μοναστήρι) από τον ίδιο Μητροπολίτη και έλαβε το όνομα Αθανάσιος. Έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου από τον ίδιο Μητροπολίτη την 15ην Αυγούστου 1952, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον εορτάζοντα Ι. Καθεδρικόν Ναόν. Υπηρέτησε ως εφημέριος του Ἱ. Καθεδρικού Ναού Ύδρας από της χειροτονείας του σε Πρεσβύτερον, από 10/4/1947 μέχρι 31/1/1986, ήτοι συνολικά 39 περίπου έτη. Ως συνταξιούχος από 1/2/1986 μέχρι το 2008 προσέφερε εφημεριακές υπηρεσίες του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό. Συνολική διακονία του εις την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης έτη 69.



Σήμερα το πρωί μέσα σε ένα κατάμεστο, από Υδραίους, Μοναστήρι και σε ατμόσφαιρα φορτισμένη συγκινησιακά, ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία του παπα-Θανάση.
Την ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ. ΕΦΡΑΙΜ με την συμμετοχή του Μητροπολίτου Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Στην ακολουθία  συμμετείχαν όλοι οι ιερείς της Ύδρας, καθώς και άλλοι ιερείς της Μητροπόλεώς μας. 
Για τον εκλιπόντα μίλησαν ο Δεσπότης μας, ο π. Ακίνδυνος, ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Γεώργας.
Ο π. Αθανάσιος ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι σε τούτο το κόσμο από το Μοναστήρι που τόσο αγάπησε και πιστά υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.
Ας είναι αιώνια η ανάμνησή του στις καρδιές μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks